Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Σε αρκετούς τομείς «εξαπλώνεται» η δράση του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σητείας

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται και το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και «εξαπλώνεται» σε αρκετούς τομείς η δράση του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σητείας.
Ο Σύλλογος εξακολουθεί να οργανώνει εξορμήσεις και σε περιοχές του Δήμου Σητείας που έχουν ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, σημαντική ιστορία και κάποιες ιδιαιτερότητες.
Μέσα από αυτές τα μέλη του Συλλόγου έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την φύση, να αποκτήσουν γνώσεις για τον τόπο. Αλλά και να συναθροιστούν μεταξύ τους και να περάσουν όμορφα, αφού η κάθε εκδρομή καταλήγει σε …φαγοπότι σε κάποιο συνήθως παραδοσιακό καφενείο των χωριών της περιοχής, δίνοντας ζωή στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές και στηρίζοντας την τοπική τους οικονομία.

Να γνωρίσουμε τον τόπο μας!
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιάννης Δασκαλάκης, «οι εκδρομές είναι πολυθεματικές. Ένα από τα κριτήρια επιλογής είναι οι χιλιομετρικές αποστάσεις, να μην είναι μεγάλες. Θέλουμε όσοι συμμετέχουν στις εκδρομές να μπορούν να δουν πολλά πράγματα, που αφορούν την φύση, την ιστορία, τη λαογραφία. Είναι μία αφορμή για να γνωρίσουμε τον τόπο μας, την ιστορία του και βέβαια να έρθουμε πιο κοντά στην φύση».
Εκδρομές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο φαράγγι του Τοπλού, στο Κουφονήσι και στο Γαϊδουρονήσι, με μεγάλο αριθμό συμμετοχών κι άτομα διαφόρων ηλικιών, από παιδιά έως αρκετά μεγάλους. Τον Οκτώβριο έχουν επίσης διεξαχθεί εκδρομές στο Φαράγγι των Χοχλακιών- Καρούμες, στο φαράγγι της Σαρακίνας.
Τον επόμενο μήνα προγραμματίζονται εκδρομές και δράσεις στο Γεωπάρκο Σητείας- Καρύδι στις 5 Νοεμβρίου, στο Όξω Λατσίδι- σπήλαιο στις 12 Νοεμβρίου και στις 19 του μήνα στο Σταυρωμένο- Ρούσα Εκκλησιά.

Οι εκδηλώσεις
Ο Σύλλογος διοργανώνει και διάφορες εκδηλώσεις. Μία έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Συλλόγου και του WWF Ελλάς και την συμμετοχή επίσης του Δήμου κι άλλων φορέων και περιελάμβανε τον καθαρισμό της παραλίας του Ανάλουκα στις 17 Σεπτεμβρίου.
Όπως τόνισε ο κ. Δασκαλάκης, στόχο είχε κυρίως την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την χρήση πλαστικών και την προστασία του περιβάλλοντος

Στηρίζει έμπρακτα το Γεωπάρκο
Ο Σύλλογος Σητείας είναι και μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας.
Όπως τόνισε ο κ. Δασκαλάκης, «δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση του Γεωπάρκου και γι’ αυτό ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή στηρίζει και συμμετέχει σε δράσεις του Γεωπάρκου. Στηρίζουμε έμπρακτα το Γεωπάρκο. Δουλεύουμε σιωπηλά, ξεναγούμε κόσμο πολύ από διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και μάλιστα στις 25 και 26 Νοεμβρίου προγραμματίζουμε εκδήλωση με το ΚΠΕ Ιεράπετρας στο Καρύδι, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει φωτογραφική παρουσίαση των σπηλαίων της περιοχής και ξενάγηση στο Όξω Λατσίδι».

Το 1ο Sitia Geopark Trail
Ο ΦΟΡΣ πρόσφατα συμμετείχε και στο 1ο Sitia Geopark Trail, μια μεγάλη συνδιοργάνωση με την στήριξη πολλών φορέων και συλλόγων και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.
«Νομίζω ότι όλοι όσοι συμμετείχαμε καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια και το αποτέλεσμα ήταν εξαίρετο, δεδομένου δε ότι ήταν η πρώτη φορά που οργανώθηκε. Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να θεσμοθετηθεί και να είναι ακόμη καλύτερο», επεσήμανε ο κ. Δασκαλάκης

Σχολές και Τμήματα Σπηλαιολογίας
Ο Σύλλογος Σητείας λειτουργεί και Σχολές Κάθετης Ερευνητικής Σπηλαιολογίας. Ως τώρα έχουν γίνει τρεις σχολές και στόχος είναι η δημιουργία ακόμη μίας φέτος.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κόσμο και ίσως οργανώσουμε δύο τμήματα για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλους τους ενδιαφερόμενους», σημείωσε ο κ. Δασκαλάκης.
Επίσης ο ΦΟΡΣ έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα Σπηλαιολογίας κι εξερεύνησης φαραγγιών.
«Η περιοχή μας δικαίως χαρακτηρίζεται ως ένας σπηλαιολογικός παράδεισος. Έχουμε 360 περίπου καταγεγραμμένα σπήλαια, ενώ συνολικά είναι περίπου 800. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι στην Κρήτη υπάρχουν περίπου 5000, διαπιστώνει πόσο σημαντικός είναι ο αριθμός που υπάρχει στην δική μας περιοχή», κατέληξε ο κ. Δασκαλάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας