Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

1η Γιορτή ανταλλαγής σπόρων στη Σητεία

Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας και η επιτροπή διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας σε συνεργασία με την Ομάδα διασπορείς της Ιεράπετρας σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στην 1η Γιορτή ανταλλαγής σπόρων ντόπιων ποικιλιών, που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Σητείας από τις 6.00 έως και 9.00 μ.μ., την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Η Ομάδα διασπορείς από την Ιεράπετρα συλλέγουν, διασώζουν, καλλιεργούν και αναδιανέμουν παλιές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, οσπρίων, σιτηρών και βοτάνων. Παραδοσιακές ποικιλίες από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. «Οι παραδοσιακές ποικιλίες δεν είναι υβρίδια και έτσι μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις και υπερήφανοι που κρατάμε τον δικό μας σπόρο κάθε χρόνο».
Η διατήρηση της βιοποικιλότητας  αποτελεί υποχρέωση και επιτακτική ανάγκη των τοπικών κοινωνιών, μιας και αποτελεί μέρος της κουλτούρας και των ιδιαίτερων γαστρονομικών και διατροφικών στοιχείων της κάθε περιοχής.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) κάθε χρόνο χάνονται 50.000 ποικιλίες αγροτικού ενδιαφέροντος, ενώ στην Ελλάδα έχει επιβιώσει μόνο το 2 – 3% των παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών λαχανικών που υπήρχαν πριν από 50 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ότι στη χώρα μας καλλιεργούνταν 250 ποικιλίες σταριού (111 ποικιλίες και πληθυσμοί μαλακού και 139 σκληρού σίτου), από τις οποίες έχουν απομείνει μόνο οι 20. Αντίστοιχα, από τις 210 ποικιλίες και πληθυσμούς καλαμποκιού έχουν διασωθεί μόνο οι 30.
Περιμένουμε όλους όσους ενδιαφέρονται, να έρθουν και να προμηθευτούν, αλλά  και να ανταλλάξουν τους δικούς τους ντόπιους σπόρους με άλλες ντόπιες ποικιλίες και να συζητήσουμε για την σημασία που έχει η διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών, ιδιαίτερα στις μέρες μας που βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρόεδρος του Δ.Ο.Κ.Α.Σ.
Αντιδήμαρχος Σητείας
Λεωνίδας Τερζής

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας