Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Αγρότες: Πιο φθηνά τα εφοδια με μείωση του ΦΠΑ

καλλιέργειες αγρότες χωράφι
Φεύγει και... αφήνει πίσω του "συντρίμμια" ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας του 24% που ξαναμειώνεται στο 13% στα αγροτικά εφόδια, με εκκίνηση από την 1η Ιουλίου φέτος.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών.
Και έγινε η επιβεβαίωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. Ως αγροτικά εφόδια θεωρούνται τα λιπάσματα, οι σπόροι, τα φυτά, το πολλαπλασιαστικό υλικό, κ.ά., που είναι και ένα σημαντικό μέρος του κόστους της αγροτικής παραγωγής, η μείωση του ΦΠΑ των οποίων αποτελεί πάγιο αίτημα των αγροτών.
«Η αλλαγή του ΦΠΑ στους αγρότες θα γίνει στο πλαίσιο της ψήφισης των μέτρων της συμφωνίας και αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών της χώρας που πέτυχε η κυβέρνησή μας», αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Καΐσας.
Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια μεθαύριο Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Μαΐου. Το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, από το βήμα της Βουλής. Όπως είπε, «η συμφωνία θα περιλαμβάνει, από την 1η Ιουλίου 2017, μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% στα αγροτικά εφόδια», και τόνισε ότι η συμφωνία φέρνει μέτρα με βασικό στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Θα καταργήσουν και τον ΕΦΚ κρασιού
Ανησυχία προκάλεσε σε ολόκληρο τον αμπελοοινικό κλάδο η πρόσφατη είδηση ότι η κυβέρνηση διατηρεί τον ΕΦΚ στο κρασί. Επειδή, λοιπόν, η ΚΕΟΣΟΕ είχε συναντηθεί με την υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου πρόσφατα και είχε λάβει διαβεβαίωση περί του αντιθέτου, επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών και συνομίλησε με ανώτερο στέλεχός του, το οποίο ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση του πρωθυπουργού και της υφυπουργού Οικονομικών στο θέμα του ΕΦΚ στο κρασί. Όπως τονίζεται σε σχετική ανάρτηση της Κεντρικής Αμπελοοινικής συνεταιριστικής οργάνωσης, το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στην τρέχουσα ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα (προφανώς τα τεχνικά κλιμάκια) το θέμα του ΕΦΚ στο κρασί, έχοντας μάλιστα ετοιμάσει και σχετική πρόταση ισοδύναμου μέτρου. Όμως η τρόικα δε συμπεριέλαβε σε αυτή την ατζέντα το θέμα του ΕΦΚ, θέμα όμως που επίκειται να συζητηθεί. «Αναμένουμε...», καταλήγει με νόημα η ανάρτηση!

«Τα παίρνουν πίσω, αλλά»...
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε, όμως, χθες για τις οπισθοχωρήσεις της κυβέρνησης σε ζητήματα που έχουν βλάψει την αγροτική παραγωγή ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.
Βέβαια θεωρεί θετικές αυτές τις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά τονίζει ότι πρέπει να τα βλέπει σήμερα η κυβέρνηση, καθώς όλο τον καιρό ιδιώτες και συνεταιριστές φώναζαν, αλλά δεν υπήρχε καμία υπαναχώρηση. Μάλιστα, ο κ. Χιλετζάκης σχολιάζει λέγοντας ότι τα ίδια μέτρα τα έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την περίοδο που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και σήμερα η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί τα μέτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Για άλλη μια φορά δικαιώνονται οι "αμόρφωτοι" αγρότες και αποδεικνύεται το έγκλημα της κυβέρνησης που επέμενε να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα, αφού δεν έλεγε να τους ακούσει και να ικανοποιήσει τόσο καιρό τα αιτήματά τους», λέει χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής. «Εξαιτίας του 24% του ΦΠΑ μειώθηκαν οι τζίροι των καταστημάτων των γεωργικών εφοδίων. Ένα άλλο θέμα είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί. Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τον καταργήσει, μετά τη ζημιά που έχει γίνει. Η κυβέρνηση έλεγε ότι θα εισπράξει από το φόρο αυτό 50 εκατομμύρια ευρώ και αυτή τη στιγμή, από τον απολογισμό τού περίπου ενάμιση χρόνου επιβολής του Ειδικού Φόρου του κρασιού, προκύπτει ότι έχει εισπράξει μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ούτε το 10% από τα προσδοκώμενα έσοδα»!

«Η ζημιά έχει ήδη γίνει»
Ο Μύρων Χιλετζάκης καταγγέλλει όμως τη σημερινή κυβέρνηση ότι από την εμμονή της στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων έχει οδηγήσει πάρα πολλά συνεταιριστικά και ιδιωτικά οινοποιεία σε "λουκέτο". Αλλά και όσα δεν έχουν κλείσει έχουν υποβληθεί σε έξτρα έξοδα για να φτιάξουν φορολογικές αποθήκες. Χρέωσε στο τελωνείο πάρα πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις για τα αποθέματα οίνου που είχαν και δεν μπορούσαν να πληρώσουν τον Ειδικό Φόρο. Δημιούργησε ποινικά θέματα σε διοικήσεις και τώρα αποφάσισε να πάρει το μέτρο πίσω. «Εφόσον το μέτρο το παίρνει πίσω, όλα αυτά θα ανασταλούν; Θα πάρουν πίσω τις βεβαιωμένες οφειλές που έχουν τα συνεταιριστικά και τα ιδιωτικά οινοποιεία προς τα τελωνεία λόγω του Ειδικού Φόρου στο κρασί; Θα ανασταλούν οι ποινικές διώξεις μελών Δ.Σ. και ιδιωτών, εφόσον παίρνεται ο Ειδικός Φόρος πίσω; Θα ξαναμπούν σε λειτουργία τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων που έχουν βάλει "λουκέτο" λόγω των capital controls και λόγω του αυξημένου ΦΠΑ;», καταλήγει ο Μύρων Χιλετζάκης.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας