Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Απάντηση σε άρθρο, ή δελτίο τύπου;;;, «Η ‘αλλη όψη», του Προέδρου της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης Σητείας



Ένα πράγμα μόνο φοβάμαι: Την εμπάθεια  και την ιδιοτέλεια.
Το Γεωπάρκο της Σητείας στήθηκε, οργανώθηκε ,έγινε παγκόσμιο, από την αγάπη και την δουλειά ανθρώπων που δεν απαιτούν, ή επαιτούν, για θέσεις και αξιώματα. Έγινε από ανθρώπους που δούλεψαν για πολλά χρόνια που περπάτησαν, χαρτογράφησαν, καταγράφοντας κάθε δυνατό και ιδιαίτερο γεώτοπο της Σητείας, με ένα μόνο σκοπό και όραμα. Η Σητεία, το Γεωπάρκο της Σητείας να ενταχτεί στην οικογένεια των ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και να αναγνωριστεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO.

Σήμερα πολλοί δεν  έχουν καταλάβει τι σημαντικό έχει συμβεί σε αυτό το τόπο με την παγκόσμια αναγνώριση της Σητείας,  ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO και πως θα μπορούσε αυτό να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της περιοχής.
Αντίθετα, ευτυχώς ελάχιστοι, προσπαθούν, με την δήθεν συλλογική τους συμπεριφορά και την συλλογική τους ομπρέλα, να βάζουν τρικλοποδιές σε κάθε προσπάθεια που γίνεται, εκμεταλλευόμενοι ακόμα και  εκδηλώσεις που αφορούν κυρίως παιδιά, όπως αυτή, η κατά τα άλλα επιτυχημένη εκδήλωση της Παρασκευής 7 Απριλίου στον τεχνοχώρο του Δήμου Σητείας. 
Μπορώ να καταλάβω τις τυχόν πικρίες,  τις προσωπικές φιλοδοξίες, ή τις ιδεολογικές προσεγγίσεις ορισμένων. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω  είναι γιατί, αντί να είναι μόνιμα στην απέναντι όχθη, δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα βοηθούσαν όπως διατυμπανίζουν το Γεωπάρκο, που επιτρέψτε μου , ξαφνικά και όψιμα  ανακάλυψαν.
Όσο αφορά τις τέσσερις 4  απόψεις-προτάσεις που κατάθεσε ο Πρόεδρος Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης Σητείας ,  να είστε σίγουροι ότι έχουν καταγραφεί, εξάλλου δεν είναι τίποτα φρέσκιες , έχουν ξανά καταγράψει και θα αξιολογηθούν από την Δρ. Καλλιόπη Πεδιαδίτη η οποία και έχει την επιστημονική ευθύνη της δράσης.
Πράγματι, ο εκ Γαλλίας καθηγητής, Δρ. Patrick Moquay Πρύτανης του Ecole Nationale Superiere de Paysage, μίλησε για την  συμμετοχή των φορέων και των θεσμών στην διαχείρισης αντίστοιχων περιοχών στην Ευρώπη. Αλήθεια κάνει κάτι διαφορετικό το Γεωπάρκο της Σητείας; Δεν επιδιώκει την συνεργασία; Δεν έχει απευθυνθεί σε όλους τους φορείς του τόπου; Δεν έχει συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με πανεπιστήμια και άλλους εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς οργανισμούς; Τι διαφορετικό κάνει από άλλες αντίστοιχες περιοχές;
Το αν μετά από 3 ώρες που ο πολύς  κόσμος ήταν στον Τεχνοχώρο, έμειναν στο τέλος στην  αίθουσα μόνο 15 άτομα για να συζητήσουν, ευθύνεται η  κ. Καλλιόπη Πεδιαδίτη ή οι εργαζόμενοι στο Γεωπάρκο, που παρά τις προσκλήσεις που στάλθηκαν, ίσος για πρώτη φορά στο σύνολο των φορέων και των συλλόγων, αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν;  Δεν θα πρέπει να προβληματιστούμε γιατί ο κόσμος δεν συμμετέχει σε εκδηλώσεις που απαιτούν να καταθέσει την άποψη του και να έχει ενεργό ρόλο στις αποφάσεις;
Είναι εύκολο να κάνεις ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΙΚΗ, προσφιλής  πρακτική των περισσοτέρων. Είναι όμως δύσκολο να κάνεις πράγματα στην πράξη, να στηρίζεις , να δουλεύεις , να δημιουργείς και όχι να τρέχεις στα έτοιμα και στα εύκολα. 
Ευτυχώς πολλοί φίλοι, που δεν τους ενδιαφέρει η προβολή και η δημοσιότητα, που δεν τους ενδιαφέρουν οι «τίτλοι ευγενείας» , οι θέσεις διοικητικών συμβουλίων και αξιωμάτων, είναι κοντά στο Γεωπάρκο και στην προσπάθεια που γίνεται για το καλό του συνόλου και όχι ορισμένων ατόμων και ομάδων.  Σημαντική βοήθεια που ξεπερνά τα όρια του «εθελοντισμού» και αγγίζει τα όρια της αλληλεγγύης.
Αυτή την περίοδο συζητάμε και οργανωνόμαστε με τους πολιτιστικούς συλλόγους για κοινές δράσεις, με σκοπό να αναδείξουμε τοπικά σε κάθε περιοχή τα χαρακτηριστικά του Γεωπάρκου. Αναμένουμε την χρηματοδότηση του INTERREG  για να σηματοδοτηθούν και να γίνουν εργασίες υποστήριξης στον βόριο και νότιο άξονα του Γεωπάρκου που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ουσιαστικά πράγματα. Έχουν υποβληθεί προτάσεις στο LEADER  για την “ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ UNESCO”.  Επίσης συμμετέχει ο Δήμος την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για τη Συνεργασία και κοινή προβολή των περιοχών UNESCO Κρήτης, με την Περιφέρεια Κρήτης . Έχει υποβληθεί από τον Δήμο μαζί με το Γεωπάρκο της Κύπρου , το υπουργείο Τουρισμού Ελλάδας και Κύπρου τα Πανεπιστήμια Κύπρου και Κρήτης και φυσικά και του Γεωπάρκου μας,  πρόταση  στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2014-20 (Στρατηγικά Έργα), για δημιουργία αστεροσκοπείου στη Κύπρο και ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟΥ στη Σητεία,  για την ενίσχυση των δομών γεωτουρισμού στα Γεωπάρκα της ανατολικής μεσογείου. Πρόταση που πολεμήθηκε από την αρχή λυσσαλέα και ανήθικα, που γράφτηκαν πολλά επικριτικά, με στόχο να μην προχωρήσει,  επιβεβαιώνοντας με αυτή την πρακτική, τον λόγο ύπαρξης τους στα κοινά αυτού του τόπου.
Για να σταματήσουν λοιπόν όλα αυτά. Αν κάποιοι  πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν , αν έχουν να καταθέσουν  ιδέες και προτάσεις, αν τους ενδιαφέρει η προσφορά στην τοπική κοινωνία, αν έχουν θέληση για δουλειά, γνωρίζουν ότι το Γεωπάρκο της Σητείας είναι ανοικτό στον καθένα, είναι απόκτημα και δημιούργημα της τοπικής κοινωνίας και δεν έχει ανάγκη από «διαχειριστές και μάνατζερ», αλλά από ανθρώπους που το αγαπούν και το πιστεύουν .
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Βαγγέλης Περάκης

Συνολικες προβολες σελιδας