Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Πλούσιο το έργο της Περιηγητικής Σητείας

H Ελληνική Περιηγητική Λέσχη Σητείας είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία της περιοχής, το οποίο τα τελευταία χρόνια καταγράφει πλούσια δράση στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, που ουσιαστικά επαναδραστηριοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Περάκης αναφέρθηκε στους πιο σημαντικούς τομείς δράσης της Λέσχης.
«Υπήρξε», ανέφερε, «μία συλλογική προσπάθεια του Δ.Σ., με την στήριξη μελών παλαιότερων και νέων, καθώς και σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς που επέφερε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα καθώς και την επίτευξη σημαντικών στόχων που είχαν τεθεί εξ αρχής.
Η τελευταία τριετία ήταν πολύ παραγωγική από άποψη έργου. Μετά από επίπονη προσπάθεια όλων των μελών του Δ.Σ., αλλά και με την σύμπραξη Γενικών Συνελεύσεων υλοποιήθηκαν στόχοι που είχαμε θέσει από την αρχή. Η Λέσχη στην ουσία έχει επανεκκινήσει την δραστηριότητά της μετά από αρκετά χρόνια που βρισκόταν σε μία σχετική αδράνεια, όπως όλα τα σωματεία, τα οποία περνάνε δική τους “μέση ηλικία” κάποια στιγμή».

Οι εκδρομές
«Ένας πολύ παραγωγικός τομέας», συνέχισε, «ήταν αυτός των εκδρομών δεδομένης της δράσης γύρω από αυτόν. Η Περιηγητική Λέσχη είναι ένα κομμάτι της πανελλήνιας δημιουργίας Λεσχών που έγιναν στην λογική να μάθει ο κόσμος την τουριστική ιδέα, να ταξιδέψει, να δει άλλα πράγματα σε άλλους τόπους κι επιστρέφοντας να εφαρμόσει στον τόπο του. Να γνωρίσει άλλες κουλτούρες, να δει άλλες δομές.
Είναι ένα σημαντικό κομμάτι, που καταφέραμε αυτά τα τρία χρόνια να ξαναδραστηριοποιήσουμε και να επιτύχει ξανά. Να πραγματοποιήσουμε δηλαδή εκδρομές, που έχουν ένα ουσιαστικό υπόβαθρο όχι απλά παραθερισμού, αλλά συλλογής γνώσεων, εμπειριών και κουλτούρων άλλων λαών. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε εκδρομές εντός κι εκτός Ελλάδας. Ήταν στοχευμένες εκδρομές, οικονομικές σε μία περίοδο που ο κόσμος δεν ταξιδεύει εύκολα και άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι προσέλκυσαν νέο κόσμο, νέα μέλη. Δεν συμμετείχαν λίγα μόνο μέλη της Λέσχης, αλλά αρκετά καινούρια μέλη.
Άλλωστε ένας άλλος στόχος αφορούσε την αύξηση των μελών του σωματείου. Και επετεύχθη, καθώς αυτή την στιγμή αριθμεί περίπου 796 μέλη καταγράφοντας περίπου 40% αύξηση εντός της τριετίας. Αισιοδοξούμε να συμβάλουν όλοι στην πορεία του σωματείου, να συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν και στο νέο Δ.Σ. και με χαρά θα δεχτούμε όλους εκείνους που θέλουν να εκφραστούν μέσα από την Λέσχη, να δώσουν νέα ώθηση, νέες ιδέες».

Το κοινωνικό πρόσωπο
«Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι», πρόσθεσε, «σχετίζεται με την κοινωνική προσφορά της Λέσχης. Τα χρήματα που εισέρευσαν στο ταμείο του σωματείου την τριετία, επέστρεψαν στην τοπική κοινωνία με διάφορους τρόπους. Είναι ένα δείγμα για τον τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ., στην λογική να δώσουμε ώθηση σε δραστηριότητες, να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, που παλαιότερα δεν είχαν την ίδια απήχηση στον κόσμο.
Δώσαμε έμφαση επίσης στην βοήθεια συνανθρώπων μας που είχαν ανάγκη, ενώ στηρίξαμε την προσπάθεια αρωγής των προσφύγων- στον τομέα συλλογής τροφίμων, φιλοξενίας, εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης του κόσμου και στήριξης κλπ. Η Λέσχη δεδομένου ότι “ταξιδεύει” σε όλο τον κόσμο λειτουργεί με βάση ότι πρέπει να έχουμε όλοι μία λογική του παγκόσμιου γίγνεσθαι και της βοήθειας στους ανθρώπους που υποφέρουν λόγω πολέμου, φτώχειας».
Κατά την τριετία το σωματείο επέδειξε συνεχή παρουσία στα δρώμενα της περιοχής, με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις συμμετέχοντας παράλληλα στην πρώτη Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου καταθέτοντας τις απόψεις του. «Με τη λογική ότι τα ιστορικά σωματεία του τόπου έχουν ευθύνη έναντι των πολιτών και της ιστορίας τους, η Λέσχη προσέφερε στήριξη για τη δημιουργία νέων συλλόγων, όπως ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Σητείας, με σκοπό την συνδρομή στην ανάπτυξη του τόπου. Το σωματείο είναι επίσης μέτοχος στον ΟΑΣ και προτίθεται στην επόμενη Γ.Σ. να προτείνει την εκλογή μέλους του στο νέο Δ.Σ. του ΟΑΣ. «Τα μεγάλα σχήματα, σωματεία της πόλης, θεωρούμε ότι πρέπει να δραστηριοποιούνται, να παρεμβαίνουν στα πράγματα διότι αυτό είναι η κοινωνική ευθύνη που έχει ο πολίτης και το σωματείο», σημείωσε ο κ. Περάκης

Το ιστορικό αρχείο
«Έγινε μία σημαντική δουλειά συλλογής του ιστορικού αρχείου με την προοπτική να υπάρξει κάποια στιγμή μία “δυνατή βιβλιοθήκη”, μία ιστοσελίδα που θα δίνει την πληροφόρηση για την Λέσχη από το ξεκίνημα της μέχρι σήμερα, για τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια.
Είναι πολύ σημαντικό, διότι -όπως είναι γνωστό- το μεγάλο ιστορικό αρχείο της Λέσχης καταστράφηκε από φωτιά που εκδηλώθηκε στα παλιά γραφεία του σωματείου και πραγματικά ήταν πολύ επίπονο να συλλέξουμε πληροφορίες, μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν γνώση», υπογράμμισε ο κ. Περάκης.

Η περιουσία
«Δύο άλλοι μεγάλοι στόχοι του απερχόμενου Δ.Σ. αφορούν το κτίριο και την περιουσία γενικότερα της Περιηγητικής Λέσχης. Της νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων του Τρυπητού, που υπήρχαν θέματα ανοικτά, τα οποία είχαν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω του ότι το κτίριο δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ έως και σε συμβολαιογραφικές πράξεις, αλλά και το μεγάλο θέμα των εξόδων που απαιτήθηκαν για την συντήρησή του.
Επίσης αξιοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις στην περιοχή της Ρούσας Εκκλησιάς, όπου είχε δημιουργηθεί από την Περιηγητική ο οικίσκος που χρειαζόταν για το σήμα της ΕΡΤ. Νομιμοποιήθηκε όλο αυτό το καθεστώς με τους αναμεταδότες, όπου υπήρχε μία άναρχη κατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο. Τοποθετήθηκε περίφραξη κι έγιναν οι διαδικασίες για την ομαλή λειτουργία του χώρου, που αποδίδει και κάποιο οικονομικό όφελος στο σωματείο», επεσήμανε.

Οι συνεργασίες
Αντίθετα εστίασε εκφράζοντας την ικανοποίησή του στην αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για την συνδιοργάνωση ή την οικονομική στήριξη για την διεξαγωγή εκδηλώσεων. «Ευτυχήσαμε», τόνισε, «να κάνουμε εκδηλώσεις και εκτός Σητείας. Από τα σημαντικά έργα της Λέσχης ήταν η παραγωγή ενός βιβλίου με αναφορά στον “Ερωτόκριτο”. Ήδη υπάρχουν στα σκαριά δύο καινούρια βιβλία και η ανατύπωση ενός παλιού. Επομένως το κομμάτι των εκδόσεων που είναι κεντρικό του σωματείου, το υπηρετούμε πιστά».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ψηφιοποίηση -και προς έκδοση- του ιστορικού αρχείο Κατσαντωνάκη.
«Η Λέσχη», διευκρίνισε, «είναι ένα σωματείο που έχει μία ιστορία, έχει βοηθήσει τον τόπο, έχει μία κοινωνική προσφορά πολλών δεκαετιών στην περιοχή και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται οι προσπάθειες. Επίσης αποσκοπεί στην ανάδειξη και προώθηση του πολιτιστικού κινήματος στην περιοχή και στην κατεύθυνση αυτή την τριετία που πέρασε έγιναν συνεργασίες με πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής».

Ο προγραμματισμός
Καταρτίζεται ήδη ένας προγραμματισμός για τους νέους στόχους και τα οράματα για τη νέα τριετία. Στο φιλόδοξο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της περιουσίας του σωματείου, ζήτημα για το οποίο θα υπάρξει ενημέρωση και θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση.
Ο απελθών Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα αρνητικά της τριετίας. «Δεν ευτυχήσαμε ως σωματείο να δούμε την σχετική ταμπέλα στο αεροδρόμιο, την ιστορική αναφορά της Περιηγητικής σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο. Ήταν ένας στόχος που δεν ευοδώθηκε. Το κάνει κανείς πως δεν βλέπει ποιοί συνεισέφεραν για να υπάρχει αυτή η υποδομή στην περιοχή, πώς ξεκίνησε η προσπάθεια, το να παραγράφεται έτσι απλά η ιστορία είναι κάτι που μας πονά. Το επόμενο Δ.Σ. θα συνεχίσει την προσπάθεια για να αποκατασταθεί η τάξη. Η Λέσχη είναι ένα σωματείο από τα λίγα στην Ελλάδα που συνεισέφεραν στον τόπο με αυτόν τον τρόπο.
Επίσης στα αρνητικά είναι και το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες, που κατεβλήθησαν για συνεργασίες με φορείς με σκοπό το θέμα της εκμετάλλευσης του κτιρίου στον Τρυπητό, αυτό δεν κατέστη δυνατό», κατέληξε.
Το απερχόμενο Δ.Σ. αποτελείται επίσης από τους Βαγγέλη Φραγκιαδάκη, Κώστα Κατσικαλάκη, Ντορέττα Τσιριγωτάκη, Παύλο Καπετανάκης, Νίκο Ανδρουλιδάκης, Χαρίλαο Βιτσεντζάκη.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας