Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

"Αλμυρές" οι διακοπές - Το κόστος μίας βραδιάς στην Κρήτη

ΠΙΣΙΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
Πολύ "τσουχτερές" έως... απαγορευτικές (σε πολλές περιπτώσεις) για τους Έλληνες που δε μερίμνησαν έγκαιρα για τις σχετικές κρατήσεις αποδεικνύονται, με βάση τις τιμές διανυκτέρευσης, οι διακοπές του διμήνου τουριστικής αιχμής (Ιουλίου-Αυγούστου) στις περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας.

"Αλμυρές" αλλά πιο προσιτές, πάντως, συγκριτικά με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς είναι την περίοδο αυτή οι τιμές των καταλυμάτων και στην Κρήτη. Η μέση εικόνα, με βάση ενδεικτικά στοιχεία κρατήσεων, διαμορφώνεται στα υψηλά επίπεδα των 220 ευρώ ανά βραδιά, αν και δε λείπουν βεβαίως και τα πολύ φθηνότερα καταλύματα, με χαμηλότερου επιπέδου όμως υπηρεσίες.
Μπορεί μέσα από τις συμφωνίες και τις κρατήσεις η πλειονότητα των ξένων τουριστών να απολαμβάνει φτηνές για τα δικά τους οικονομικά δεδομένα διακοπές στη χώρα μας, για το φτωχοποιημένο όμως Έλληνα των μνημονίων, οι αποδράσεις την περίοδο αυτή τουριστικής αιχμής που διανύουμε μοιάζουν με πολύ δύσκολο στόχο!
Δεδομένων από τη μια της αυξημένης ζήτησης από το εξωτερικό και των υψηλών πληροτήτων στα ξενοδοχειακά καταλύματα, και από την άλλη της οικονομικής ένδειας των Ελλήνων, οι εγχώριοι τουρίστες αναγκάζονται να το σκεφτούν δυο και τρεις φορές για να πάνε διακοπές. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, βρίσκουν εαυτόν σε μια κατάσταση αδιεξόδου, αφού είτε αναγκάζονται να πάνε διακοπές σε προορισμούς τρίτης και τέταρτης επιλογής τους, είτε αναγκάζονται να χρυσοπληρώσουν τις διακοπές τους!
Δωμάτια σε επιλογές πρώτης γραμμής, σε πολύ εμπορικούς προορισμούς και σε τοπ ξενοδοχεία δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα, πλην ίσως ελάχιστων, που σε αυτήν την περίοδο αιχμής κοστίζουν μια μικρή περιουσία!
Φυσικά, μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων έχει κλείσει από καιρό δωμάτιο σε περιοχή και κατάλυμα επιλογής τους, ανάλογα τις δυνατότητες της τσέπης.
Όσοι όμως δεν το έχουν κάνει, ψάχνουν τώρα την τελευταία στιγμή και δε διαθέτουν υψηλά βαλάντια, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουν το όνειρο των διακοπών!
Το κόστος είναι από μεγάλο σε περιοχές όπως το Ηράκλειο και τα Χανιά, μέχρι... απαγορευτικό σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος! Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα ως προς τις ενδεικτικές κατώτατες και ανώτατες τιμές για μία εβδομάδα διανυκτερεύσεων σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από σχετικό δημοσίευμα του euro2day.gr.
Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τη γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων Booking.com, όπου είναι ενταγμένη η πλειοψηφία των "εμπορικών" ξενοδοχείων της χώρας και ένας ικανός αριθμός άλλων τουριστικών καταλυμάτων. Οι αναζητήσεις που έγιναν αφορούσαν διακοπές διάρκειας μίας βδομάδας (7 διανυκτερεύσεις) για διαμονή στα τέλη Ιουλίου 2017.
Όπως επισημαίνεται βεβαίως, η εικόνα που προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία είναι ενδεικτική και όχι απόλυτη, αφού δεν είναι όλα, το σύνολο δηλαδή των ξενοδοχείων και καταλυμάτων, ενταγμένα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Όνειρο θερινής νυκτός!
Από τα ενδεικτικά αυτά στοιχεία επιβεβαιώνεται πως οι "μη έχοντες" ή "οριακά διαθέτοντες" Έλληνες, οι οποίοι επιπλέον αποφάσισαν μόλις τώρα να κάνουν κάποια κράτηση, μπορούν να απολαύσουν μόνο ένα... οφθαλμόλουτρο σε προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Μήλος, η Σκιάθος και η Ζάκυνθος. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν η πληρότητα σ' αυτούς τους προορισμούς ξεπερνάει το 90% και ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης κάνει "τσουχτερά" όσα έχουν απομείνει.
Αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως ακόμα και σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν επιλογές χαμηλού κόστους, με αντίστοιχου επιπέδου υπηρεσίες.

Η εικόνα στην Κρήτη
Τι γίνεται όμως στην Κρήτη; Και εδώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, όποιος θελήσει να περάσει λίγες ξέγνοιαστες ημέρες διακοπών τώρα, στην "καρδιά" της τουριστικής σεζόν, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Οι τιμές είναι "αλμυρές" για τις οικονομικές δυνατότητες του μέσου Έλληνα ή Κρητικού, όχι όμως και απαγορευτικές, όπως ισχύει στα νησιά των Κυκλάδων...
Στο Ηράκλειο, το μέσο κόστος για 7 διανυκτερεύσεις αγγίζει τα 1.500-1.600 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μέση τιμή δωματίου περί τα 220-230 ευρώ ανά βραδιά! Αν και δε λείπουν και τα πολύ φτηνά καταλύματα (με ανάλογου επιπέδου φυσικά παρεχόμενες υπηρεσίες) και όχι σε αμιγώς τουριστικές περιοχές του νομού Ηρακλείου, όπου κανείς μπορεί να περάσει μία εβδομάδα ξοδεύοντας μόλις 126 ευρώ!
Παρόμοια (στα επίπεδα δηλαδή των 1.500-1.700 ευρώ για 7 διανυκτερεύσεις) είναι η μέση εικόνα κόστους και στα Χανιά, όπου πάντως τα φθηνότερα δωμάτια κοστίζουν λίγο παραπάνω, συγκεκριμένα 210 ευρώ.
Σίγουρα δεν τίθεται σύγκριση με περιοχές όπως π.χ. η Μύκονος, όπου η φθηνότερη δυνατή διαμονή για μία εβδομάδα έχει κόστος 1.463 ευρώ, ενώ η υψηλότερη αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 45.500 ευρώ!
Αναμφίβολα όμως και εδώ για το νησί μας μιλάμε για κόστη που πολύ δύσκολα μπορεί να καλύψει ο μέσος, φτωχοποιημένος, μετά από τόσα χρόνια κρίσης και μνημονίων, Έλληνας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του euroday.gr, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης τα φθηνότερα διαθέσιμα καταλύματα αφορούν ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Σκαλάνι και κάμπινγκ στη Χερσόνησο, με κόστος 126 ευρώ για μία βδομάδα. Είναι αυτονόητο πως πιο πλήρη εικόνα για το επίπεδο τιμών στην περιοχή αποκτά κανείς αν υπολογίσει τις τιμές στις καλές μονάδες.
Έτσι, στη Χερσόνησο βρίσκει κανείς δωμάτιο σε 5άστερο ξενοδοχείο με 755 ευρώ τη βδομάδα, ενώ σε γνωστά ξενοδοχεία της ίδιας κατηγορίας η τιμή ανεβαίνει στα επίπεδα των 1.500-1.800 ευρώ. Στην ίδια περιοχή, το κόστος μίας βδομάδας σε πολύ γνωστό ξενοδοχείο πέντε αστέρων με καθεστώς all inclusive (στην τιμή περιλαμβάνονται η διαμονή, όλα τα γεύματα, ποτά, θαλάσσια σπορ κ.λπ.) φτάνει τις 2.683 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή που καταγράψαμε στη συγκεκριμένη αναζήτηση στην ευρύτερη περιοχή ήταν 3.913 ευρώ για μία βδομάδα σε δωμάτιο all inclusive πολύ γνωστής μονάδας πέντε αστέρων στη Χερσόνησο.

Οι τιμές

Πόσο κοστίζουν οι διακοπές στα Χανιά
Στα Χανιά, οι χαμηλότερες τιμές που βρέθηκαν στην πλατφόρμα κρατήσεων Booking.com είναι στα επίπεδα των 210 ευρώ για μία εβδομάδα, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια εννοείται. Εκτός των απολύτως φθηνότερων επιλογών, ωστόσο, οι οποίες δεν αποτελούν πανάκεια, βρέθηκαν πολλά καταλύματα με κόστος μεταξύ 260 και 350 ευρώ. Με δεδομένο ότι τα δωμάτια στα πολύ καλά ξενοδοχεία της περιοχής έχουν εξαφανιστεί, βρέθηκαν διαθέσιμα δωμάτια σε 4στερα και 5στερα με κόστος μεταξύ 1.200 και 1.700 ευρώ για μία εβδομάδα, που μεταφράζεται σε 160-250 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Η υψηλότερη τιμή της αναζήτησης αφορούσε δίκλινο σε ένα από τα νέα πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής, μόνο για ενήλικες (adults only), που κόστιζε 3.682 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις.
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα  Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας