Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Νέες δυνατότητες έχει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας

Την δυνατότητα επέκτασης της δράσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας επιφέρει η τροποποίηση του καταστατικού του. Η τελευταία εγκρίθηκε ομόφωνα στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΑΣ. Πλέον αναμένεται η συμβολή του Οργανισμού στη σύνδεση αγροδιατροφικού και επιστημονικού τομέα.

Ο Δήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος του ΟΑΣ κ. Θοδωρής Πατεράκης εξήγησε ότι «το νέο καταστατικό περιλαμβάνει αλλαγές, που αφορούν την διεύρυνση του σκοπού και του έργου που καλείται να παράξει ο ΟΑΣ. Δίνει τη δυνατότητα πέραν από την επαρχία Σητείας να επεκτείνει αρμοδιότητες και να παρεμβαίνει σε συναφή θέματα με τον βασικό του σκοπό, που είναι αναπτυξιακός, και στον υπόλοιπο Νομό και σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης.
Μάλιστα επειδή είμαστε μέτοχοι και στην Αναπτυξιακή “Πλοηγός”, που έχει την δυνατότητα να οργανώνει προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης πανελλαδικά, μέσω της συνεργασίας αυτής, ο ΟΑΣ έχει την δυνατότητα να “ακούγεται” σε πανελλήνια κλίμακα. Θέλουμε λοιπόν με την διεύρυνση του σκοπού και του έργου του ΟΑΣ να μπορέσουμε να παράξουμε ακόμα περισσότερο έργο προς όφελος των παραγωγικών φορέων και γενικά της κοινωνίας της περιοχής μας.
Αυτή την στιγμή ο ΟΑΣ βρίσκεται σε μία καλή οικονομική κατάσταση, κάτι που δίνει την δυνατότητα με την τροποποίηση του καταστατικού, παρέμβασης και οργάνωσης διαφόρων δραστηριοτήτων με σκοπό την χάραξη μίας νέας -σε σύγχρονες βάσεις στηριγμένης- αναπτυξιακής πορείας για την περιοχή της Σητείας. Σε συνεργασία βέβαια και με φορείς του δημοσίου και με την Περιφέρεια Κρήτης.

Έδρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Ο κ. Πατεράκης εστίασε σε ένα βασικό σημείο της τροποποίησης του καταστατικού του οργανισμού, το οποίο αφορά την δυνατότητα που έχει πλέον ο ΟΑΣ, εκμεταλλευόμενος και τον σχετικό νόμο που ισχύει για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να χρηματοδοτεί την λειτουργία μίας έδρας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Προφανώς εμείς θέλουμε, επιδιώκουμε και είμαστε σε επαφή με την Διοίκηση του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας που λειτουργεί στην πόλη μας, να χρηματοδοτήσουμε την λειτουργία μίας έδρας στο Τμήμα.
Θα γίνει πρόσληψη -μέσω του τρόπου που προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία- ενός ατόμου που θα έχει την δυνατότητα να διδάξει στο ΤΕΙ και παράλληλα μέσω της στήριξης που θα παρέχει ο ΟΑΣ θα λειτουργεί ένα εργαστήριο, για να παρέχει επιστημονική στήριξη», σημείωσε.

Επιστημονική στήριξη
του πρωτογενούς τομέα
«Κάνοντας», συνέχισε, «εξειδικευμένες αναλύσεις και δίνοντας πληροφόρηση σε βασικά προϊόντα της περιοχής μας. Σε αυτούς που τα παράγουν ώστε να αναδεχθεί με μεγαλύτερη έμφαση το γεγονός ότι στα αγροτικά προϊόντα, στα προϊόντα της μελισσοκομίας, στα κτηνοτροφικά, υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα προϊόντα των άλλων περιοχών.
Για παράδειγμα το ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας, που έχει μία διακριτή διαφορά από όλα τα ελαιόλαδα της περιοχής. Επίσης το ΠΟΠ ξύγαλο Σητείας που είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν που διαφέρει από αντίστοιχα άλλων περιοχών.
Θέλουμε λοιπόν αυτή η έδρα -που πιστεύω να αποδεχθεί την ίδρυση της το ΤΕΙ- να λειτουργήσει σαν φορέας επιστημονικής στήριξης όλων των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, που παράγονται στην περιοχή.
Και βέβαια υπάρχει η δυνατότητα πέρα από την κάλυψη της χρηματοδότησης της έδρας -του ατόμου – και των λειτουργικών της δαπανών. Θεωρώ ότι είναι κάτι που μπορεί να “αντέξει” ο ΟΑΣ. Είναι μία προσφορά προς την κοινωνία, τον πρωτογενή τομέα και τους συμπολίτες μας που ασχολούνται με αυτόν. Με αυτήν την δυνατότητα που αποκτά πλέον ο ΟΑΣ συνδέουμε τον αγροτοδιατροφικό με τον καθαρά επιστημονικό τομέα κινούμενοι με μία σύγχρονη λογική, ότι πρέπει να συμβαδίζουν.
Βέβαια έχουμε σαν δεδομένο -κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει- ότι ο ΟΑΣ στηρίζει την τουριστική προβολή του Δήμου. Άρα τα όποια πορίσματα υπάρξουν από την σύνδεση αγροδιατροφικού τομέα, επιστήμης και τουρισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την περεταίρω προώθηση, ανάδειξη της περιοχής μας».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας