Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τέλος της «Οδύσσειας»; oι προοπτικές της επένδυσης στη Σητεία

«Το τέλος μιας Οδύσσειας» είναι ο τίτλος που ταιριάζει στην επένδυση της Minoan Group, πρώην Loyalward, η οποία έχει και επίσημα στο συρτάρι της πλέον τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες άναψαν το «πράσινο φώς» για την τουριστική επένδυση των 267,7 εκατ. ευρώ στην περιοχή του Τοπλού.

Οι άνθρωποι της εταιρείας, περίμεναν αρκετό καιρό για την εξέλιξη αυτή. Γνώριζαν, ωστόσο, πως οι αιτήσεις ακυρώσεως, οι οποίες είχαν ασκηθεί κατά του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκαν οι χρήσεις γης για το έργο Ίτανος Γαία, απλώς θα καθυστερούσαν, αλλά δεν θα μπορούσαν να διακόψουν την προοπτική της επένδυσης. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με τις αποφάσεις υπ’ αριθ. 1704/2017 και 1705/2017, απέρριψε τις αιτήσεις του σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κατοίκων, που ζήτησαν να ακυρωθεί ως αντίθετο στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία το από 7.3.2016 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) καθώς και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του εν λόγω σχεδίου.
https://www.facebook.com/SitiaNea/
«Τώρα αρχίζει μια νέα Οδύσσεια», τονίζει κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας, εξηγώντας πως «το πλάνο υπάρχει και είναι συγκεκριμένο». Για αυτό άλλωστε επέμειναν τόσα χρόνια οι άνθρωποι της εταιρείας. Σήμερα διατηρούν το χαμόγελο αισιοδοξίας και την βεβαιότητα ότι ανοίγεται μια πραγματικά ενδιαφέρουσα προοπτική με πολλές προκλήσεις και βασικό στόχο να καταστήσουν την περιοχή, τουριστικό προορισμό.
Πιθανότατα στο μήκος του χρόνου τα προσκόμματα που συνάντησε η συγκεκριμένη τουριστική επένδυση, να μην έχουν αντίστοιχο φαινόμενο στη χώρα. Ωστόσο, έδωσαν την ευκαιρία στους υποψήφιους επενδυτές να κινηθούν με ευελιξία και να κερδίσουν εμπειρία, γνώση και συγκριτικά πλεονεκτήματα στο χώρο της τουριστικής αγοράς. Έτσι, μπήκαν δυναμικά στο χώρο των τουριστικών γραφείων στη Μεγάλη Βρετανία. Η πολιτική που ακολούθησαν ήταν απλή και εξόχως αποδοτική: Εξαγορά μικρών τουριστικών γραφείων, στην αρχή στην Σκωτία και μετά στην ευρύτερη αγορά. Το αποτέλεσμα; Σήμερα διακινούν 100.000 βρετανούς πελάτες στην ευρωπαϊκή αγορά κι όχι μόνο. Τώρα, το συγκεκριμένο πλάνο μεγεθύνεται και ο στόχος μεγαλώνει.
Το ερώτημα είναι ποια σχέση μπορεί να έχει η εμπλοκή στο χώρο των τουριστικών πρακτόρων με την επένδυση στο Τοπλού και την Σητεία; Τον πιο προφανή και εύλογο. Να ελέγξει μέρος της τουριστικής αγοράς και να καταστήσει την περιοχή της Σητείας τουριστικό προορισμό με τον κόσμο που θα διακινεί καταφέρνοντας να έχει τουλάχιστον το 20% του πελατολογίου των δομών και των ξενοδοχείων που θα δημιουργηθούν.
Πρωτίστως βέβαια η εταιρεία θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στις οικοδομικές άδειες οι οποίες θα εγκριθούν κεντρικά από τις υπηρεσίες της Αθήνας (λόγω ΕΣΧΑΣΕ) και παράλληλα θα προχωρήσουν οι επαφές με μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων για τις συνεργασίες που μπορούν ν’ αναπτυχθούν στο πλαίσιο των υποδομών που θα δημιουργηθούν στην περιοχή της Σητείας, με βάση το σχέδιο της επένδυσης.
Είναι γνωστό πως μέχρι σήμερα, το επενδυτικό ρίσκο για τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή παραμένει τεράστιο και αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση, αφού «δεν αρκεί να δημιουργείς πολυτελείς υποδομές, αλλά απαιτείται να μπορείς και να τις έχει ζωντανές και γεμάτες κόσμο».
Μια τέτοια προοπτική, όμως, απαιτεί συνέργειες για να εξασφαλιστεί ένας ικανοποιητικός αριθμός τουριστών που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα των επενδύσεων.
Στην περίπτωση της Minoan Group εκτιμάται ότι το πλεονέκτημα της συμμετοχής στην διακίνηση τουριστών στην περιοχή θα είναι καθοριστικό για να αποτελέσει η εταιρεία τον κεντρικό πυλώνα στην προσπάθεια για τουριστική ανάπτυξη και καθιέρωση της Σητείας ως προορισμού. Άλλωστε, ο στόχος είναι διττός για την επόμενη διετία: Να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των τουριστών που θα διακινεί και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για συνεργασίες με hotel operators προκειμένου να πετύχει τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες, καθιερώνοντας την περιοχή ως εναλλακτικό προορισμό που θα λειτουργεί από τον Μάρτιο έως το Νοέμβριο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας