Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Θα "ψηθούμε" ξανά - Πού και πότε θα "χτυπήσει" ο καύσωνας

ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΕΣΤΗ - ΚΑΙΡΟΣ - ΚΟΠΕΛΑ - ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Υποχωρεί από το Σάββατο σταδιακά το ισχυρό μελτέμι, που καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας μας δρόσιζε και εξακολουθεί να μας δροσίζει, ωστόσο "υποβοήθησε" και στην εξάπλωση των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με πρόβλεψη του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, πιθανόν να εμφανιστούν ξανά προς τα μέσα του Αυγούστου, καθώς ο συγκεκριμένος μήνας φημίζεται για τα ισχυρά του μελτέμια (βοριάδες στο Αιγαίο).


Πού θα "χτυπήσει" ο υδράργυρος στους 39-40°C
Μέχρι να εξασθενήσει το μελτέμι, οι ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας θα δροσίζονται σημαντικά. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, το μελτέμι δρα ως φυσικό κλιματιστικό για αυτές τις περιοχές και αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες.
Όμως, επειδή τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας δεν μπορούν να ευνοηθούν από αυτούς τους βοριάδες, φαίνεται, ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή στις περιοχές αυτές ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 39-40°C σε τοπικό επίπεδο.

Από το Σάββατο ανεβαίνει ο υδράργυρος
Η περαιτέρω εξασθένηση του μελτεμιού, από το Σάββατο, θα σημάνει την γενικευμένη άνοδο της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου, το προσεχές Σαββατοκύριακο, θα σημειωθούν οι εξής μέγιστες κατά τόπους θερμοκρασίες:
- Ανατ. Μακ/νία - Θράκη: 40-41°C
- Κεντρική Μακ/νία: 40-41°C (πιθανώς πολύ τοπικά 42°C)
- Δυτική Μακ/νία: 38°C
- Θεσσαλία: 40-41°C
- Ήπειρος: 40-41°C
- Δυτική Στερεά: 40-41°C
- Δυτική Πελ/νησος: 40-41°C
- Επτάνησα: 37-38°C (πιθανώς πολύ τοπικά 39°C)
Ενώ στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (κεντρο-ανατολική Στερεά, Αττική, Ανατολική Πελοπόννησος) η θερμοκρασία θα κρατηθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα, αυτά της τάξεως των 37-38°C και πιθανώς 39°C στις αντίστοιχες ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.
Επίσης στα νησιά του Αιγαίου η κατάσταση θα είναι ακόμη καλύτερη, αν εξαιρέσουμε ασφαλώς το βορειοανατολικό Αιγαίο που και εκεί θα σημειωθούν θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν τους 37°C κατά μέσο όρο.

Θα "ψηθούν" οι Βαλκανικές χώρες
Τις ίδιες ώρες (Σαββατοκύριακο) θα φλέγεται στους 43-44°C και πιθανώς στους 45°C μεγάλο μέρος της Ιταλίας αλλά και των Βαλκανικών χωρών (εκεί ίσως μικρότερες οι μέγιστες).
Ευτυχώς δε θα έρθει σε εμάς αυτό, έτσι τουλάχιστον φαίνεται με τα νεότερα στοιχεία.  

Συνθήκες καύσωνα την ερχομένη εβδομάδα
Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η ερχόμενη εβδομάδα θα χαρακτηρίζεται από αρκετή έως πολλή ζέστη.
Αυτό σημαίνει ότι αρχικά θα επικρατήσουν συνθήκες ήπιου καύσωνα, ενώ προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα έχει την τάση να ανέβει λίγο παραπάνω.
Αυτό σημαίνει ότι οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα αγγίξουν σε αρκετές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές τους 41-42°C.
Βέβαια, επειδή έχουμε μπροστά μας σχεδόν μια εβδομάδα μέχρι να φτάσουμε σε αυτές τις ημέρες, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες μικροαλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία. Όπως και να έχει, όμως, αυτή θα είναι η εξέλιξη του καιρού μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Απολαύστε το μελτέμι μέχρι και το Σάββατο, διότι από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν πάλι τα δύσκολα...

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Αναλυτικά η πρόγνωση για την Κρήτη από το meteo.gr:
ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Πέμπτη
Άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία την Πέμπτη, αφού θα κυμανθεί από 24 μέχρι 29 βαθμούς, με τους ανέμους, όμως, να διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, καθώς θα φτάσουν μέχρι και τα 5 μποφόρ και ο ουρανός θα είναι καθαρός.

Παρασκευή
Αυξάνεται κατά πολύ η θερμοκρασία από την Παρασκευή, καθώς αναμένεται να φτάσει μέχρι και τους 32 βαθμούς. Ο ουρανός θα είναι καθαρός και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν στα 4 μποφόρ.

Σάββατο
Ηλιοφάνεια το Σάββατο τις πρωινές ώρες, ωστόσο από το απόγευμα προβλέπεται αραιή συννεφιά στο Ηράκλειο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοδυτικοί, έως 4 Μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή
Αίθριος καιρός την Κυριακή στο Ηράκλειο. Οι άνεμοι θα πνέουν έως 4 Μποφόρ με βορειοδυτική κατεύθυνση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα
Ίδιο προβλέπεται το σκηνικό του καιρού και τη Δευτέρα στο Ηράκλειο, με τη διαφορά ότι οι άνεμοι θα εξασθενήσουν 1-3 Μποφόρ και θα είναι μεταβλητοί. Το θερμόμετρο θα "αγγίξει" τους 32 βαθμούς Κελσίου.
ΧΑΝΙΑ

Πέμπτη
Τους 29 βαθμούς θα αγγίξει το θερμόμετρο την Τρίτη ημέρα του Αυγούστου, με τον ουρανό να εμφανίζει αραιή συννεφιά, μόνο κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Παρασκευή
«Ανεβαίνει» το θερμόμετρο την Παρασκευή, φτάνοντας μέχρι και τους 32 βαθμούς, με τον ουρανό να είναι καθαρός, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σάββατο
Αραιή συννεφιά προβλέπεται το Σάββατο στα Χανιά. Οι άνεμοι θα πνέουν 2 - 3 Μποφόρ με δυτική - βορειοδυτική κατεύθυνση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή
Πολύ καλός καιρός, ωστόσο θα εξασθενήσουν λίγο ακόμα οι άνεμοι που θα πνέουν μεταβλητοί. Το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς την Κυριακή.

Δευτέρα
Αίθριος ο καιρός και τη Δευτέρα στα Χανιά με τον υδράργυρο να κυμαίνεται από τους 27 έως 31 βαθμούς Κελσίου και τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί έως 4 Μποφόρ.
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πέμπτη
Από 23 μέχρι 28 βαθμούς θα κυμανθεί η θερμοκρασία την Πέμπτη, με τον ουρανό να εμφανίζει λίγα σύννεφα από το μεσημέρι και έπειτα.

Παρασκευή
Αυξάνεται η θερμοκρασία την Παρασκευή και αλλάζει το σκηνικό στο Ρέθυμνο, καθώς το θερμόμετρο θα φτάσει μέχρι και τους 30 βαθμούς και ο ουρανός θα είναι καθαρός.

Σάββατο
Αίθριος ο καιρός το Σάββατο στο Ρέθυμνο, και μόνο τις απογευματινές ώρες θα παρουσιαστούν στον ουρανό μερικά σύννεφα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή
Ίδιο το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή στο Ρέθυμνο. Ωστόσο οι άνεμοι από το βράδυ θα στραφούν σε νότιος και θα εξασθενήσουν.

Δευτέρα
Καθαρός ο ουρανός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πέμπτη
Αυξάνεται ο υδράργυρος την Πέμπτη, καθώς μπορεί να αγγίξει τους 31 βαθμούς, όμως η αίσθηση θα φτάνει τους 34, με τον ουρανό να είναι ηλιόλουστος, όμως το μελτέμι… καλά θα κρατεί, φτάνοντας και πάλι τα 5 μποφόρ.

Παρασκευή
Συνεχίζεται το μελτέμι, με τους ανέμους να φτάνουν τα 5 μποφόρ δυτικοί - βορειοδυτικοί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 μέχρι 32 βαθμούς.

Σάββατο
Αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα προβλέπεται αραιή συννεφιά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα καυμανθεί από 27 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή
Ίδιο το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή και μόνο ο υδράργυρος θα σημειώσει μία μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα
Αραιή συννεφιά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν μεταβλητοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας