Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

«Ένα μεγάλο παιχνίδι παίζεται με τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων»

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και αυτές στον τομέα της ενέργειας αποτέλεσαν τα θέματα συζήτησης στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Βάσης Σητείας του ΚΚΕ την Τρίτη το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.
Ο ομιλητής, μέλος της Ε.Π. Κρήτης και Περιφερειακός Σύμβουλος Στέλιος Ορφανός τόνισε:

«Η κυβέρνηση με τα μέτρα που λαμβάνει με το πρόσφατο  4ο μνημόνιο, παρά τις ωραιοποιήσεις που κάνει, έχει επιτύχει να φορτώσει με σωρεία βαρών τον κόσμο που δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί. Μάλιστα φαίνεται ότι δεν πάμε σε μία εποχή που πλέον βγαίνουμε από το τούνελ, όπως διαφημίζει η κυβέρνηση, αλλά το αντίθετο. Μπαίνουμε σε μια εποχή ακόμα μεγαλύτερων προβλημάτων και βαρών  για τον κόσμο που θα’ ναι δύσκολο να αντεπεξέλθει.
Όλα αυτά γίνονται διότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης με κάθε τρόπο, της εξασφάλισης της  δυνατότητας μεγάλης κερδοφορίας. Οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, ντόπιοι και ξένοι να ξαναμπούν στο παιχνίδι της παραγωγής πατώντας στα ερείπια των εισοδημάτων των εργαζομένων και των μικρομεσαίων».

Οι υδρογονάνθρακες
«Ένας τομέας που η κυβέρνηση προωθεί την παράδοσή του στο μονοπωλιακό κεφάλαιο», συνέχισε ο ομιλητής, «είναι η ενέργεια. Ένας τομέας που η Ε.Ε. από χρόνια προωθεί την πολιτική της απελευθέρωσης, της ανάθεσης σε ιδιώτες τόσο στην παραγωγή, όσο και στην διακίνηση.
Φαίνεται όμως ότι παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι με τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στις υποθαλάσσιες περιοχές ιδιαίτερα της Νότιας Κρήτης, του Ιονίου μέχρι και την Κύπρο, όπου έχουν στήσει πλέον χορό μεγάλες εταιρίες, οι πρώτες πετρελαϊκές εταιρίες στον κόσμο, που έχουν υπαλλήλους ακόμα και τους Προέδρους των ΗΠΑ. Αυτές που προσδοκούν από τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων μεγάλα κέρδη. Σε αυτές τις εταιρίες η κυβέρνηση κατ’ εντολή του ελληνικού κεφαλαίου και της Κομισιόν παραδίδει τους υδρογονάνθρακες οπότε μπαίνει ένα ερώτημα: Τα πλούσια αποθέματα, που έχει ο ελληνικός χώρος, θα παίξουν κανένα ρόλο, θα τα χαρεί ο ελληνικός λαός; Άλλοι θα τα χαρούν από ό,τι φαίνεται.
Η  κυβέρνηση προωθώντας το ξεπούλημα των υδρογονανθράκων σε τέτοιους κολοσσούς εμπλέκεται και στα στρατιωτικά παιχνίδια που παίζονται στη Μέση Ανατολή και στην ανατολική Μεσόγειο, γύρω από τους υδρογονάνθρακες. Βλέπουμε υποθαλάσσιους αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος, που θα φέρνει από το Ισραήλ, την Κρήτη και τη Κύπρο ρεύμα στην Ευρώπη, αγωγούς φυσικών αερίων σε μία περιοχή όπου έχουν βγει τα μαχαίρια.
Και από ‘κει που θα μπορούσε η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου να είναι παράδεισος για το λαό μάλλον θα αποτελέσει μακελειό για τους λαούς μαζί και τον ελληνικό.
Η κυβέρνηση αντί να εξασφαλίσει στο λαό φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι για το οποίο υπάρχουν όλες οι δυνατότητες με διαφορετική πολιτική λύση στο πρόβλημα της χώρας, με διαφορετική πολιτική από την πλευρά της, εξασφαλίζει τον μεγάλο πλούτο για τα μονοπώλια.
Είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια που κι από την Περιφέρεια Κρήτης και διάφορους παράγοντες από το νησί μας γίνεται, να καθησυχάσουν το λαό καλλιεργώντας ένα φιλικό πνεύμα γύρω από τις επενδύσεις με θέματα της ενέργειας, ότι η Κρήτη θα λύσει τα προβλήματα της.
Είναι ψέματα. Καλλιεργούν μία επανάπαυση, που δεν ταιριάζει με την ένταση των παιχνιδιών που παίζονται. Εμείς ως κομμουνιστικό κόμμα θέλουμε να προετοιμάσουμε το λαό να παλέψει αυτός ο πλούτος να αξιοποιηθεί προς όφελός του κι όχι άλλων».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας