Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η προβολή της περιοχής μέσα από το Γεωπάρκο Σητείας

Στο 40ό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων, που φιλοξενήθηκε στις Αζόρες και στο νησί Sami Gela από 6 έως 9 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε εκπροσωπώντας το Γεωπάρκο Σητείας ο Δήμαρχος κ. Θοδωρής Πατεράκης.
Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι Γεωπάρκων εκτός Ευρώπης, όπως από την Κίνα και την Λατινική Αμερική.

«Στη διάρκεια του συνεδρίου», ανέφερε ο κ. Πατεράκης, «έγινε αναφορά στα μέχρι τώρα δεδομένα, στο σκοπό ίδρυσης του δικτύου Γεωπάρκων, στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στο πλαίσιο της σωστής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, στην αειφόρο ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, του γεωτουρισμού, αλλά και στις πρακτικές διαχείρισης των Γεωπάρκων, που έχουν ήδη εφαρμοστεί από άλλα Γεωπάρκα, εμπλουτίζοντας την εμπειρία και τον τρόπο με τον οποίο καλούμαστε κι εμείς να διαχειριστούμε αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο έχουμε στα χέρια μας.
Πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε αυτά που έχουν πετύχει άλλες χώρες, οι οποίες στηριζόμενες στα Γεωπάρκα υπό την αιγίδα της Unesco, έχουν καταφέρει κι έχουν αυξήσει σημαντικότατα τον εναλλακτικό τουρισμό τους και γενικά το τουριστικό ρεύμα στις περιοχές διαχείρισης των Γεωπάρκων. Δυστυχώς η Ελλάδα, όπως αναδεικνύεται, υστερεί στον τομέα αυτό. Είμαστε ακόμα λίγο πίσω.
Ο βασικός λόγος που αυτό συμβαίνει είναι ότι δυστυχώς το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ακόμη κατανοήσει την ιδιαιτερότητα που έχει αυτό το δίκτυο των Γεωπάρκων. Δεν αφήνει την αυτοδιοίκηση και γενικά τους φορείς διαχείρισης των Γεωπάρκων να λειτουργήσουν με μία διαφορετική λογική από αυτήν του δημοσίου. Δεν μπορεί να μην έχουμε την δυνατότητα πρόσληψης ατόμων που θα διαχειριστούν αυτό το σημαντικό εργαλείο. Να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε υποδομές με απλουστευμένες διαδικασίες, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούμε στο απαράδεκτο δημόσιο καθεστώς που υπάρχει γενικά στις δραστηριότητες αυτές. Όλα αυτά λειτουργούν ως τροχοπέδη, όπως συνειδητοποιήσαμε, για μία ακόμη φορά, ακούγοντας τους ομιλούντες να αναφέρονται στα δικά τους δίκτυα.
Μάλιστα στην συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των πέντε Γεωπάρκων της Ελλάδας υπό την προεδρία του υπεύθυνου του Γεωπάρκου της Λέσβου και Προέδρου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων κ. Νίκου Ζούρου ανταλλάχθηκαν απόψεις στην κατεύθυνση του τί πρέπει να γίνει και του τρόπου διαχείρισης του απαράδεκτου, όπως τονίστηκε, καθεστώτος που εξακολουθεί να επικρατεί στην χώρα μας. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των πέντε Γεωπάρκων της Ελλάδας. Στη διάρκειά της θα καταγραφούν κι επισήμως όλα τα προβλήματα, τα οποία με σκοπό την αντιμετώπισή τους θα προωθηθούν προς τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας