Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Λίστες αναμονής για τα εμβόλια ιλαράς στα φαρμακεία του Λασιθίου

Σε βεβαιωμένη έλλειψη βρίσκονται τα εμβόλια της ιλαράς στην Κρήτη, παρά την προσπάθεια που γίνεται από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών του νησιού να κρατήσει σε ελεγχόμενη κατάσταση την τροφοδοσία των φαρμακείων.

«Η έλλειψη είναι πανελλαδική. Δεν προμηθευόμαστε αυτά τα οποία παραγγέλνουμε διότι δεν υπάρχουν. Σας βεβαιώ πως στην Κρήτη έχουμε την καλύτερη εικόνα. Προκύπτει απ’ όλα τα στοιχεία πως την μεγαλύτερη επάρκεια πανελλαδικά την έχει ο δικός μας Συνεταιρισμός», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΦΑΚ φαρμακοποιός Απόστολος Γεμετζάκης, αποτυπώνοντας την εικόνα που επικρατεί.
Όπως εξηγεί, ο Συνεταιρισμός δίνει αναλογικά στα μέλη του όσα εμβόλια έχει στη διάθεσή του, με αποτέλεσμα η αναμονή να φτάνει αυτή την περίοδο από μερικές μέρες μέχρι μία εβδομάδα. Όσο καλή διαχείριση κι αν γίνεται, όταν υπάρχει καταγεγραμμένη έλλειψη στις προμήθειες το όριο αρχίζει και μεγαλώνει όπως και οι λίστες αναμονής.

Στο Ν. Λασιθίου
Για παράδειγμα στην πόλη του Αγίου Νικολάου δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο σε φαρμακείο, αλλά θα πρέπει να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος στην λίστα αναμονής, να περιμένει την διάθεση ενός ή δύο εμβολίων την εβδομάδα περίπου στο φαρμακείο, προκειμένου να έρθει η σειρά του για να πάρει το εμβόλιο του. Από την λίστα που έχει διαμορφωθεί εξαρτάται και ο τελικός χρόνος που θα πάρει το εμβόλιο.
Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν αλλάζει από το ένα φαρμακείο στο άλλο, ούτε έχει σχέση με ευθύνη των φαρμακοποιών.
«Στις περιπτώσεις που είναι απόλυτη ανάγκη, ο φαρμακοποιός προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να προμηθευτεί το εμβόλιο, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση για να εξασφαλίσει ένα», εξηγεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Λασιθίου Κώστας Καλδής. Ο ίδιος στην Σητεία διαπιστώνει μικρότερη ζήτηση και καλύτερη ροή από τον Άγιο Νικόλαο όπου απαιτείται περίπου μία εβδομάδα. «Υπάρχει πρόβλημα, ανεξαρτήτως μικρών διαφοροποιήσεων από πόλη σε πόλη», αναγνωρίζει ο κ. Καλδής.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας