Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Εκπτώσεις: Πολλά τα "θέλω", άδειο το πορτοφόλι

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ - ΚΥΡΙΑΚΕΣΔειλές και διερευνητικές ήταν οι ματιές των καταναλωτών στις βιτρίνες των καταστημάτων χθες Δευτέρα 10 Ιουλίου, πρώτη ημέρα των θερινών εκπτώσεων. Τα εμπορεύματα στα καταστήματα τόσο του Ηρακλείου και των υπόλοιπων νομών της Κρήτης, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, προσφέρονται σε πληθώρα, έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε βαλάντιο, αλλά και κάθε επιθυμία του καταναλωτή, όσο περίεργη και αν είναι.
Την ίδια ώρα, τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι αρκετά υψηλά. Ωστόσο, η χθεσινή εναρκτήρια ημέρα της θερινής εκπτωτικής περιόδου δεν απέδωσε τους πολυπόθητους καρπούς.
Όσον αφορά στην αγορά του Ηρακλείου, οι καταναλωτές βρέθηκαν μεν στο εμπορικό κέντρο, αλλά περισσότερο κατέβηκαν για να δουν και να ερευνήσουν τις τιμές, παρά για να προχωρήσουν σε γενναιόδωρες αγορές. Και αυτό γιατί οι οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών, με δεδομένο τις φορολογικές υποχρεώσεις, τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους λογαριασμούς που "τρέχουν", δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να ψωνίσει κάποιος όπως τις παλιές, καλές εποχές. Έτσι, ενώ η ανάγκη και τα "θέλω" των καταναλωτών είναι πολλά, η δεινή οικονομική κατάστασή των περισσότερων θα τους αναγκάσει και πάλι να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών τους, όπως είπαν σε δηλώσεις τους κατά το ρεπορτάζ μας.Έτσι, εφόσον περισσέψει κάτι, να επωφεληθούν και εκείνοι για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, πράγμα όμως δύσκολο.
«Οι ανάγκες μας είναι πολλές, αλλά έτσι όπως έχουν καταντήσει τους μισθούς μας, ούτε με τις εκπτώσεις μπορούμε να ψωνίσουμε» αναφέρει η Ελένη Σπιθάκη.«Οι τιμές είναι καλές σε κάποια καταστήματα, σε άλλα πάλι απλησίαστες. Θα διερευνήσουμε και ανάλογα θα κάνουμε τις όποιες αγορές μας» τονίζει η Σοφία Κυπαράκη. «Τα "θέλω" μας είναι πολλά, αλλά λεφτά δε μένουν στην τσέπη για να τα ικανοποιήσουμε. Έτσι προέχουν τα παιδιά μας και μετά εμείς» λέει η Στέλλα Βλαστού.
«Σίγουρα υπάρχουν ανάγκες. Όμως θα περιμένουμε στο τέλος των εκπτώσεων, που θα πέσουν επιπλέον οι τιμές, να αγοράσουμε κάποια πράγματα» σημειώνει η Μαρία Κανακαράκη.«Ο κόσμος έχει υποχρεώσεις και δεν του μένουν χρήματα. Έτσι βλέπεις να φεύγουν με καμία ή το πολύ με μία τσάντα από τα μαγαζιά» αναφέρει ο Βασίλης Μαραυγάκης.
Οι έμποροι από την πλευρά τους γνωρίζουν εκ των προτέρων πως και αυτές οι θερινές εκπτώσεις, όπως και όλες σχεδόν οι περίοδοι εκπτώσεων τα χρόνια της κρίσης, δε θα αποφέρουν μεγάλους τζίρους. Έτσι, μένουν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες όσο περνούν οι μέρες και όσο φτάνουμε προς το μέσο και το τέλος των εκπτώσεων.
Σημειώνεται πάντως πως την ερχόμενη Κυριακή 16 Ιουλίου τα καταστήματα, σύμφωνα με το νόμο, θα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά. Οι θερινές εκπτώσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου.

Συγκέντρωση στα Δικαστήρια
Με ανακοίνωση-κάλεσμά τους, η Επιτροπή Αγώνα Μικρών και Μεσαίων Εμπόρων Ηρακλείου και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου κατεβάζουν, όπως λένε, ρολά, συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία στο εμπόριο και παίρνουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί της Κυριακής 16 Ιουλίου, μπροστά στα Δικαστήρια, διεκδικώντας τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
«Τα μέτρα που όλες οι κυβερνήσεις παίρνουν τα τελευταία χρόνια ήταν μέτρα για να ενισχύσουν τα μονοπώλια, για να εξασφαλίσουν εκ νέου τα προκλητικά κέρδη τους. Τέτοιος είναι ο νόμος που στο τελευταίο 4ο μνημόνιο ενσωμάτωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.: άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές. Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το απαράδεκτο αυτό μέτρο, που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για εμάς και τις οικογένειές μας.
Διεκδικούμε: Κυριακή μέρα αργίας, ανάπαυσης και αναπλήρωσης των δυνάμεών μας. Να κατοχυρωθεί η Κυριακή αργία νομοθετικά. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που απελευθερώνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων, που οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ στα χρέη και στα λουκέτα και τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας. Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις, ηλεκτρονικές και μη. Επαναφορά του αφορολόγητου για όλους τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Μικρών και Μεσαίων Εμπόρων Ηρακλείου.
Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας