Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας νομού Λασιθίου

Την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017, εκπαιδευόμενοι των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας του Νομού Λασιθίου πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τόσο την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου,
όσο και πορεία διαμαρτυρίας έως το Δημαρχείο του Αγίου Νικολάου. Στόχος αυτών των κινητοποιήσεων ήταν να γνωστοποιήσουμε στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αλλά και σε αρμόδιους και μη φορείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Πιο συγκεκριμένα, ήρθαμε σε επαφή τόσο με την Αντιπεριφερειάρχη κα Πελαγία Πετράκη και με τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας κο Αϊβαλιώτη Βασίλειο, όσο και με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κο Αντώνη Ζερβό και το τοπικό πολιτικό γραφείο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., προκειμένου να τους γνωστοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας
Είμαστε ενήλικες εκπαιδευόμενοι οι οποίοι εγγραφήκαμε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τη φοίτηση και την εκπαίδευσή μας και να βελτιώσουμε την κοινωνική και επαγγελματική μας κατάσταση. Αναζητήσαμε μία δεύτερη ευκαιρία στο αναφαίρετο δικαίωμα που έχουμε ως πολίτες αυτής της χώρας στη μάθηση. Αντί αυτού, αντιμετωπίζουμε την απαξίωση από τους αρμόδιους φορείς και έχουμε φτάσει σε οριακό πια σημείο να χαθεί η σχολική χρονιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του καθενός από εμάς. Χωρίς το απολυτήριο, χάνουμε κάθε δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα και δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ούτε καν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς για όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα – ευνόητα – είναι απαραίτητη η κατοχή του απολυτήριου τίτλου του Γυμνασίου.
Είμαστε οικογενειάρχες, εργαζόμενοι, αλλά και οι περισσότεροι από εμάς άνεργοι και αποφασίσαμε να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας. Μας ενημέρωσαν για τα σχολεία αυτά και βρεθήκαμε όλοι μας εκεί, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Και έχουμε φτάσει στον Μάρτιο, τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει και χωρίς, βέβαια, να είναι δική μας η υπαιτιότητα. Έχουμε απευθυνθεί με επιστολή στον Υπουργό Παιδείας ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, ζητώντας να λάβει μέτρα, έτσι ώστε να μη χαθεί η εκπαιδευτική χρονιά, αλλά δεν πήραμε ποτέ καμία απάντηση.
Απαιτούμε την άμεση έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς και την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για το τι μέλλει γενέσθαι. Οφείλουν, επιτέλους, να τοποθετηθούν δημοσίως και να ενημερώσουν όλους εμάς σε όλα τα Σ.Δ.Ε. ανά την Ελλάδα – γιατί φυσικά το πρόβλημα είναι πανελλαδικό – τι πρόκειται να γίνει.
Απαιτούμε την άμεση στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικό προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τα μαθήματα. Συγκεκριμένα, το Σχολείο της Ιεράπετρας υπολειτουργεί, καθώς 4 αποσπασμένοι καθηγητές καλύπτουν μέρος των διδακτικών ωρών και των μαθημάτων που πρέπει να γίνονται, το Σχολείο της Σητείας παραμένει κλειστό και δε γίνονται μαθήματα, ενώ και στο Σχολείο του Αγίου Νικολάου είναι ανάλογη η κατάσταση, καθώς μόνο ένας αποσπασμένος καθηγητής καλύπτει τις ώρες ενός μαθήματος.
Απαιτούμε την άμεση λήψη μέτρων για να καλυφθούν τα κενά και οι χαμένες διδακτικές ώρες, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις εκπαιδευτικές μας υποχρεώσεις.
Παράλληλα, θα πρέπει να αναφέρουμε και σε χρόνιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, τις οποίες, συχνά, καλούμαστε να καλύψουμε οι ίδιοι εκπαιδευόμενοι. Χαρακτηριστικά, θα θέλαμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει θέρμανση και καλούμαστε να παρακολουθήσουμε μαθήματα – όταν και εφόσον αυτά πραγματοποιούνται – μέσα σε αίθουσες κρύες κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, ειδάλλως –όπου αυτά υπάρχουν – να καλύψουμε τα έξοδα συντήρησης των κλιματιστικών, προκειμένου να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Επιπλέον, δεν υπάρχουν σε όλα τα σχολεία εργαστήρια Πληροφορικής, με αποτέλεσμα να ζητάμε τη φιλοξενία σε εργαστήρια άλλων σχολείων. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΣΔΕ Σητείας είναι απαρχαιωμένος και σε καμία περίπτωση δε δύναται να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του σχολείου. Δεν υπάρχουν επαρκή εποπτικά μέσα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους εκπαιδευτές μας κατά η διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τέλος, δεν επαρκούν οι πιστώσεις για να καλυφθούν πάγιες ανάγκες των σχολείων, όπως μελάνια, φωτοτυπικό χαρτί, κ.λπ., γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ούτε έχουμε παράλογες απαιτήσεις. Τα σχολεία μένουν κλειστά ή υπολειτουργούν με υπαιτιότητα του Υπουργείου Παιδείας και όχι γιατί εμείς ήμασταν απόντες. Το Υπουργείο Παιδείας με τις αποφάσεις του και τη στάση του έχει δημιουργήσει σχολεία πολλών ταχυτήτων.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, υπάρχουν σχολεία που μένουν κλειστά, σχολεία που υπολειτουργούν και σχολεία τα οποία στηρίζονται σε εθελοντές – κατά πόσον έχουν την εμπειρία και τις ιδιαίτερες ικανότητες που απαιτούνται για να διδάξουν σε ΣΔΕ είναι συζητήσιμο.   
Είμαστε εδώ, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και ζητάμε τη στήριξη όλων των αρμόδιων φορέων και των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να δικαιωθούμε. Και, φυσικά, δεν αρκούμαστε πλέον σε γενικόλογες απαντήσεις του τύπου «τα σχολεία θα ανοίξουν». Οφείλουν να είναι σαφείς και απόλυτα συγκεκριμένοι. Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η απαξίωση.
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας