Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Εγκρίθηκε η Βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Σητείας

«Ταραχώδης» ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας η οποία διήρκεσε αρκετά και περιελάμβανε σημαντικά θέματα.

Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Σητείας για την εκτέλεση του έργου «Βιοκλιματική αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας της Σητείας». Το θέμα είχε αναβληθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση από την Τεχνική Υπηρεσία για την μελέτη κάτι που όντως έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση.
Η Αρχιτέκτονας του Δήμου κ. Γεωργία Ζαβερδινού αναφέρθηκε αναλυτικά στην μελέτη και απάντησε σε διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν. Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της σύγχρονης βιοκλιματικής προσέγγισης του αστικού σχεδιασμού. Βασικό στόχο έχει την ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου και της δημόσιας ζωής της πόλης. Η υφιστάμενη κατάσταση σήμερα δεν είναι η ενδεδειγμένη με την κίνηση πεζών και οχημάτων να συνυπάρχει. Προτείνεται μεταξύ άλλων ο αποκλεισμός της διέλευσης των οχημάτων από την πλατεία και γύρω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, η αφαίρεση του ασφαλτοτάπητα και η πεζοδρόμηση – πλακόστρωση του χώρου στην ίδια στάθμη με τον περιβάλλοντα χώρο με σύγχρονα «ψυχρά» υλικά. Ακόμα η προσθήκη νέων ζωνών αστικού πρασίνου και η εισαγωγή στοιχείων νερού, σκίασης και συστημάτων τεχνητού αστικού δροσισμού.
Με την πρόταση ένας χώρος διέλευσης μετασχηματίζεται σε χώρο στάσης, συνάντησης και δρώμενων ο οποίος βάσει βιοκλιματικού σχεδιασμού εξασφαλίζει την βέλτιστη θερμική άνεση των χρηστών.
Με την επέμβαση αυτή η κεντρική πλατεία, όπως σημειώνεται, θα ενεργοποιηθεί ξανά ενθαρρύνοντας την συνάθροιση και την κοινωνική επαφή των πολιτών, ενώ θα εξασφαλίσει άνετη πρόσβαση στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και θα βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της περιοχής.
Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία εκφράστηκαν προβληματισμοί και διαφορετικές απόψεις.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θόδωρος Πατεράκης, ο οποίος έλαβε το λόγο και εστίασε στον σκοπό και τα οφέλη της υλοποίησης του έργου. Τελικά το ΔΣ και μετά από στιγμές έντασης κατά πλειοψηφία ενέκρινε την σύναψη της προγραμματικής σύμβασης.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια. Θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η έγκριση της μελέτης και θα προσχωρήσει η κατασκευή του έργου καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις αρχές του επόμενου έτους.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Νίκος Καραμανωλάκης (επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε: «Καταγγέλλω τις παλαιοκομματικές μεθόδους του Δημάρχου ο οποίος με συνεχείς παρεμβάσεις κατά τη συνεδρίαση του ΔΛΤ και μάλιστα κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας – και που ουσιαστικά απαξιώνει τον πρόεδρο – επιχείρησε να επηρεάσει τα μέλη του Δ.Σ. Συγκεκριμένα στο θέμα της ανάπλασης της πλατείας, με ισχνή πλειοψηφία, 3 υπέρ, 2 κατά, 1 λευκό. το Δ.Σ. είπε “ναι” στην ανάπλαση της πλατείας. Σε ότι αφορά το θέμα, εμείς ως αντιπολίτευση δεν έχουμε πειστεί ότι στην παρούσα φάση είναι η καλύτερη λύση. Η οδός Β. Κορνάρου θα επιβαρυνθεί όλο τον κυκλοφοριακό φόρτο προς την περιοχή Κόκκινα, αεροδρόμιο, λιμάνι και για αυτό πρέπει να υπάρξει κυκλοφοριακή μελέτη που να εξετάζει το ζήτημα σε βάθος χρόνου. Εμείς έχουμε καταθέσει την πρόταση μας η οποία μπορεί να αποτελέσει σκαλοπάτι για μία μεγαλύτερη και ολοκληρωμένη παρέμβαση.
Σε ότι αφορά την προγραμματική σύμβαση διαφωνούμε επί του άρθρου 3 παρ. 3,3 σύμφωνα με το οποίο οι επιπρόσθετες δαπάνες θα βαρύνουν το ΔΛΤ δηλαδή τα καταστήματα εστίασης και τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας