Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Αποκλείουν την Κρήτη από την τουριστική εκπαίδευση

Ξεναγός, ξεναγοί
Καθώς φαίνεται, η Κρήτη, η "ναυαρχίδα" του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις όλων των αρμοδίων, παραμένει... πλήρως αποκλεισμένη από την τουριστική εκπαίδευση!

Μετά τον αποκλεισμό της από τις σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, η Κρήτη έχει τώρα και τον αποκλεισμό από το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη λειτουργία ή την επαναλειτουργία σχολών στους ξεναγούς.
Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε για το θέμα των σχολών των ξεναγών και για το ενδεχόμενο να ιδρυθεί μια πανεπιστημιακή σχολή στην Κρήτη με το βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη. Εκείνος, πριν μας δώσει μια απάντηση, επικοινώνησε με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μεταφέροντάς μας χθες τα εξής: «Την πανεπιστημιακή Σχολή Ξεναγών την έκλεισε η κ. Κεφαλογιάννη, δυστυχώς, όταν ήταν υπουργός Τουρισμού.
Η δέσμευση η δική μας είναι, όπως μου επιβεβαίωσε και η υπουργός Έλενα Κουντουρά, ότι μέσα στο 2017 θα επαναλειτουργήσει η σχολή της Αθήνας. Αλλά θα λειτουργήσει και σχολή στη Θεσσαλονίκη, σε ιδιόκτητες υποδομές του υπουργείου Τουρισμού. Αυτό είναι ένα θέμα που είναι πραγματικά σοβαρό και ουσιαστικό».
Στο ερώτημά μας αν υπάρχουν σκέψεις να ιδρυθεί σχολή και στην Κρήτη, είτε στο Ηράκλειο είτε σε οποιαδήποτε άλλη πόλη του νησιού μας, ο Σωκράτης Βαρδάκης απάντησε αρνητικά, μεταφέροντας τη σχετική απάντηση της κ. Κουντουρά.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Βαρδάκης αναφέρει ότι θα λειτουργήσουν σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Χίο και τον Πειραιά, και ο ίδιος, σε συνεργασία με τα Σωματεία Τουρισμού και Επισιτισμού, πιέζει στην κατεύθυνση ίδρυσης μιας τέτοιας σχολής και στο Ρέθυμνο, αλλά διευκρινίζει ότι δε θα πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των αντίστοιχων σχολών των ξεναγών.

Σεμινάρια ξεναγών
Τι γίνεται όμως στο διάστημα αυτό, που η Ελλάδα έμεινε χωρίς σχολές ξεναγών; Όπως μας είπε ο κ. Βαρδάκης, γίνονται σεμινάρια. «Αλλά τα σεμινάρια τα κάνουν κάποιοι απόφοιτοι αρχαιολογικών σχολών»...
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξεναγών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Αλεφαντινός δηλώνει τα εξής: «Μέχρι στιγμής υπήρχαν δύο τρόποι για να γίνει κάποιος ξεναγός.
Ο ένας τρόπος ήταν να τελειώσει τη Σχολή Ξεναγών, η οποία λειτουργούσε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφερειακά σε άλλα σημεία της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στο Ηράκλειο, η οποία έχει κλείσει από την κ. Κεφαλογιάννη από το 2012 και ήταν μια πολύ καλή και πιστοποιημένη σχολή. Και ο άλλος τρόπος είναι να είναι απόφοιτος Αρχαιολογίας ή κάποιων φιλοσοφικών σχολών. Να παρακολουθήσει ένα δίμηνο σεμινάριο, το οποίο οργανώνεται από τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται σε κατά τόπους πόλεις και είναι αρμοδιότητα δική τους να οργανώσουν το σεμινάριο αυτό».
Στο σημείο αυτό ο κ. Αλεφαντινός διευκρινίζει ότι «το μειονέκτημα της ιστορίας είναι ότι όσο δε λειτουργεί η σχολή ξεναγών, οι ξεναγοί που βγαίνουν από τα σεμινάρια κατά το 95% είναι αγγλόφωνοι, που εμείς τέτοιους ξεναγούς δε χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε ξεναγούς άλλων γλωσσών, σπάνιων, διότι αυτοί οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων έχουν επιλέξει να γίνουν αρχαιολόγοι και ιστορικοί. Δε χρειαζόταν να μάθουν κάποια σπάνια γλώσσα και γιατί να τη μάθουν άλλωστε»!
Και στο σημείο αυτό, ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση να υλοποιηθεί σύντομα η δέσμευση Κουντουρά, η επαναλειτουργία δηλαδή της σχολής ξεναγών, έστω και σε άλλες πόλεις της χώρας και όχι στην Κρήτη.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι μέχρι να προγραμματιστούν τα επόμενα σεμινάρια, θα έχει λειτουργήσει η σχολή και έτσι δε θα χρειαστεί να γίνουν από Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, αφού θα έχουμε αποφοίτηση από τις κανονικές σχολές των ξεναγών.
Ξεναγοί- "μαϊμού"

16 περιπτώσεις στο Λασίθι
Τι γίνεται όμως με τους περίφημους ξεναγούς- "μαϊμού"; Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξεναγών Νομού Ηρακλείου καταγγέλλει: «Υπάρχει μια παρανομία που έχει να κάνει με οδηγούς, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί-οδηγοί. Και συνήθως Ρωσοπόντιοι, Μολδαβοί, Ουκρανοί, Ρώσοι και κυρίως των ανατολικών γλωσσών.
Και είναι και λίγο δύσκολο να τους εντοπίσει κανείς αυτούς. Εμείς έχουμε κάνει εκτεταμένες αναφορές στην Αστυνομία. Και είναι δύσκολο διότι, όταν σταματήσει κάποιο Ι.Χ. αυτοκίνητο παράνομο, με τον παράνομο ξεναγό που είναι μέσα, αυτός κάνει ότι είναι τουρίστας και δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι αυτοί που βρίσκονται μέσα είναι πελάτες, τους έχει πάρει από κάποιο ξενοδοχείο, τους ξεναγεί και τους κάνει και την παράνομη εκδρομή με το δικό του Ι.Χ. αυτοκίνητο»...
Καταλήγοντας, ο κ. Αλεφαντινός υπενθυμίζει ότι 16 τέτοιες περιπτώσεις είχαν εντοπιστεί στο δρόμο πριν από δύο χρόνια, από την Αστυνομία του Λασιθίου.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη 

Συνολικες προβολες σελιδας