Ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ο κ. Γιώργος Αγαπάκης για τις αναφορές περί κατάρρευσης επιχώματος πλησίον της γέφυρας τις τελευταίες ημέρες διευκρίνησε ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε σημείο του έργου- αμέσως μετά το ακρόβαρο της γέφυρας στα επόμενα 20 περίπου μέτρα- προκλήθηκε από τις βροχοπτώσεις του περυσινού χειμώνα κι όχι τις πρόσφατες. Εντοπίστηκε τον προηγούμενο Μάιο και η διαδικασία αντιμετώπισής του ξεκίνησε τέλος Αυγούστου. Κάποιοι το «ανακάλυψαν» και θέλησαν να το κάνουν «μέγα θέμα» μόλις πριν λίγες ημέρες.
Πέρυσι, όπως είπε ο κ. Αγαπάκης, είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή της γέφυρας (της ανοδομής), όμως όχι και τα στόμια αποχέτευσης των ομβρίων για να φεύγουν τα νερά από τους σωλήνες. Τα νερά λοιπόν τμήματος της γέφυρας οδηγήθηκαν στο αμέσως επόμενο επίχωμα, στο οποίο δεν οδηγούνταν πριν την κατασκευή της, διότι δεν υπήρχε κατάστρωμα της γέφυρας.
Το επίχωμα έχει κατασκευαστεί από την προηγούμενη εργολαβία (ΕΡΚΑΤ) πριν περίπου οκτώ χρόνια και δεν είχε δημιουργηθεί κάποιο θέμα μέχρι τότε. Στην διάρκεια όμως του περυσινού χειμώνα και δεδομένου ότι δεν είχαν κατασκευαστεί τα πεζοδρόμια και τα στόμια των ομβρίων, τα νερά οδηγήθηκαν στο αμέσως επόμενο επίχωμα, το οποίο απορρόφησε με το πρανές του νερά και παρουσίασε μία μικρή ρωγμή κατά μήκος της δεξιάς άσπρης οριογραμμής, στην άκρη.
«Αυτό εμείς το εντοπίσαμε από τον Μάιο, πήγαμε επιτόπου κι εξετάσαμε τί φταίει καταλήγοντας σε ένα πόρισμα για το τί συμβαίνει. Η δε επιτροπή παραλαβής είχε πει ότι δεν έχει καμία σχέση το έργο που έκανε η εταιρία (ΑΚΤΟΡ) με το θέμα διότι το επίχωμα είχε γίνει από την προηγούμενη εργολαβία (ΕΡΚΑΤ). Εμείς βλέποντας αυτό το γεγονός κι επειδή έπρεπε να γίνει αποκατάσταση, μέχρι να τακτοποιηθούν τα όμβρια της γέφυρας, δώσαμε εντολή στον ανάδοχο να προχωρήσει στην αποκατάσταση.
Πράγματι ξεκίνησε η αποκατάσταση η οποία είναι ορθογωνικής επιφανείας και διατομής, με ένα μήκος περίπου 70 μ. κι ένα πλάτος περίπου 3μ. Δεν υπάρχει κατολίσθηση, που είναι κομμένη ευθύγραμμα, οι κατολισθήσεις όταν γίνονται είναι καμπύλες, π.χ. όπως το μισοφέγγαρο.
Επίσης βγάλαμε τα στηθαία και κάναμε ό,τι έπρεπε γι’ αυτή την ανακατασκευή. Αυτή η διαδικασία έπρεπε να είχε τελειώσει από τον σημερινό εργολάβο, κάτι που δεν έχει γίνει», ανέφερε ο κ. Αγαπάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή