Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Υψηλή δακοπροσβολή φέτος στο νομό Λασιθίου, ειδικά εκεί που άργησαν οι ψεκασμοί

Σχεδόν αμετάβλητοι, κινούμενοι σε σχετικά υψηλά επίπεδα, συνεχίζουν να παραμένουν οι πληθυσμοί του δάκου στο Νομό Λασιθίου, παρά το γεγονός ότι ήδη στις περισσότερες περιοχές έχει ολοκληρωθεί ο τέταρτος δολωματικός ψεκασμός και αλλού πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας στο νομό, γεωπόνος Αγγελική Καραταράκη, ανάλογα με τον καιρό, θα προχωρήσει η διενέργεια και πέμπτου ψεκασμού (και αντίστοιχα τέταρτου στις προαναφερθείσες περιοχές). Επιπλέον τοπικοί ψεκασμοί πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν και μετά, αλλά στοχευμένα σε περιοχές με μεγάλο πρόβλημα, ανάλογα με τα χρονικά περιθώρια που θα υπάρχουν, πλησιάζοντας την περίοδο συγκομιδής.
Απαντώντας στην ερώτηση για τα επίπεδα δακοπροσβολής που έχουν καταμετρηθεί στο νομό, η κ. Καραταράκη είπε ότι στα χωριά που καθυστέρησαν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί (ξεκίνησαν αρχές ή μέσα Αυγούστου), γιατί δεν αναδείχθηκαν εργολάβοι, τα ποσοστά δακοπροσβολής κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Ειδικά στις ζώνες με χαμηλό ποσοστό καρποφορίας η ζημιά που έχει επέλθει από το δάκο είναι πολύ μεγάλη.
Στα υπόλοιπα χωριά, η δακοπροσβολή κυμαίνεται από ζώνη σε ζώνη. Υπάρχουν περιοχές με μικρή προσβολή και άλλες με πολύ μεγάλη. Όπου έγιναν σχετικά έγκαιρα ψεκασμοί, έχουν χρησιμεύσει στην ανάσχεση της καταστροφής από το δάκο σε σύγκριση με τις περιοχές που καθυστέρησαν να ξεκινήσουν να ψεκάζουν.
Παρά τα πολλά προβλήματα του προγράμματος της δακοκτονίας, είναι λίγο επιπόλαιο να ισχυριστεί κανείς ότι δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα οι ψεκασμοί. Στις περιοχές που καθυστέρησαν να γίνουν ψεκασμοί η δακοπροσβολή παρατηρείται ότι είναι πενταπλάσια, ίσως και μεγαλύτερη, σε σύγκριση με τις περιοχές που ψεκάστηκαν εγκαίρως, τόνισε η κ. Καραταράκη.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολη

Συνολικες προβολες σελιδας