Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΑΣ Σητείας - Συμπεράσματα ημερίδας "Προοπτική Ανάπτυξης Ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας"

Στη συνάντηση που έγινε στο Δημοτικό Κατάστημα σ 22/08/2017 για την «Προοπτική Ανάπτυξης Ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας» αναδείχθηκε από τους παρεβρισκόμενους η αγωνία για το μέλλον του ποιοτικού τυποποιημένου ελαιολάδου, η ανάγκη ενημέρωσης για καλλιέργεια, ελαιοτιςποίηση, αξιοποίηση, ανάδειξη και διάθεση του ελαιολάδου της περιοχής μας.

Η περιοχή της Σητείας λόγω εδαφο - κλιματολογικών συνθηκών και η ποικιλία «Κορωνέικη» που καλλιεργούμε μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε ένα άριστο από οργανοληπτικής και χημικής άποψης ελαιόλαδο, τον φυσικό χυμό της ελιάς με τη διάκριση ως προϊόν ΠΟΠ «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».
Η διασφάλιση των προδιαγραφών και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που το αναδεικνύουν διεθνώς, η αξιοποίηση θετικά του ποιοτικού ελαιολάδου, εξαρτάται από τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το χωράφι έως το ράφι του καταναλωτή.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υποβάλλουμε φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες,  που θα συνοδεύεται από κοινό αίτημα όλων των εμπλεκόμενων, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης σε ότι αφορά την τυποποίηση τις προδιαγραφές κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την αναγνώριση των περιοχών Λιθινών και Ορεινού.
Επίσης θα διοργανώσουμε το επόμενο διάστημα ενημερωτική συνάντηση από ειδικούς εισηγητές, για την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων, τη συγκομιδή και ελαιοποίηση του ελαιοκάρπου καθώς και τον τρόπο αποθήκευσης του ελαιολάδου.

Για την Ένωση Σητείας,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ




Μανώλης Μαυροματάκης

Συνολικες προβολες σελιδας