Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Προτάσεις για τη μείωση των αδέσποτων ζώων από το Φιλοζωικό Σύλλογο

Στο Δήμαρχο Σητείας και άλλους εκπροσώπους τοπικών φορέων απευθύνεται με την παρακάτω επιστολή – πρόταση ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σητείας:

Προς το Δήμαρχο Σητείας

Σε απάντηση του εγγράφου – συμφωνία που μας καλείτε  να υπογράψει ο Φιλοζωικός Σύλλογος με το Δήμο, στα πλαίσια της “συνεργασίας” μας,  έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Στο κείμενο αναφέρεστε, ότι ο δήμος αναλαμβάνει τη δυνητική κάλυψη του κόστους των δράσεων, που ήδη υλοποιούνται από το φιλοζωικό εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς συγκεκριμένη μελέτη και δεσμευτικό πλαίσιο εφαρμογής της. Μας παρουσιάζεται μια πρόχειρη συρραφή διατάξεων του νόμου, χωρίς όραμα και προοπτική. Δείχνει ότι οι άνθρωποι του δήμου δεν μπορούν ή δε θέλουν να καταλάβουν την πολυπλοκότητα του προβλήματος. Διακατέχεται από μια λογική ευκαιριακής αντιμετώπισης του θέματος, απομάκρυνσης  ζώων από συγκεκριμένους χώρους για την καλοκαιρινή περίοδο.
Εμείς έχοντας συναίσθηση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος της αδεσποτείας, επιμένουμε σε έναν ανοιχτό, δημόσιο διάλογο με όλους τους φορείς της πόλης που θα καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις.
Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά τις προτάσεις του φιλοζωικού, που θέτουν τις βάσεις συζήτησης για οριστική λύση.
  • Διαχείριση καταφυγίου
Τη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου και νόμιμου καταφυγίου, με προδιαγραφές τέτοιες ώστε να εξασφαλίζεται η προφύλαξη των ζώων από τις καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχή, ήλιο), η ασφάλεια των ζώων  (π.χ. μεμονωμένες περιφράξεις) και η υγιεινή των ζώων.
Η διαμονή των ζώων θα είναι προσωρινή είτε για αποθεραπεία είτε για προσωρινή διαμονή κουταβιών έως την ηλικία 4-5 μηνών.
Πρόσληψη δύο ατόμων για την απασχόληση στο καταφύγιο και την φροντίδα των ζώων, με τη συμμετοχή του Συλλόγου, αφού τα μέλη του φιλοζωικού, δεν είναι υπάλληλοι του δήμου, έχουν τις δικές τους δουλειές και τις υποχρεώσεις τους.
  • Απογραφή και καταγραφή δεσποζόμενων ζώων
Καταγραφή κάθε δεσποζόμενου σκύλου του Δήμου Σητείας, με ενήμερο βιβλιάριο υγείας και αρ. microchip, με τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, αρ. Ταυτότητας, Α.Φ.Μ.).
Βεβαίωση καταγραφής από το Δήμο στον ιδιοκτήτη, που θα προσκομίζει σε τυχόν έλεγχο (με πρόστιμο για μη καταγραφή στο Δήμο).
Τέλος καταγραφής 3 ευρώ, που θα πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη για κάθε σκύλο που καταγράφει.
  • Ενημέρωση
Πρόγραμμα ενημέρωσης και προαγωγής της φιλοζωίας κάθε χρόνο στα σχολεία (π.χ. το πρόγραμμα “συμβιώνω με τα ζώα”).
Προγράμματα ενημέρωσης στους πολίτες του Δήμου Σητείας με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, την ευζωία τους και τη σπουδαιότητα της στείρωσης τους.
  • Εντατικοί Έλεγχοι
Συχνοί έλεγχοι από την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και το Δασαρχείο για τη σήμανση, την καταγραφή στο Δήμο και τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο δεχόμαστε παράπονα αγανακτισμένων τουριστών για τη θλιβερή εικόνα που αντικρίζουν με τα βαρελόσκυλα και γενικά τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης δεσποζόμενων ζώων της περιοχής.
  • Προγράμματα στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων
Πρόγραμμα του Δήμου για στειρώσεις δεσποζόμενων σκυλιών με προτεραιότητα στα θηλυκά. Ο Δήμος θα μπορούσε για παράδειγμα να καλύψει το 50% της δαπάνης της στείρωσης, (δαπάνη που θα μπορούσε να καλύψει με  τα έσοδα από την καταγραφή) και ο ιδιοκτήτης του ζώου που στειρώνεται το άλλο 50%.
Για τον Φιλοζωικό Σύλλογο
Η πρόεδρος
Κουνελάκη Δέσποινα
Τα μέλη

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας