Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Προβληματισμός στη Σητεία για τη φιλοξενία των προσφύγων

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αφιχθούν και να φιλοξενηθούν στην Κρήτη 2.000 πρόσφυγες, σύμφωνα και με σχετικό έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Οι πρόσφυγες θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλο το νησί, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης. Στο Δήμο Σητείας εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν περίπου 60.
O αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Νίκος Λαντζανάκης εστίασε στους μεγάλους προβληματισμούς, που έχουν εκφράσει σχεδόν στο σύνολο τους οι Δήμοι της Κρήτης για την όλη διαδικασία, καθώς η επιστολή του Υπουργού αναφέρει ότι το θέμα έχει μία δυναμική, η οποία θα εξελίσσεται και μελλοντικά, επομένως όπως είπε κ. Λαντζανάκης θα ακολουθήσουν πιθανότατα και άλλοι πρόσφυγες. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την όλη κατάσταση.
Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στην αστυνόμευση και στη σίτιση των προσφύγων. «Πώς θα γίνει αυτό, αν διασπαρθούν σε κατοικίες; Όπως αναφέρουν Αστυνομικοί υπάλληλοι, μετά τις αλλαγές στις υπηρεσίες, πολλά τμήματα αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, οπότε δεν θα έχουν τη δυνατότητα αστυνόμευσης και των προσφύγων. Βέβαια σύμφωνα με το υπουργείο, θα υπάρχει η δυνατότητα αστυνόμευσης μέσω εταιριών security. Από πού θα είναι αυτές οι εταιρίες;
Επίσης τη σίτιση των προσφύγων προβλέπεται να διαχειριστούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και θα ανατεθεί σε εταιρίες catering. Θα είναι αυτές από την Σητεία σε ό,τι αφορά την περιοχή μας; Γιατί σε άλλα νησιά όπως Χίο, Μυτιλήνη κλπ. οι εταιρίες αυτές είναι από την Αθήνα. Ακούγονται επίσης και διάφορα για τη δράση των ΜΚΟ. Ενώ ήταν έξι πανελλαδικά, αυτή τη στιγμή ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για δημιουργία ΜΚΟ έχει αυξηθεί. Θα πρέπει να ξέρουμε ποιοί θα αναλάβουν κάποια πράγματα και πώς θα κινούνται», επεσήμανε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας