Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Το ΤΕΙ Σητείας πλησιάζει τα όρια της αυτοδυναμίας

Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας επισκέφθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. στο Λασίθι κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Γιώργο Φραγκιαδάκη και ενημερώθηκε για τη νυν κατάσταση του Τμήματος.

Ο κ. Πλακιωτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, στους χώρους, όπου στεγάζονται τα εργαστήρια και οι διοικητικές υπηρεσίες του Τμήματος και συνομίλησε με το προσωπικό.
Κατόπιν της συζήτησής του με τον κ. Φραγκιαδάκη, έκανε λόγο για ένα Τμήμα, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις αυτάρκειας και αυτοδυναμίας.
«Ζήτησα από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος κ. Φραγκιαδάκη, ενημέρωση για την τωρινή κατάσταση του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, τις προοπτικές του, το μέλλον του συγκεκριμένου Τμήματος.
Αυτό που θέλω να επισημάνω αρχικά είναι ότι το Τμήμα της Σητείας είναι το πρώτο σε επίπεδο Κρήτης όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων, τον αριθμό των αποφοίτων και κυρίως στην απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας.
Η πιο σημαντική όμως προοπτική του είναι ότι πλησιάζει και θα αγγίξει τα όρια της αυτοδυναμίας. Και σε επίπεδο προσωπικού, και κτιριακό είναι ένα Τμήμα αύταρκες, αυτοδύναμο, που μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει μόνο του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι η βιωσιμότητα ενός τμήματος κρίνεται από τον αριθμό των εισακτέων, των αποφοίτων, τον αριθμό του μόνιμου, του ειδικού επιστημονικού προσωπικού και βέβαια την απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας εκπαιδευτικής χρονιάς, ίσως και νωρίτερα, μπορεί το συγκεκριμένο Τμήμα να λειτουργήσει και μεταπτυχιακό τμήμα. Άρα συμπληρώνει και πληροί όλα τα κριτήρια της αυτοδυναμίας και της αυτάρκειας», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Η ίδρυση
«Επί ημερών διακυβέρνησης Σαμαρά με Προεδρικό Διάταγμα, ιδρύθηκε το Τμήμα Τεχνολογίας και Τροφίμων στην Ιεράπετρα. Αυτό έγινε διότι το συγκεκριμένο τμήμα θα κάλυπτε οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή η Ιεράπετρα εκπροσωπεί πάνω από το 50% των πρώιμων κηπευτικών στην χώρα. Άρα η λειτουργία ενός τέτοιου Τμήματος ήταν προς όφελος της τοπικής οικονομίας αλλά και της έρευνας, πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων Ένα τμήμα που και θα κάλυπτε ευρύτερες τοπικές, οικονομικές, αναπτυξιακές ανάγκες και θα λειτουργούσε συμπληρωματικά κι ενισχυτικά ως προς το Τμήμα της Σητείας. Γι’ αυτό ιδρύσαμε και Σχολή με έδρα τη Σητεία και βέβαια το Τμήμα Τεχνολογίας και Τροφίμων στην Ιεράπετρα.
Το σχετικό Π/Δ είναι εν ισχύ κι έχω επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση να μας απαντήσει αν έχει πολιτική βούληση να ιδρύσει το συγκεκριμένο τμήμα και συνεχώς ρίχνει το μπαλάκι στο ΤΕΙ. Αν όμως η Κυβέρνηση έχει πολιτική βούληση μπορεί να το πράξει. Διότι και κτιριακά υπάρχουν και χρήματα μπορούν να εξευρεθούν για τα εργαστήρια είτε από περιφερειακά είτε από εθνικά προγράμματα.
Και βέβαια μπορεί και η τοπική κοινωνία -όπως το έχει κάνει στο παρελθόν και η Σητεία και η Ιεράπετρα- να στηρίξει την λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων. Άρα έχουμε ένα τμήμα αύταρκες και αυτοδύναμο στην περιοχή της Σητείας. Μπορεί να λειτουργήσει κάλλιστα το υπό ίδρυση Τμήμα στην περιοχή της Ιεράπετρας εφ’ όσον υπάρξει πολιτική βούληση. Η κυβέρνηση θα πρέπει εμπράκτως να το δείξει. Εμείς θα το στηρίξουμε, η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί άρχοντες επίσης είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν».

Η στήριξη
Από την πλευρά του, δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, θα συνεχίσει να στηρίζει την λειτουργία του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας της Σητείας. Εξάλλου, όπως είπε, «και η τοπική κοινωνία έχει αποδείξει διαχρονικά την στήριξη της προς το συγκεκριμένο Τμήμα, το οποίο πληροί όλες τις προδιαγραφές για να έχει παρόν και κυρίως μέλλον. Ο χώρος της εκπαίδευσης απευθύνεται κυρίως στην αγορά εργασίας. Το Τμήμα αυτό έχει αποδείξει διαχρονικά ότι και βιώσιμο είναι και συνέργειες υπάρχουν. Τελευταία ο Δήμος εγγράφως έχει προσφερθεί να στηρίξει την λειτουργία του Τμήματος με την πρόσληψη ενός ακόμα μέλους Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
Θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν ότι ο Νομός Λασιθίου είναι αδικημένος όσον αφορά τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει αποδείξει όμως διαχρονικά όπως ανέφερε και με τα Τμήματα της Ιεράπετρας, της Σητείας, του Αγίου Νικολάου -που επίσης πάει πολύ καλά το Τμήμα Διοίκησης και Επιχειρήσεων- ότι μπορεί να ανταποκριθεί πολύ καλά.
Θυμίζω ότι με την αναδιάρθρωση του σχεδίου “Αθηνά” είχε γίνει μεγάλος αγώνας. Όχι μόνο όμως δεν έχασε το Λασίθι, αλλά πήρε κι επιπλέον τμήματα. Το αναφέρω ως απάντηση σε εκείνους που μας μέμφονται ρωτώντας τι έχετε κάνει τόσα χρόνια στο Λασίθι . Εμείς στηρίξαμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Λασίθι και σε επίπεδο χρηματοδότησης και υποδομών».

Για την αυτοδυναμία
Ο κ. Φραγκιαδάκης ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη για την επίσκεψη και την ευκαιρία που δόθηκε να ενημερωθεί για το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας.
«Για λόγους πληρότητας», τόνισε, «να αναφέρω σε ό,τι αφορά την αυτοδυναμία ότι είναι ένα ζητούμενο που θα πρέπει να καλυφθεί εντός των επόμενων λίγων ετών. Υπολογίζουμε ότι η κρίση των Τμημάτων που θα είναι αυτοδύναμα και θα καταφέρουν να πιστοποιήσουν τα προγράμματα σπουδών τους, θα είναι αντικείμενο ενός έως τριών ετών. Σε αυτό το χρονικό παράθυρο θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι προϋποθέσεις της αυτοδυναμίας.
Να αναφέρω ότι στην προσπάθειά μας να εξελιχθούμε σε εντελώς αυτοδύναμο Τμήμα έχουμε την πλήρη και ολόθερμη υποστήριξη και της Σχολής μας, της Κοσμητείας μας, της Γεωπονικής Σχολής του ΤΕΙ Κρήτης και Τροφίμων, όπως και της πρυτανείας μας. Το ίδρυμά μας, μας υποστηρίζει, μας ενθαρρύνει να μπορέσουμε να δράσουμε σωστά για να εξελιχθούμε αυτοδύναμοι και να παίξουμε τον ρόλο μας.
Κι εκεί ευελπιστούμε να μας βοηθήσει και ο κ. Πλακιωτάκης με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις του για να λύσουμε τα πρακτικά θέματα που μπορεί να μας προβληματίζουν».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας