Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Γιώργος Ζερβάκης: Αντιμετώπιση του προβλήματος στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Σητείας

Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη Κρήτης.

Ιστορικό
Χαρακτηριστικό δείγμα της εικόνας της πόλης της Σητείας είναι το παραλιακό μέτωπο της πλαζ λουομένων και ο δρόμος που οδηγεί στην ανατολικότερη πλευρά της Κρήτης.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια παρουσιάστηκε πρόβλημα διάβρωσης της παραλίας -βάσει της αρχής της αστικοποίησης και της αλλαγής των καιρικών φαινομένων- όπως χαρακτηρίζεται από ειδικούς επιστήμονες με αποτέλεσμα την αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής και την υποσκαφή μέρους του παραλιακού δρόμου με συνέπειες στην προσπελασιμότητα και στην ασφάλεια των διερχομένων.Μετά από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις και ενώ έχει συνταχθεί μελέτη (ΙΤΕ- Καμπάνης) που προτείνει συγκεκριμένη λύση για να βελτιωθεί σταδιακά η εικόνα της παραλίας και να επανέλθει στην αρχική της μορφή και η κυκλοφορία στο δρόμο να καταστεί ασφαλής, δεν εφαρμόζεται η συγκεκριμένη πρόταση και αντιπροτείνεται η ρίψη ογκολίθων στο συγκεκριμένο επισφαλές σημείο σαν προσωρινή λύση του προβλήματος. Η συγκεκριμένη πρακτική χρησιμοποιείται σε λιμενικά έργα και επ’ ουδενί σε περιοχές πολυσύχναστων παραλιών, σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί από το ΣΧΟΑΠ σαν ζώνη υψηλής τουριστικής ανάπτυξης.
Εάν υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά, αισθητικά και λειτουργικά την περιοχή και θα δημιουργήσει δυστυχώς μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
Προτάσσεται η άποψη ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι προσωρινή και ανατάξιμη αλλά κανείς υπέρμαχος αυτής της άποψης (πολιτικός ή υπηρεσιακός παράγων) δεν αναλαμβάνει συγκεκριμένη χρονική δέσμευση της αναταξιμότητας του έργου.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά ένα μείζον πρόβλημα της περιοχής αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και εμβαλωματικές λύσεις, κάτι που διαχρονικά δημιουργεί στασιμότητα και υποβάθμιση σε πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής.
Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης.
Προτίθεστε:
α) να ακυρώσετε την σχεδιαζόμενη παρέμβαση;
β) να επισπεύσετε τις διαδικασίες για την χρηματοδότηση και υλοποίηση της μελέτης του ΙΤΕ που λύνει ορθά, οριστικά και περιβαλλοντικά συμβατά το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Μετά τιμής
Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης
Ζερβάκης Γιώργος

Πηγή :  sitiafm.blogspot.gr

Συνολικες προβολες σελιδας