Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Επανήλθε η πρόταση για δημιουργία του Μουσικού Σχολείου στο νομό Λασιθίου, που θα γίνει

Προτάσεις για ίδρυση νέων εκπαιδευτικών δομών κατέθεσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Βασ. Αϊβαλιώτης, σύμφωνα με οδηγίες και εντός των τακτών προθεσμιών που είχε ορίσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενημερώνοντας σχετικά και τους δήμους του νομού.

Στην πρόταση του για ίδρυση Μουσικού Σχολείου στο Δήμο Ιεράπετρας, με έδρα την Τοπική Κοινότητα Καβουσίου, με τη διακριτική ονομασία «Μουσικό Σχολείο Λασιθίου» επανήλθε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προβάλλοντας το εξής σκεπτικό, που δε διαφέρει από το αρχικό το οποίο είχε διατυπώσει.
Ο κ. Αϊβαλιώτης υποστηρίζει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου διαθέτει πλούσιο μουσικό πολιτισμό, διαθέτει Ωδείο, Μουσικές Σχολές, Φιλαρμονικές, χορωδίες, μουσικά σχήματα κλπ. Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης των δημοτικών σχολείων του νομού, προέκυψε ότι περισσότεροι από 80 γονείς ή κηδεμόνες επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στην Α’ τάξη του Μουσικού Σχολείου, στην περίπτωση που ιδρυθεί τέτοιο στο Λασίθι. Επίσης, μαθητές από το νομό φοιτούν σε Μουσικό Σχολείο του Ηρακλείου, λόγω έλλειψης παρόμοιας δομής στο Λασίθι. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παραχώρησε το 50% των υποτροφιών για έγχορδα συμφωνικής ορχήστρας σε μαθητές από το Λασίθι την περυσινή χρονιά (9ήμερο workshop σε συνεργασία με τα Μουσικά Σχολεία Κρήτης).
Την επιχειρηματολογία υπέρ της ίδρυσης Μουσικού Σχολείου ενισχύει με έγγραφό του και ο Σχολικός Σύμβουλος Κρήτης (Μουσικών) Κων. Δροσουλάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι το Λασίθι παρουσιάζει μεγάλες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, με κατανομή του πληθυσμού στο μεγαλύτερο μέρος του στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία, που τις χωρίζουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Επίσης αναφέρει ότι το ενδιαφέρον γονέων ή κηδεμόνων για εγγραφή των παιδιών τους σε Μουσικό Σχολείο παρουσιάζεται σε όλες τις πόλεις του Λασιθίου. Προτείνεται δε ως έδρα του Μουσικού Σχολείου η Τ.Κ. Καβουσίου, η οποία, όπως επισημαίνει, βρίσκεται περίπου στο γεωγραφικό κέντρο του νομού, έτσι ώστε η μετάβαση των μαθητών να είναι προσιτή απ΄ όλες τις πόλεις , χωρίς να αποκλείεται κάποια περιοχή.
Όσον αφορά τη στέγαση του, αναφέρει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου ότι θα είναι στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καβουσίου, το οποίο είναι αυτόνομο σχολικό κτίριο με μεγάλο αύλειο χώρο για τις απαιτούμενες κτιριακές υποδομές που θα κριθούν αναγκαίες στο μέλλον.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας