Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Τα “Πανηγύρια” της Σητείας

http://cretanfoodnews.gr/sites/default/files/styles/medium/public/field/image/yakinthia.jpg?itok=7-HccOiHΚάθε χρόνο τέτοιες μέρες στην ευρύτερη περιοχή μας συντελείται κάτι μοναδικό, αυθεντικό, διαχρονικό και διαρκώς εξελισσόμενο.

Πρόκειται για την αναβίωση των πανηγυριών των χωριών της επαρχίας Σητείας.
Η επαρχία της Σητείας είναι από τις μεγαλύτερες τόσο σε πληθυσμό χωριών και οικισμών, όσο και ενεργών πολιτιστικών συλλόγων με ανεξάντλητο δυναμικό κεφάλαιο. Και είναι ακριβώς αυτοί οι πολιτιστικοί σύλλογοι, τα μέλη και τα διοικητικά τους συμβούλια, που μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες και συγκυρίες, μετατρέπουν την κατάθλιψη της κρίσης σε γλέντι με κεντρικό πυρήνα την αγάπη για τον τόπο μας και την παράδοσή του.

Οι πλατείες υποδέχονται εκατοντάδες επισκέπτες, μιας και «κάποιοι ρομαντικοί» συνδημότες μας φρόντισαν από πολύ νωρίς να είναι όλα εκεί στην ώρα τους.

Τα χωριά ξάφνου θαρρείς πως βγαίνουν για λίγες ήμερες (όσο κράτα ο πυρετός της προετοιμασίας ενός πανηγυριού) από την αφάνειά τους και συνάμα ξεσκονίζονται οι μνήμες των γηραιότερων, βάζουν τα καλά τους τα σοκάκια και τα καλντερίμμια, ασβεστώνονται τοίχοι, πεζούλια και μπεντενάκια. Όμως πίσω από τα γέλια, το τρέξιμο και τις φωνές, κρύβεται επιμελώς το άγχος της προετοιμασίας, του καιρού, της συμμετοχής και της άψογης φιλοξενίας που όλα τα μέλη ενός συλλόγου θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στους επισκέπτες του μικρού χωριού τους.

Κάθε πανηγύρι όπως και κάθε χωριό έχει τον χαρακτήρα του και το ιδιαίτερο «ξεχωριστό» του ύφος.

Αυτό που όμως μπορεί πλέον κάποιος να διακρίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, είναι η όλο και αυξανομένη επισκεψιμότητα των πανηγυριών από παραθεριστές και τουρίστες του δήμου μας και όχι μόνο.

Τόσο που δεν μπορεί πια κάποιος κακοπροαίρετος να μιλά για «μόδα», αλλά αντιθέτως θα έπρεπε να συζητάμε σοβαρά για κατοχύρωση ενός πολιτιστικού χαρακτηριστικού και τουριστικό-οικονομικού brand name μεγάλης απόδοσης για την περιοχή μας. Οι σύλλογοι πλέον έχουν αποκτήσει-κατακτήσει τόσο τις κατάλληλες υποδομές όσο και την απαραίτητη τεχνογνωσία, ενώ συνεχώς θέτουν νέους στόχους και καινοτομίες στις διοργανώσεις τους.

Ως κοινωνία θα πρέπει να Συγχαρούμε όλους αυτούς τους «μικρούς Ήρωες» που ανιδιοτελώς «παλεύουν» για να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα.

Με τον χρόνο να ευχηθούμε να ελαττωθούν τα λάθη (που πάντα θα υπάρχουν) και να πολλαπλασιαστούν η όρεξη και η θέληση.

Θέρμη Παράκληση προς τα Δ.Σ. όλων των συλλόγων :

1. Να μαζευτούν σχετικά άμεσα οι αφίσες των εκδηλώσεων,

2. Να συνεισφέρουν όλοι όσο μπορούν, τόσο οικονομικά όσο και σε ιδέες και δράση, στον νεοσύστατο σύλλογο για το Νοσοκομείο ΜΑΣ.

Και του Χρόνου με ΥΓΕΙΑ!

Μιχάλης Περάκης
Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας