Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Ισχυρά "πυρά" για τον αποκλεισμό Λασιθίου από έργα του ΒΟΑΚ

ΒΟΑΚ ΓΟΥΡΝΕΣ - ΕΡΓΑΣΙΕΣΜε αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το διαφαινόμενο αποκλεισμό του νομού Λασιθίου από το προωθούμενο έργο αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Τα "πυρά", οι βολές, οι αιχμές και οι διαμαρτυρίες από πολιτικές και αυτοδιοικητικές "φωνές" του νησιού δίνουν και παίρνουν...

Στόχος είναι να ασκηθούν πιέσεις ενόψει και της καθόδου του ίδιου του πρωθυπουργού εδώ στις 20 Σεπτεμβρίου, ώστε να ανατραπεί ο σημερινός σχεδιασμός που ουσιαστικά τεμαχίζει αναπτυξιακά την Κρήτη, αφού η ανακατασκευή του ΒΟΑΚ δεν αφορά σε όλο το μήκος του αλλά σταματά στη Τάρμαρο Μαλίων...
Σε πολιτικό επίπεδο, χθες είχαμε μια κοινή σκληρή ανακοίνωση εκ μέρους των 4 Νομαρχιακών Οργανώσεων της Ν.Δ. «Ο κ. Σπίρτζης ας μη βιάζεται να κόψει κορδέλες σε έργα κακοσχεδιασμένα και με προβληματικές μελέτες», είναι ο χαρακτηριστικός, αιχμηρός τίτλος της κοινής ανακοίνωσης των ΝΟΔΕ Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου που αναφέρουν: «Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκδηλώνει την πρόθεσή της για τη δημοπράτηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης ΜΟΝΟ για τους τρεις από τους τέσσερις νομούς του νησιού, ήτοι Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου και αφήνει εκτός το νομό Λασιθίου. Το ερώτημα είναι: έχει τρεις νομούς η Κρήτη ή θεωρούν στην κυβέρνηση ότι ο νομός Λασιθίου έχει επαρκές, ποιοτικό και ασφαλές οδικό δίκτυο; Καλό θα είναι η κυβέρνηση να αφήσει τους πειραματισμούς που έκανε με τα υπόλοιπα έργα και να δει το έργο συνολικά, διότι η προχειρότητα και η ανικανότητά τους και σε επίπεδο υποδομών θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα στο μέλλον! Ο νομός Λασιθίου έχει μεγάλη συνεισφορά στην αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό και δικαιούται ισότιμη αντιμετώπιση στα μεγάλα έργα υποδομών και ιδιαίτερα σε ασφαλές και ποιοτικό οδικό δίκτυο. Ο κ. Σπίρτζης ας μη βιάζεται να κόψει κορδέλες σε έργα κακοσχεδιασμένα και με προβληματικές μελέτες».

Γ. Πλακιωτάκης: «Αναπτυξιακή ανισότητα»
Σε σκληρούς τόνους τοποθετήθηκε για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μέτωπο του ΒΟΑΚ ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης. Σε γραπτή δήλωσή του, η οποία αναγνώστηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ο κ. Πλακιωτάκης κάνει λόγο για οδυνηρή δικαίωση των εκτιμήσεών του και για ανεύθυνη πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης, που δημιουργεί, όπως σημειώνει, ζητήματα αναπτυξιακής ανισότητας και διχασμού στο νησί.
«Σε μια προεκλογικού τύπου φιέστα, ο κύριος Τσίπρας, πιστός στην ανεύθυνη πολιτική του, στα τέλη του 2016, μοίρασε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Εξήγγειλε στο πόδι τη δρομολόγηση, εντός του 2017, του έργου ΒΟΑΚ από το Καστέλι μέχρι τη Σητεία, χωρίς να έχουν εξεταστεί οι ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης και χωρίς να έχουν προβλεφθεί οι συγκοινωνιακές ανάγκες του νησιού στο σύνολό του. Αλλά τι να περιμένει κανείς από το σημερινό πρωθυπουργό, όταν κατά τη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης του, τότε στην Κρήτη, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του αρδευτικού δικτύου του Οροπεδίου Λασιθίου με 15 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το συγκεκριμένο έργο ένα χρόνο μετά παραμένει κυριολεκτικά στα αζήτητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. και επισημαίνει:
«Και σε ενίσχυση των παραπάνω, πριν από λίγες μέρες, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) ανακοίνωσε τη δρομολόγηση του έργου ΒΟΑΚ από Χανιά έως Ηράκλειο, την ίδια στιγμή που οι μελέτες στο νομό Λασιθίου, και συγκεκριμένα από το Καλό Χωριό μέχρι τη Σητεία, έχουν σταματήσει με ευθύνη καθ' ολοκληρίαν της σημερινής κυβέρνησης. Φυσικά, άμεση συνέπεια αυτής της ευκαιριακής και ανεύθυνης τακτικής της κυβέρνησης ήταν να εξαγγελθεί η δρομολόγηση του δρόμου από τα Χανιά έως το Ηράκλειο, λες και η Κρήτη τελειώνει στο Ηράκλειο και όχι στο Λασίθι. Ωστόσο δε μας είπε ποτέ κανείς γιατί το έργο θα σταματήσει στο Ηράκλειο και δε θα συνεχίσει για να καλύψει τις συγκοινωνιακές ανάγκες και της υπόλοιπης Κρήτης.
Οι μεθοδεύσεις αυτού του τύπου, εκτός από ότι είναι κατακριτέες και απαράδεκτες, δημιουργούν ζητήματα αναπτυξιακής ανισότητας στο νησί, διχάζουν τον κρητικό λαό και τέλος-τέλος δεν αντιμετωπίζουν τα συγκοινωνιακά ζητήματα και τις αναπτυξιακές ανάγκες της Κρήτης, καθώς και κάθε φύσεως προβλήματα τα οποία και επιδεινώνονται λόγω του κακού οδικού δικτύου, ιδιαίτερα μάλιστα στο νομό μας».

«Νησί δύο ταχυτήτων»: Αίτημα για έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο
Την ίδια ώρα, αίτημα σύγκλησης έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα του ΒΟΑΚ κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου Γιώργος Ζερβάκης. «Φαίνεται ότι με πολιτική βούληση του υπουργείου Υποδομών θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου από τα Χανιά έως το Ηράκλειο. Αν συμπεριλάβουμε και το τμήμα Ηρακλείου-Χερσονήσου, που ήδη κατασκευάζεται, φτάνουμε σχεδόν στα όρια του νομού Λασιθίου. Μένει λοιπόν οριστικά εκτός ο ένας από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, ο νομός που πρωτοστάτησε στον τουρισμό, που πρωτοπορεί στον πρωτογενή τομέα, που δημιουργεί στον πολιτισμό, που έχει μείνει εκτός από την κατανομή των πανεπιστημιακών σχολών, που σχεδιάζεται να δεχτεί όλο το ενεργειακό βάρος της Κρήτης, και που δυστυχώς κάποτε χαρακτηρίστηκε "στου διαόλου τη μάνα". Κύριε πρόεδρε, αντιλαμβάνεστε ότι, εάν υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, η Κρήτη θα μετατραπεί σε ένα νησί δύο ταχυτήτων, με το ήδη υπάρχον εξ ανατολών αναπτυξιακό έλλειμμα να μεγεθύνεται καθημερινά, με τραγικές συνέπειες στη ζωή, την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβάκης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργο Πιτσούλη και καταλήγει: «Ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κρήτη, θεωρώ ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία για το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει τη βούλησή του για μια Κρήτη ισόρροπα ανεπτυγμένη, σύγχρονη και προοδευτική, και προπαντός ενιαία και αδιαίρετη από τη μια άκρη στην άλλη. Η υπερηφάνεια και ο πολιτισμός μας δεν ανέχεται πια συγκαταβατικά χτυπήματα στην πλάτη και ξεπερασμένες πολιτικές του τύπου "διαίρει και βασίλευε". Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε ότι οι εξαγγελίες όλων μας περί συγκρητισμού και ισόρροπης ανάπτυξης δεν είναι ευχολόγια και ευσεβείς πόθοι, αλλά προαποφασισμένες πολιτικές με απόλυτη βούληση υλοποίησης. Είναι ευκαιρία επιτέλους να σταθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων»...
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας