Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Μεγάλη συζήτηση για την υποβάθμιση του ΙΚΑ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας συζητήθηκε εκτενώς η προβλεπόμενη υποβάθμιση του αντίστοιχου τοπικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ σε Αποκεντρωμένο Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντίστοιχα αρνητικές εξελίξεις διαβλέπονται και για το τοπικό υποκατάστημα της Ιεράπετρας.

Στην συνεδρίαση παρέστησαν και οι εργαζόμενοι του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ. Στην εισήγησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Εργαζομένων ΙΚΑ Ν. Λασιθίου κ. Παύλος Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε η πληροφόρηση για το τελικό σχέδιο, προωθείται η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος από τους αρμόδιους υπουργούς εργασίας, οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο τελικό οργανόγραμμα ΕΦΚΑ -μετά την διαβούλευση- δεν έχει γίνει καμία αλλαγή, παρά τις αντίθετες απόψεις των εργαζομένων προς το υπουργείο εργασίας και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και παρά τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Σητείας και Ιεράπετρας, προβλέπεται η υποβάθμιση των υπαρχόντων τοπικών υποκαταστημάτων και η μετατροπή τους σε Αποκεντρωμένα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης.
«Παρά λοιπόν τις προσπάθειες που έγιναν», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, «από τους εργαζόμενους, από τη δημοτική αρχή, τις επαφές που υπήρξαν, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Άμεσα ενημερώθηκαν οι βουλευτές του Νομού και μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον κ. Μανώλη Θραψανιώτη ζήτησα την μεσολάβηση ώστε προτού υπογραφούν οι αποφάσεις, να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που επιμελείται το θέμα, ενώ απέστειλα και επιστολή προς τον βουλευτή ζητώντας του η συνάντηση να λάβει χώρα την τρέχουσα εβδομάδα με την συμμετοχή των εκπροσώπων των Δήμων Σητείας και Ιεράπετρας, των εργαζομένων αντίστοιχα των υποκαταστημάτων καθώς και εκπροσώπων της περιφέρειας. Στόχος, να εκφράσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε ισχυρά επιχειρήματα.
Στάθηκε και στη μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία θα υπόκεινται οι ασφαλισμένοι, οι εργοδότες, οι συνταξιούχοι. «Εμείς δεν αρνούμαστε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, είχαμε ζητήσει και επί ΙΚΑ να αναλάβουμε πρόσθετες εργασίες, όπως ήταν απονομή συντάξεων και τώρα άλλες, αρκεί να μας δοθούν».

Στήριξη από το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κοζυράκης -αντικατέστησε κατά την συνεδρίαση το Δήμαρχο, που απουσίαζε εκτός Σητείας- υποστήριξε ότι «το Συμβούλιο θα πρέπει, πέρα από τις αποφάσεις που έχει λάβει ως τώρα, να στηρίξει τον όποιο τρόπο διεκδίκησης και αγώνα επιθυμούν οι εργαζόμενοι».
«Άρα είμαστε στην διάθεσή σας σε ό,τι μας ζητήσετε να σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται η στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας διότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που την αφορά», είπε απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλάκη και στους εργαζόμενους.

Η αντιπολίτευση
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Καραμανωλάκης έκανε λόγο για ένα φλέγον θέμα για την τοπική κοινωνία και το Δήμο, εκφράζοντας την αντίθεσή του για την συζήτησή του στα εκτός ημερήσιας θέματα και για απαξίωση της σπουδαιότητάς του. «Είναι ένα μείζονος σημασίας θέμα που πρέπει να απασχολεί όλη την τοπική κοινωνία», τόνισε.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η προβλεπόμενη υποβάθμιση του τοπικού υποκαταστήματος, όπως και άλλων υπηρεσιών ήδη, της εφορίας κλπ. αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη της Κρήτης σταματάει στον Άγιο Νικόλαο επομένως δεν τίθεται θέμα ισόρροπης ανάπτυξης. «Θα ξυπνήσουμε ένα πρωί στη Σητεία», συνέχισε, «και θα λείπουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες από το Δήμο Σητείας. Πρέπει να υπάρξει κατάθεση ισχυρών επιχειρημάτων με την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής της οποίας η ανάπτυξη διακυβεύεται με την υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών. Πρέπει να στηρίξουμε με δυναμισμό και να γενικεύσουμε το θέμα. Αυτό που επιχειρείται τώρα είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει να προβάλουμε τις ιδιαιτερότητες που έχουμε ως τόπος, την μεγάλη έκταση του Δήμου, το κακό οδικό δίκτυο κλπ. και να απαιτήσουμε να μην προχωρήσει αυτή η υποβάθμιση της υπηρεσίας».
Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. κ. Σταυρούλα Καράμπελλα υπογράμμισε ότι «η δημιουργία του ΕΦΚΑ και η ενοποίηση των υπηρεσιών έγινε με μόνο στόχο την μείωση των απαιτήσεων, των παροχών και την αύξηση των προβλημάτων για τους εργαζόμενους. Να κοστίζει λιγότερα στο κράτος ώστε να περισσεύουν χρήματα για τους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο.
Η θεωρία ότι υπάρχει στόχευση για την Σητεία είναι λάθος και δεν θα επιφέρει αποτέλεσμα γιατί όλα αυτά που συμβαίνουν με το ΙΚΑ συμβαίνουν παντού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη προηγούμενα, άρα πρέπει να το δούμε σε μία τέτοια κατεύθυνση για να πάμε πιο κοντά στην λύση.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μπορούν να ανακόψουν αυτήν την πορεία, μπορούν να βάλουν εμπόδια με αγώνες. Και διαχωρίζοντας τη θέση τους από αυτούς που μέχρι τώρα υπηρέτησαν την συγκεκριμένη πολιτική κι ευθύνονται γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στο ΙΚΑ Σητείας. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να αφορούν όλους τους εργαζόμενους».
Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να επικαιροποιήσει προηγούμενες αποφάσεις του σχετικές με το ζήτημα. Αλλά και να συμμετάσχει ενεργά με δύο εκπροσώπους -από συμπολίτευση και αντιπολίτευση- στην συνάντηση στην Αθήνα και μετά την πραγματοποίησή της την επόμενη εβδομάδα να επανακαθορίσει την στάση του.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας