Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

O Aγιασμός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στη Σητεία

Με την ακολουθία του Αγιασμού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου η λειτουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας για την διδακτική περίοδο 2017-2018.

Ο Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων στην πόλη της Σητείας τελέσθηκε παρουσία σύσσωμου του Ιερού Κλήρου της πόλεως αλλά και Εφημερίων Ενοριών της περιφέρειας Σητείας, και των παλαιών και νέων μαθητών της Σχολής.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχήθηκε από καρδίας καλή χρονιά σε όλους τους διδάσκοντες και διδασκομένους «ιδιαιτέρως δε στον αγαπητό πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Αλεξάκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος και διευθύνει τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στη Σητεία, και προς τους συνεργάτες του, για το επιτελούμενο έργο». Αφού σημείωσε ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύντης και Σητείας είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος και χορηγεί Πτυχία και Διπλώματα, και φέρει την επωνυμία ενός μεγάλου αγίου, του Αγίου Ανδρέου του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, του Ιεροσολυμίτου, τόνισε ότι: «Και εμείς στοιχούντες σε αυτή την ιερά παράδοση, που παραλάβαμε από τους Πατέρες μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε να διδάσκουμε και να μανθάνουμε την Εκκλησιαστική μας Μουσική, τη λεγόμενη Βυζαντινή Μουσική, με το ορθό ύφος, όπως υπάρχει εδώ στον τόπο μας, στην Κρήτη, η οποία ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και φέρει αυτή τη μεγάλη παράδοση της Εκκλησίας Κων/πόλεως και του Πατριαρχικού ύφους και ήθους».
Ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες της σχολής, τους συνεχάρη που έχουν αυτόν τον ζήλο να διδαχθούν την ιερά τέχνη της Μουσικής, η οποία ευφραίνει όχι μόνο την ακοή αλλά και εκφράζει το περίσσευμα της καρδίας του ψάλλοντος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Όταν ο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν δημιουργηθείς άνθρωπος ψάλλει και άδει, υμνώντας μέσα από την καρδιά του τον Θεό, επιβεβαιώνει τον σκοπό της υπάρξεώς του, που είναι να υμνούμε, να δοξολογούμε και να επικοινωνούμε με τον Θεό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Σχολή έχει μαθητές όλων των ηλικιών, από πολύ μικρούς έως πολύ μεγάλους μαθητές, διότι όλοι είμαστε μαθητές του Χριστού που πρέπει συνεχώς να μαθητεύουμε, να έχουμε το πνεύμα της μαθητείας, και μάλιστα της δια βίου μάθησης, καλλιεργώντας το τάλαντο της φωνής, δεδομένου ότι έχουμε ανάγκη από ιεροψάλτες και κανείς δεν περισσεύει στην Εκκλησία».
Ακόμα ο Σεβ. κ. Κύριλλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των εκκλησιαστικών τεχνών ως μέσο αναγωγής προς τον Θεό και ανακοίνωσε ότι από την τρέχουσα διδακτική περίοδο, με τη χάρη του Θεού, θα λειτουργήσει και στην πόλη της Σητείας Τμήμα εκμάθησης Αγιογραφίας. Τα μαθήματα Αγιογραφίας θα παραδίδονται από έμπειρο αγιογράφο στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου, προκειμένου να καλλιεργηθεί και αυτή η εκκλησιαστική τέχνη στην πόλη της Σητείας.
Τέλος ευχήθηκε καλή χρονιά «με την ευλογία του Θεού και τις πρεσβείες των αγίων, και δη του αγίου Ανδρέου Κρήτης, ο οποίος είναι ο προστάτης και έφορος της Σχολής, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, και της αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, η οποία είναι η προστάτις αγία των Γραμμάτων».
Ο π. Νικόλαος Αλεξάκης ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την τέλεση του Αγιασμού και τις πατρικές ευχές του. Αφού τον καλωσόρισε στην αίθουσα διδασκαλίας της Εκκλησιαστικής Μουσικής, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον χώρο ως Επίσκοπος. Όπως ανακοίνωσε τα μαθήματα θα παραδίδονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 7:00 μ.μ. μέχρι τις 9:00 μ.μ. στις αίθουσες του ναού. Εκτός από τα τμήματα των μεγάλων θα λειτουργούν κάθε Πέμπτη 6:00-7:00 μ.μ. τμήματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, ενώ θα γίνει και ένας κύκλος μαθημάτων της νεκρώσιμης ακολουθίας.
Ακολούθησε μικρή δεξίωση στην αίθουσα της Ενορίας, στην οποία παρακάθησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην ακολουθία του Αγιασμού.
Στην Ιεράπετρα ο Aγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, της Σχολής Αγιογραφίας και του Τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως θα τελεσθεί από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο την προσεχή Δευτέρα 9 Οκτωβρίου και ώρα 7:00΄ μ.μ., στο «Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας