Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Υπόθεση Κάβο Σίδερο - Ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο

Τα πρακτικά του ΝΣ Λασιθίου στις 18-12-2009
του Αντώνη Ανηψητάκη 

Στις 18-12-2009, όταν είχε γίνει γνωστή η απόρριψη του έργου από το ΣτΕ συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου η πρότασή μου να στηρίξει το ΝΣ το Διεθνές Συνέδριο για το μέλλον της περιοχής που είχαν αποφασίσει τα επιστημονικά επιμελητήρια της Κρήτης.
Το ΝΣ απέρριψε όπως θα δείτε κατά πλειοψηφία το συνέδριο με πρόταση του τότε Αντινομάρχη και νυν Δημάρχου Σητείας και μέλους του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Θ. Πατεράκη.

Το ντοκουμέντο αφορά τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης. Η συζήτηση είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική. Δεν κάνω κανένα σχόλιο, πρόσθεσα μόνο κάποιες επεξηγηματικές υποσημειώσεις. Τα συμπεράσματα δικά σας.
—-

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 18/2009
Στον Άγιο Νικόλαο και στο Νομαρχιακό Κατάστημα σήμερα την 18η Δεκεμβρίου 2009 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 μ. συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου, ύστερα από την αριθμ. 656/09-12-2009 πρόσκληση του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Νικολάου Παγκάλου, η οποία επιδόθηκε στο Νομάρχη και σε κάθε ένα Νομαρχιακό Σύμβουλο νόμιμα και εμπρόθεσμα.
...ΑΠΟΦΑΣΗ 211η
Για το έκτο θέμα της ημερήσιας διάταξης “Παρουσίαση πρότασης που αφορά την περιοχή Τοπλού Κάβο Σίδερο”, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Αντώνιος Ανηψητάκης ξεκίνησε την παρουσίασή του με δυο στίχους του Κορνάρου και του Καβρού ευχόμενος αυτός ο τόπος να συνεχίσει να εμπνέει ποιητές και συνέχισε:
«Αγαπητέ Νομάρχη, αγαπητοί συνάδελφοι νομαρχιακοί σύμβουλοι,
το θέμα Τοπλού – Κάβο Σίδερο μετά την απόφαση του ΣτΕ έχει μπει σε νέα φάση. Το ΣτΕ τον περασμένο Απρίλιο ακύρωσε τα επενδυτικά σχέδια στην ευαίσθητη αυτή περιοχή natura. Μετά από πρότασή μας που θα σας παρουσιάσω αναλυτικότερα προωθείται από τα επιστημονικά επιμελητήρια της Κρήτης η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου για να δείξουμε πως η επόμενη μέρα για την περιοχή μπορεί να είναι καλύτερη για όλους, για την τοπική κοινωνία και την Κρήτη πρώτα απ’ όλα. Μπορούμε αξιοποιώντας την πολύμορφη δραστηριοποίηση οργανώσεων, επιστημόνων, πολιτικών που συντονίστηκε για τη διάσωση τής περιοχής να αναζητήσουμε τώρα το ρεαλιστικό πλαίσιο για μια παραδειγματική αειφορική διαχείριση της συγκεκριμένης περιοχής με το ξεχωριστό αισθητικό, οικολογικό και πολιτισμικό βάρος.
Ελπίζω το Νομαρχιακό Συμβούλιο να στηρίξει ολόψυχα το Συνέδριο. Σας ζητώ να αφήσουμε στην άκρη παλιότερες αντιπαραθέσεις για το θέμα και να ρίξουμε το βάρος μας ώστε η επόμενη μέρα για την περιοχή να είναι καλύτερη. Το Διεθνές Συνέδριο μπορεί να ανοίξει το δρόμο. Ας το πιστέψουμε: η αποκατάσταση των πολλαπλών πληγών της Κρήτης μπορεί να αρχίσει απ’ το ανατολικότερο της άκρο, το ανατολικότερο της ακρωτήρι, τον ανατολικότερο Νομό της».
Στη συνέχεια προχώρησε στη συνημμένη παρουσίασή του και ολοκλήρωσε λέγοντας:
«Αποφύγαμε τον πειρασμό να δικάσουμε γιατί μας καίει πολύ περισσότερο η ανάγκη να διορθώσουμε. Αυτή μας η στάση δίνει τη δυνατότητα στους καλοπροαίρετους της άλλης πλευράς να συμβάλουν θετικά στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ.
Όλοι εμείς που έχουμε εθιστεί να σπαταλάμε τη κοινωνική μας ενέργεια σε περιττές, ανούσιες και συχνά καταστροφικές για την κοινωνική πρόοδο συγκρούσεις έχουμε τη δυνατότητα να συγκλίνουμε σ’ ένα όραμα για την αποκατάσταση των πολλαπλών πληγών της Κρήτης. Προτιμήσαμε να περάσουμε το βάρος του συνεδρίου στα επιστημονικά επιμελητήρια προκρίνοντάς τα από τις οικολογικές οργανώσεις που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό τον αγώνα, αλλά και απ’ τους πολιτικούς οργανισμούς της κεντρικής και περιφερειακής σκηνής που στην πλειοψηφία τους είχαν ταυτιστεί με την επένδυση, για να δώσουμε συν τοις άλλοις στα επιμελητήρια τη δυνατότητα να γεφυρώσουν αυτές τις αντιθέσεις, ώστε μέσα στο συνέδριο να προκαλέσουν θετικές συμβολές απ’ τους χθεσινούς αντιπάλους. Είμαστε βέβαιοι για την στήριξη στο συνέδριο των οικολογικών οργανώσεων. Ελπίζουμε να κάνουν το ίδιο τα κόμματα και η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν πρόκειται για μονοθεματική εκδήλωση, αλλά για διεπιστημονική, ολοκληρωμένη προσέγγιση που φιλοδοξεί να επηρεάσει μέσα απ’ την παραδειγματική διαχείριση ενός τόπου, συνολικά την Κρήτη αναστρέφοντας την παρακμιακή διαδρομή των τελευταίων ετών.
Δεν αποσκοπούμε σε επιστροφή στο παρελθόν. Αντίθετα κοιτάμε το μέλλον με μια καθαρή ματιά. Θέλουμε μέσα απ’ την ανάδειξη του φυσικού, πολιτισμικού και γεωλογικού πλούτου που ενυπάρχει στην περιοχή να αποτοξινωθούμε απ’ τον εθισμό στην ύβρη της χυδαίας ανάπτυξης. Ας δείξουμε πόσα πολλά, χρήσιμα και δημιουργικά πράγματα μπορούμε να κάνουμε χωρίς «βαρβάρους».
Η Κοπεγχάγη που τελειώνει σήμερα 18-12-09, παραδίδει με τα όποια αποτελέσματά της την σκυτάλη της ευθύνης όχι μόνο στους κυβερνήτες αλλά και στον κάθε πολίτη. Θεωρείστε τούτη την παρουσίαση ως ένα πιάσιμο της σκυτάλης από τη μεριά μου. Θεωρείστε την ακόμη ως κάλεσμα για να την πιάσουμε μαζί. Το ιδιαίτερο βάρος της το επιβάλει. Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε. Σας ζητάω να στηρίξετε το συνέδριο, όχι πρωταγωνιστικά, αλλά να το στηρίξετε».
Κατόπιν το λόγο έλαβε ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για τις προγενέστερες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου σχετικά με τη συγκεκριμένη επένδυση – δεδομένου ότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους Νομαρχιακούς Συμβούλους δεν μετείχαν στα προηγούμενα Νομαρχιακά Συμβούλια. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα της επένδυσης στις 25-01-2006, όταν συζητήθηκε η γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τη συμμετοχή του τότε Δημάρχου Ιτάνου κ. Γιάννη Περάκη. Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα για την έγκριση της μελέτης θέτοντας μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις. Ενάμιση χρόνο μετά, στις 11-06-2007 πραγματοποιήθηκε μονοθεματική συνεδρίαση με θέμα την ενημέρωση για την Κοινή Υπουργική Απόφαση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων που είχαν δοθεί. Στη συνεδρίαση τότε παρευρισκόταν οι Βουλευτές του νομού, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και ηγούμενος της Μονής Τοπλού κ. Φιλόθεος, οι Δήμαρχοι Σητείας και Ιτάνου: κ. Νίκος Κουρουπάκης και κ. Γιάννης Χατζηνάκης, ο πολιτευτής κ. Γιάννης Πευκιανάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ / ΤΑΚ κ. Πέτρος Ινιωτάκης, εκπρόσωποι της ΚΔ ́ Εφορείας Αρχαιοτήτων, εκπρόσωπος της Minoan Group και υπηρεσιακοί παράγοντες. Έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και στα πρακτικά αναγράφεται η θέση του καθενός. Τότε το Νομαρχιακό Συμβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του στην επένδυση και ζήτησε την άμεση σύσταση Φορέα Διαχείρισης. Πρόσφατα, εγκρίθηκε το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιτάνου, όπου αναφέρει ότι εγκρίνονται οι επενδύσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και καθορίζει τι εννοεί με τον όρο «ήπια». Στο μεσοδιάστημα έχουμε την πληροφορία ότι το ΣτΕ απέρριψε(;) την επένδυση. Αυτό δεν το ξέρουμε, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση. Επίσης, να σας ενημερώσω ότι η Νομαρχία ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μια μελέτη με θέμα το Χωροταξικό Σχεδιασμό του Νομού Λασιθίου και την εξέταση της συμβατότητας των ΣΧΟΟΑΠ με τα ειδικά χωροταξικά σχέδια και το Περιφερειακό της Κρήτης. Στα πλαίσια της σύμβασης, υπάρχει πρόβλεψη για τρία συνέδρια στο νομό μας. Ένα από αυτά θα γίνει στη Σητεία με θέμα τη χωροταξία της περιοχής, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της επένδυσης στο Τοπλού».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Πάγκαλος έδωσε το λόγο στους Νομαρχιακούς Συμβούλους, που ζήτησαν να τοποθετηθούν.
Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Βασίλειος Ζαχαρόπουλος ανέφερε τα εξής: «Εγώ θα επαινέσω την πρωτοβουλία του συναδέλφου Αντώνη Ανηψητάκη για την προσπάθεια του να συγκεντρώσει τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων και όχι μόνο που διατυπώθηκαν έως σήμερα για το θέμα και να μας τις παρουσιάσει εδώ σήμερα. Προσωπικά κ. Ανηψητάκη σας λέγω ότι λίγο – πολύ γνώριζα για όλες αυτές τις αναφορές, μέσω του διαδικτύου, αλλά εκείνο που θα ήθελα να πω είναι τι κάνουμε στη συνέχεια. Πάντως, αυτό που πρέπει να αποφασιστεί οφείλει να έχει την έγκριση και συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας για να μπορεί να προχωρήσει και να είναι ωφέλιμο για τον τόπο. Έρχεται στο μυαλό μου το «λαός ενωμένος ποτέ νικημένος» που ήταν η αντίδραση στη χούντα, στο πραξικόπημα και την εισβολή. Σήμερα ο λαός, ο πολίτης δεν πρέπει να είναι απομακρυσμένος από την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν πρέπει να είναι απλός θεατής της εξουσίας και κριτής εκ των υστέρων της ακολουθούμενης πολιτικής. Πρέπει να συμμετέχει στη λήψη των σοβαρών αποφάσεων που τον αφορούν και για να είναι σωστός, αποτελεσματικός και χρήσιμος χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση. Αυτή την ενημέρωση οφείλει υπεύθυνα να την παρέχει η πολιτεία δια των οργάνων της, οφείλει να την παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες. Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής που υποθηκεύει το μέλλον του πλανήτη μας, για να δούμε ένα σχετικό παράδειγμα, παρατηρούμε όλοι μας αυτές τις ημέρες τις συλλογικές προσπάθειες των ενημερωμένων πολιτών, στο πλαίσιο της Συνόδου της Κοπεγχάγης, για να πείσουν τους ηγέτες ιδιαίτερα των μεγάλων χωρών να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να συνεισφέρουν οικονομικά για τη σωτηρία του πλανήτη μας. Εκείνο που πρέπει, κατά τη δική μου άποψη, να συζητήσουμε εδώ σήμερα, σαν Ν.Α. είναι οι στόχοι και τα αποτελέσματα του προτεινόμενου συνεδρίου. Είναι γνωστό ότι ένα Συνέδριο δίνει την ευκαιρία σε ειδικούς να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για το θέμα ή τα θέματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Συνεδρίου. Τα αποτελέσματα αυτά συζητούνται και σχολιάζονται από τους συμμετέχοντες ειδικούς και έτσι αν είναι ενδιαφέροντα αποκτούν μια πλατιά επικαιρότητα. Παρέχεται έτσι η δυνατότητα και στον ενδιαφερόμενο απλό πολίτη να ακούσει τις απόψεις ειδικών και να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για κάποιο θέμα που τυχόν τον απασχολεί. Έτσι επεξεργάζεται την πληροφορία αυτή και σε συνδυασμό με τις δικές του γνώσεις και εμπειρίες μπορεί να διαμορφώσει τελικά τη δική του προσωπική ολοκληρωμένη άποψη. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμώ ότι η Ν.Α.Λ. δεν πρέπει να απουσιάζει από το συνέδριο και μάλιστα προτείνω να παίξει ένα βασικό ρόλο, για να ενημερώσει με τις υπεύθυνες θέσεις και απόψεις της τους ενδιαφερόμενους πολίτες, κάτι που είναι υποχρέωσή της και το οφείλει στους πολίτες ιδιαίτερα της γύρω περιοχής. Ο κ. Νομάρχης στην ενημέρωση που προηγήθηκε αναφέρθηκε στη μελετητική ομάδα η οποία εργάζεται για το χωροταξικό σχεδιασμό και τις προτάσεις για περιφερειακή ανάπτυξη του Νομού. Προτείνω την σύσταση μιας παρόμοιας μελετητικής ομάδας, η οποία θα εστιαστεί στην μελέτη ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής με βάση τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την πράσινη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό νομίζω κ. Νομάρχη ότι θα μπορούσε οικονομικά να συμβάλλει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα της ομάδας αυτής προτείνω να παρουσιαστούν και να αξιοποιηθούν στο συνέδριο».
Στην ερώτηση του Νομάρχη Λασιθίου για το αν θεωρεί σκόπιμο ο κ. Ζαχαρόπουλος να ερωτηθεί για όλα αυτά ο ιδιοκτήτης της περιοχής, το 'Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος απάντησε: «Βεβαίως κ. Νομάρχη, και μάλιστα θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο. Κύριοι Σύμβουλοι, για κάθε μεγάλη απόφαση δυσκολίες και αντιδράσεις θα υπάρχουν πάντα είτε από φορείς είτε από μεμονωμένους πολίτες, που για διάφορους λόγους έχουν διαφορετική άποψη. Δεν είναι σωστό ο ισχυρότερος να επιβάλλει με το «έτσι το θέλω» την άποψή του. Πρέπει το θέμα να συζητηθεί, ώστε όταν αποφασιστεί να ξέρουμε ότι είναι η καλύτερη λύση για το σήμερα και για το μέλλον των παιδιών μας, ότι είναι η καλύτερη λύση για όλους μας. Πρέπει επομένως να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον διαβούλευσης. Να υπάρχει δηλαδή συνεχώς ο διάλογος, η συζήτηση, η κατάθεση απόψεων και βεβαίως, τελικά, η σύνθεση των απόψεων. Η όποια επιλογή αποφασιστεί έχει σχέση με τη ζωή των πολιτών και γι’ αυτό πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες της όλης διαβούλευσης. Tο κόστος, οι διάφορες επιμέρους επιλογές και οι επιπτώσεις, είναι παράμετροι με πολλές εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν και να αναλυθούν. Ξεκινάμε από ένα κοινό σημείο στο οποίο όλοι συμφωνούμε και με επιχειρήματα οι συμμετέχοντες προσπαθούν να πείσουν ότι η δική τους πρόταση συνδυάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα και είναι η περισσότερο ενδεδειγμένη που πρέπει να εφαρμοστεί. Και όταν το αποφασίσουμε δεν θα είναι μια επιβολή, αλλά θα είναι η κοινή προσπάθεια όλων και θα εφαρμοστεί επειδή το πίστεψαν και το ενέκριναν όλες οι πλευρές. Το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία μια δυνατότητα για να ξεκινήσει η διαβούλευση».
Ο Αντινομάρχης κ. Θεόδωρος Πατεράκης ανέφερε τα εξής: «Στην αναφορά που έκανε ο κ. Νομάρχης διαπιστώνεται αυτό που είπε ο κ. Ζαχαρόπουλος: «λαός ενωμένος ποτέ νικημένος». Και ο λαός της Σητείας φαίνεται να είναι ενωμένος σε μια προοπτική ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής. Και έχει επιλέξει θεωρώ και το μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο είναι να γίνουν κάποιες υποδομές: το αεροδρόμιο, το λιμάνι, κάποιοι δρόμοι κ.λ.π. μέσα πάντα από αποφάσεις θεσμικών φορέων. Έχοντας λοιπόν αυτά σαν δεδομένα θα πρέπει να πορευόμαστε και εμείς. Εμφανίστηκε από τον κ. Ανηψητάκη μια παρουσίαση στην οποία τελικά μας έλεγε να μην κάνουμε τίποτα στην περιοχή. Τίποτα που να έχει σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τίποτα απ’ αυτά που έχουν μέχρι τώρα σχεδιαστεί και αποφασιστεί. Διότι από τη στιγμή που σε τέτοιες επενδύσεις υπάρχει λογική απαγόρευσης από συγκεκριμένες ομάδες, τότε πάμε στη λογική της απραγίας και τι περιμένουμε σαν αποτέλεσμα αναπτυξιακής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει στη συγκεκριμένη περιοχή; Αυτό το οποίο ζητείται σήμερα είναι να συνδράμει το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην υλοποίηση ενός συνεδρίου και μάλιστα όπως είπε ο κ. Ανηψητάκης όχι πρωταγωνιστικά. Η απαίτηση δηλαδή του κ. Ανηψητάκη είναι όχι πρωταγωνιστικά. Άρα είναι αντίθετο με αυτό που λες εσύ Βασίλη να πάρει η Ν.Α. πρωταγωνιστικό ρόλο. Άρα απορώ γιατί συμφωνείς με την άποψη του κ. Ανηψητάκη, αφού υπάρχει διάσταση σε αυτό το κομμάτι. Μας ζητάει να ευθυγραμμιστούμε με μια άποψη που έχει να κάνει με ένα μοντέλο ανάπτυξης σε μια ιδιοκτησία. Αυτή η ιδιοκτησία έχει κριθεί πολλές φορές – δυο φορές από το Ανώτατο Δικαστήριο. Θα θυμάστε και την προηγούμενη περίοδο την παρέμβαση στον κ. Σανιδά του κ. Αλαβάνου, του προηγούμενου Προέδρου του Συνασπισμού, με την οποία αμφισβητούνταν και πάλι το ιδιοκτησιακό. Πάλι δε βγήκε τίποτα. Έχουμε μια συγκεκριμένη έκταση που ανήκει σε ένα συγκεκριμένο ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης λοιπόν αυτός θεωρώ ότι έχει τον πρωτεύοντα ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει την ανάπτυξη της περιοχής. Αλίμονο αν καταργήσουμε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Ελλάδα. Και έχει επιλεγεί ένας συγκεκριμένος τρόπος. Βέβαια στην πορεία εμφανίστηκαν προβλήματα με αυτές τις παρεμβάσεις από άτομα και φορείς στο ΣτΕ. Όμως το ερώτημα είναι: όλη αυτή η παγκοσμιοποιημένη αντίδραση είναι στη σωστή λογική; Μπορεί ένας ο οποίος δεν γνωρίζει τον τόπο να έχει τη σωστή λογική στην ανάπτυξή του; Μπορεί ένας ο οποίος δεν έχει έρθει να συζητήσει επί τόπου, να δει τα προβλήματα του κόσμου, να έχει σοβαρή και ρεαλιστική λογική στον τρόπο με τον οποίο θα προτείνει να αναπτυχθεί η περιοχή; Στην ουσία τι προτείνουν όλοι αυτοί; Να μην γίνει τίποτα. Αυτό προτείνουν. Να μείνει ως έχει η περιοχή. Μας καλύπτει δηλαδή αυτή η λογική; Αυτό θα πούμε στους κατοίκους της περιοχής και στα παιδιά που σε λίγο καιρό θα έχουν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας ακόμη σε εντονότερο βαθμό; Δηλαδή μας ζητείται να συμφωνήσουμε σ’ ένα συνέδριο, το οποίο στην ουσία έχει στοχευμένα και ήδη βγαλμένα συμπεράσματα. Μάλιστα, η πρόταση αυτή έχει αποκλεισμό ομάδων, οι οποίες μπορεί να έχουν αντίθετες απόψεις. Διότι αναφέρει: άλλες προτάσεις οργανώσεων ενέχουν κινδύνους απροθυμίας, παραλυτικών ισορροπιών ή συντεχνιακής προσέγγισης, όπως παράγοντες τουρισμού και εμπορικά επιμελητήρια. Δηλαδή αυτοί δεν έχουν λόγο; Δεν ζουν αυτοί τα προβλήματα; Αποκλείουμε δηλαδή κάποιους και αποκλείουμε και το βασικό: το 'Ίδρυμα. Τουλάχιστον από λόγους ευγένειας θα έπρεπε να ζητήσετε τη συμμετοχή του Ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή, που είναι και ο ιδιοκτήτης της περιοχής. Θεωρώ ότι αυτό είναι ύψιστη αγένεια σ’ ένα μοναστήρι, σ’ ένα Ηγούμενο, ο οποίος είναι πρωτεργάτης πολλών καινοτόμων ιδεών στην περιοχή.
Αυτός έφερε βιολογικές καλλιέργειες, αυτός αναστύλωσε την περιοχή, αυτός έκανε τέλος πάντων την περιοχή
γνωστή. Αλλά εγώ θεωρώ ότι παίζεται και ένα πολιτικό παιχνίδι. Και σας λέω ότι η πρώτη προσέγγιση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μας ήταν μια ερώτηση την οποία υπογράφει ο κ. Παπαδηµούλης, ο κ. Κριτσωτάκης και ο κ. Τσίπρας προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Τουρισμού – Πολιτισμού, από τους οποίους ζητάει να πάρουν θέση για την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ. Ξέρετε εσείς να υπάρχει καμιά ακυρωτική απόφαση; Υπάρχει μια προσφυγή και υπάρχει μια εισήγηση από την κ. Χρυσοφορίδου. Η απόφαση μπορεί να είναι αρνητική σε κάποια πράγματα. Αν ευθυγραμμιστεί η απόφαση με την εισήγηση της κ. Χρυσοφορίδου – δώδεκα σημεία ήταν εκείνα που είχαν ένσταση οι φορείς – τα οχτώ τα καταρρίπτει και δέχεται τα τέσσερα. Ας περιμένουμε να δούμε τι περιέχει αυτή η περίφημη απόφαση. Εκτός και αν έχετε εσείς πηγή πληροφόρησης ενδοδικαστική, την οποία όλοι οι άλλοι φορείς δεν έχουν. Αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν κινείστε με νόμιμη λογική και μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Μας ζητάτε λοιπόν να πάρουμε απόφαση σαν Νομαρχιακό Συμβούλιο και να αυτοαναιρέσουμε τη λειτουργία του, μιας που μέχρι τώρα έχουμε μόνο θετική λογική και θετική προσέγγιση σε ότι πάει να γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Να ανοίξω μια παρένθεση εδώ και να πω ότι η κ. Χρυσοφορίδου δεν κάνει δεκτή την προσφυγή όλων αυτών των εκτός επαρχίας Σητείας, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ, διότι θεωρεί ότι δεν έχουν έννομο συμφέρον και μας εμφανίζονται τώρα όλοι αυτοί σαν σωτήρες να σώσουν την περιοχή. Νομίζω ότι αυτό μας απαξιώνει κιόλας. Δεν είμαστε δηλαδή εμείς ικανοί να δούμε τι χρειάζεται η περιοχή, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να τα κάνουμε ανταγωνιστικά, δεν μπορούμε εμείς να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, μόνο χρειαζόμαστε σωτήρες; Τόσο άσχετοι είμαστε; Μπαίνουνε τα επιμελητήρια στη μέση. Μα τα επιμελητήρια είναι υποστηρικτές κάποιων αποφάσεων και έτσι νομίζω ότι πρέπει να μας βλέπουν. Και όχι στη συγκρουσιακή λογική, κόντρα στις αποφάσεις των φορέων, κόντρα στις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κόντρα στις θέσεις που έχουν πάρει κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί βουλευτές. Δηλαδή το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο τώρα είδε την περιοχή, τόσα χρόνια που ήταν; Αλλά χρειαζόμασταν και το κερασάκι για να γλυκάνουμε την κατάσταση; Και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Μια στείρα άρνηση σε ότι πάει να γίνει στην περιοχή. Το θέμα είναι: θέλουμε να αξιοποιηθεί μια τεράστια περιουσία αυτή τη στιγμή; Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί. Ο τρόπος αξιοποίησης και το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή έχει επιλεγεί και έχουν συμφωνηθεί κάποια πράγματα από φορείς. Για να φτάσουμε στο αύριο όμως, θα πρέπει να τελειώνουμε με το σήμερα. Το σήμερα δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν συμβάσεις, υπάρχουν αποφάσεις ΣτΕ. Ας τα δούμε λοιπόν όλα αυτά και μέσα σε ένα διαμορφωμένο περιβάλλον ας δούμε πως μπορούμε να ξανασχεδιάσουμε αν χρειαστεί τη συνέχεια ανάπτυξης της περιοχής. Θεωρώ λοιπόν ότι ένα τέτοιο συνέδριο και μάλιστα σε ένα πονηρό χρόνο προεκλογικό – μην ξεχνάτε ότι του χρόνου έχουμε Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές – όχι μόνο δεν θα ενώσει την κοινωνία, αλλά θα τη διχάσει. Και αυτοί, οι οποίοι θα αποκομίσουν πολιτικά οφέλη είναι συγκεκριμένοι. Αυτοί οι οποίοι θέλουν να περιφρουρήσουν το χώρο τους και να δείξουν την αντίδρασή τους σε οτιδήποτε πάει να γίνει στην περιοχή. Γι’ αυτό εγώ κ. Πρόεδρε θα έλεγα ότι δεν πρέπει το Νομαρχιακό Συμβούλιο να συμφωνήσει με τη στήριξη του συγκεκριμένου συνεδρίου, διότι δεν έχει προκύψει αυτή τη στιγμή τίποτα νεότερο ούτως ώστε να πάμε σε μια διαφορετική λογική. Και επιπλέον θεωρώ ότι είναι αγένεια να μην κληθεί να εκφράσει άποψη και ο ιδιοκτήτης της περιοχής, που είναι το Μοναστήρι Τοπλού. Βέβαια επιφυλάσσομαι να δευτερολογήσω κ. Πρόεδρε αν ειπωθούν κάποια πράγματα».
Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Λαντζανάκης ανέφερε τα εξής: «Να καταθέσω τις ενστάσεις μου σχετικά με αυτό το συνέδριο. Όσοι είχαμε αντίθετη άποψη με αυτήν των οικολόγων βιώσαμε μια πλήρη απαξίωση. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε, φίλε Αντώνη, σύμφωνα με την εισαγωγή σου ότι όλοι εμείς είμαστε κοιμισμένοι, διαπλεκόμενοι, προπαγανδιστές και τέτοια πράγματα. Όσοι αποτολμήσαμε να πούμε κάτι διαφορετικό βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πραγματική διαπλοκή. Τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης άλλων περιοχών, πολιτικοί εκτός περιοχής, φορείς εκτός περιοχής, τουρίστες και άλλοι, μέχρι και το Αλ Τζαζίρα επενέβη. Λες και αν πάω εγώ σε μια αραβική χώρα και θέλω να επέμβω δεν θα με κλείσουν σε κάνα μπουντρούμι. Θα σταθώ στη σημερινή παρουσία του “Κρήτη TV”. Πρώτη φορά σήμερα είναι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, λες και τα προηγούμενα χρόνια δεν λέγαμε κάτι σημαντικό. Καλύπτει μόνο ένα συγκεκριμένο σημείο του νομού μας. Δηλαδή όλοι αυτοί που βρίσκονται εκτός νομού θέλουν το καλό μας και εμείς δεν ξέρουμε τίποτα; Αγαπητέ Αντώνη στο ‘χω ξαναπεί, στον Αθερινόλακκο που ήταν όλοι αυτοί; Που ήταν οι επερωτήσεις τους, οι παραστάσεις του στο ΣτΕ; Είναι δύσκολο να αποδεχθούμε ένα συνέδριο σε αυτό το πνεύμα. Να αποκλείεται ο ίδιος ο Ηγούμενος; Εγώ βλέπω ότι ο στόχος τους είναι ο τουρισμός να είναι το Βάι Ηρακλείου και στη Σητεία να μη μείνει τίποτα. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να ακούγονται. Να ξέρετε ότι δεν μασάμε. Και αν τα καταφέρετε και δεν προχωρήσει το έργο τι να πω. μπράβο σας».
Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Νικολαράκης ανέφερε τα εξής: «Δυστυχώς τα σπουδαία θέματα κουβεντιάζονται έτσι στο πόδι πάντα. Επανέρχομαι στο θέμα που έχουμε πει για τις απογευματινές συνεδριάσεις. Το κάνατε μια φορά για να μας ρίξετε στάχτη στα μάτια και έκτοτε συνεχίζουν να γίνονται στις 12 το πρωί. Το τηλέφωνό μου έχει χτυπήσει δέκα φορές για να φύγω να πάω στη δουλειά μου. Πρώτον, δεν φοβόμαστε τα συνέδρια. Στα συνέδρια προκύπτουν θετικά πράγματα όταν είναι ανοικτά. Λέμε, λοιπόν εμείς της μειοψηφίας «ναι», εφόσον δεν υπάρχουν κανενός είδους αποκλεισμοί. Αν αποκλειστούν ομιλητές που έχουν αντίθετη άποψη λέμε «όχι». Δεύτερον, στο συνέδριο αυτό αν γίνει, καταθέτουμε την άποψή μας που είναι πολύ συγκεκριμένη. Να τεθεί υπόψη ένας τομέας, ο οποίος συνήθως αποσιωπάται και μας ανησυχεί ιδιαιτέρως. Κατά διαβολική σύμπτωση και η Κύπρος έχει ένα ανάλογο ακρωτήρι, το οποίο έχουν οι Βρετανοί. Για να μην αποκτήσουμε και εμείς βρετανική αποικία στο δικό μας νησί, προτείνουμε το εξής θέμα στο συνέδριο:  "Θέμα εθνικής κυριαρχίας σε ιδιαιτέρως επικίνδυνες και ευαίσθητες περιοχές", όπως είναι το ακροτελεύτιο προς ανατολάς κομμάτι του νησιού μας».
Η Αντινομάρχης κ. Μαρία Πρατσίνη – Μανιδάκη ανέφερε τα εξής: «Είναι αξιοπρόσεχτο τελευταία το ενδιαφέρον που δείχνουν κάποιοι φορείς για το νομό μας. Ένα όψιμο ενδιαφέρον που δεν έχουμε διαπιστώσει και που θα’ θέλαμε να έχει προηγηθεί για άλλα σημαντικά θέματα που απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια το νομό μας, αλλά δεν έχουμε δει την έμπρακτη συμπαράσταση κανενός. Όπως είναι ο ανύπαρκτος ΒΟΑΚ, οι ανύπαρκτες πανεπιστημιακές σχολές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια κ.λ.π. Δεν έχουμε δει το έντονο ενδιαφέρον των φορέων της Κρήτης προς αυτή τη κατεύθυνση. Νομίζω ότι πραγματικά δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα κανενός να νοιάζεται για την περιοχή μας και να θεωρεί ότι την ιδέα ανάπτυξης την κατέχει μοναδικά και μάλιστα αγνοώντας τους φορείς της τοπικής κοινωνίας που ούτως ή άλλως έχουν εκφραστεί τα τελευταία χρόνια και το γνωρίζουμε όλοι. Με αυτήν την σκέψη, λοιπόν, θεωρώ ότι ένα συνέδριο με αποκλεισμούς δεν μπορεί να μας εκφράζει».
Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Εμμανουήλ Βασαρμίδης ανέφερε τα εξής: «Εγώ επειδή δεν μου αρέσει η διγλωσσία και επειδή κάποτε κλήθηκα να ψηφίσω στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και ψήφισα υπέρ της επένδυσης στην περιοχή, θα έλεγα να στηρίξει το Νομαρχιακό Συμβούλιο το συνέδριο μόνο όταν ξέρει εκ των προτέρων ότι το συνέδριο θα στηρίξει την επένδυση στην περιοχή».
Η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Μαρία Χανιωτάκη – Μυλωνάκη ανέφερε τα εξής: «Συμφωνώ με την κ. Πρατσίνη. Πράγματι τώρα τελευταία υπάρχει μια αυξημένη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος, την οποία στηρίζω, θα ήθελα όμως να σταθώ σ’ ένα άλλο σημείο. Και εγώ έχω συμμετάσχει στα προηγούμενα Νομαρχιακά Συμβούλια και έχω στηρίξει την εν λόγω επένδυση. Και τότε διατύπωσα και εγώ τις αμφιβολίες μου, για τις προτάσεις που είχαν καταθέσει κάποιοι εκτός νομού. Ερχόμαστε πάλι σήμερα να πούμε αν συμφωνούμε στο συνέδριο αυτό που προτείνει ο κ. Ανηψητάκης. Θα ήθελα να πω σε όλους αυτούς που διατυμπανίζουν να μην γίνει η επένδυση στο νομό μας ότι μάλλον κρύβουν κάποια απωθημένα για να παραπέσει ακόμα μια φορά ο νομός μας. Εγώ στηρίζω ακόμα και τώρα τη συνέχιση της επένδυσης και θα ήθελα ναι μεν να γίνει το συνέδριο, που προτείνει ο κ. Ανηψητάκης, αλλά εκεί να διατυπωθούν απόψεις για τη βελτίωση της εν λόγω επένδυσης και βέβαια χωρίς κανενός είδους αποκλεισμό».
Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πλεξουσάκης ανέφερε τα εξής: «Με όλα αυτά που ακούστηκαν, νομίζω ότι κάπου μπερδεύτηκαν τα πράγματα. Εδώ, προτείνεται ένα συνέδριο για να συζητήσουμε μια εναλλακτική πρόταση ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής. Νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε διάλογος δεν βλάπτει, αλλά ωφελεί. Όπως είπαμε, λοιπόν, αν δεν υπάρξουν αποκλεισμοί και αν συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και βεβαίως και ο ιδιοκτήτης – δεν μπορούμε να τον αποκλείσουμε – τότε συμφωνώ με το συνέδριο. Προσωπικά θεωρώ ότι το συνέδριο δεν καταργεί τις προηγούμενες αποφάσεις μας, αλλά επιθυμεί να συζητηθούν και άλλες προτάσεις ανάπτυξης της περιοχής. Δεν νομίζω λοιπόν ότι βλάπτει όλη αυτή η διαδικασία, παρά μόνο ωφελεί να έχουμε εναλλακτικές προτάσεις, ώστε στο τέλος να αποφασίσουμε εμείς ποια ανάπτυξη είναι συμφέρουσα για τον τόπο».
Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Βασίλειος Ζαχαρόπουλος δευτερολογώντας ανέφερε τα εξής: «Θεωρώ ότι υπάρχει ένα μικρό λάθος στην όλη προσέγγιση του θέματος. Εκεί όπου δεν υπάρχει διαβούλευση και διάλογος οι διαφορετικές απόψεις παραμένουν αγεφύρωτες, δεν υπάρχει σύγκλιση και συντηρείται η αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και αυτό είναι σε βάρος του τόπου, σε βάρος των πολιτών, σε βάρος όλων μας. Γι’ αυτό πρέπει πάντα μέχρι την τελική λύση του προβλήματος, η οποία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, να συνεχίζεται ο διάλογος και η διαβούλευση. Είναι πολύ απλό να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί η προαναφερθείσα διαδικασία. Δείτε ένα σενάριο: Υποθέτουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχει σε αυτό το συνέδριο. Τα αρνητικά που θα προκύψουν είναι πάρα πολλά, αλλά το βασικότερο είναι ότι δεν θα ακουστεί η θέση της, όπως έχει διαμορφωθεί από τις σχετικές αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου και την παρουσίασε ο κ. Νομάρχης και αυτό θα σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από την κοινωνία. Θα ακούσουμε τους άλλους φορείς και μαζί με αυτούς θα ακουστεί και η άποψη της Νομαρχίας. Το ποιοι φορείς θα συμμετέχουν στο συνέδριο είναι θέμα της οργανωτικής επιτροπής, η οποία και θα κριθεί για τις αποφάσεις της από την Ελληνική κοινωνία. Αν, λοιπόν, όπως διαδίδεται δεν έχει προσκληθεί ο ιδιοκτήτης, η Μονή Τοπλού, αυτό είναι ένα ζήτημα που οφείλει να αντιμετωπίσει η οργανωτική επιτροπή και να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό. Πάντως και προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί η Ν.Α. να εξασκήσει την επιρροή της ως εκλεγμένος φορέας του Νομού για να πείσει την οργανωτική επιτροπή να συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και επιστημονικοί φορείς ώστε να ακουστούν και να αξιολογηθούν οι απόψεις όλων. Είμαστε στον 21ο αιώνα κύριοι συνάδελφοι και αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, αν συνεχίσουν να συζητούν και να διαβουλεύονται. Τώρα όσον αφορά την παρουσία του Κρήτη TV εδώ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο εγώ καλωσορίζω το συνεργείο του σταθμού και εκτιμώ ότι πρέπει να δείξουμε μια τέτοια στάση, ώστε και αύριο να είναι πάλι εδώ δίπλα μας, δίνοντας την αναγκαία δημοσιότητα στα μεγάλα προβλήματα του Νομού μας που απασχολούν σε κάθε συνεδρίαση το Ν.Σ. Τελειώνοντας, επαναλαμβάνω την πρότασή μου η Νομαρχία να παραστεί στο συνέδριο με τις προτάσεις της, σύμφωνες με τις προηγούμενες αποφάσεις του Ν.Σ. και έχοντας ως τεχνικό σύμβουλο την μελετητική ομάδα που προανέφερα, μια ερευνητική ομάδα ειδικών από ανεξάρτητους ερευνητές που δεν θα έχουν συμφέροντα και οι οποίοι θα την καθοδηγούν και θα την συμβουλεύουν σε θέματα τεχνολογίας και αναπτυξιακών διαδικασιών που είναι σε συμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία».
Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Αντώνιος Ανηψητάκης ανέφερε τα εξής: «Η απογοήτευσή μου από τα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης είναι μικρότερη από τη συζήτηση που προηγήθηκε. Θα απαντήσω προσπαθώντας κατά το δυνατόν να μη λερώσω τη δουλειά που έχει γίνει και το όραμα που υπάρχει γι’ αυτή την περιοχή, το οποίο το μοιράζονται πάρα πολλοί άνθρωποι. Στην προσπάθειά μου αυτή, να μη λερώσω αυτή τη δουλειά με βοηθάνε οι παρατηρήσεις του συναδέλφου του Βασίλη του Ζαχαρόπουλου, του Γιώργου του Πλεξουσάκη και του Κωστή του Νικολαράκη. Το θέμα σήμερα είναι: Τώρα τι λες; Χωρίς να κοιτάς να κάνεις τρίπλες, βιώνοντας με ευθύνη τα νέα δεδομένα. Και μιλάμε πραγματικά για νέα δεδομένα. Η απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει το έργο είναι γνωστή. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της ακόμα, γιατί καθυστερεί, αλλά έχει γίνει γνωστό ότι έχει υιοθετηθεί η εισήγηση της Συμβούλου Επικρατείας της κ. Χριστοφορίδου που απορρίπτει το έργο. Αναφέρω από τα δημοσιεύματα του τύπου εκείνων των ημερών που κανένας δεν αμφισβήτησε: «Δεκτή έκανε το ΣτΕ την προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων και 294 πολιτών κατά της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης και της βρετανικής εταιρείας Loyalward σε έκταση 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού. Η απόφαση στηρίχτηκε στα περιβαλλοντικά επιχειρήματα των αιτούντων και απέρριψε τις παρεμβάσεις της εταιρείας των μητροπόλεων της ΤΕΔΚ Λασιθίου και άλλων φορέων της περιοχής».
Εδώ κάνω μια παρένθεση για να πω ότι η Νομαρχία Λασιθίου δεν αναφέρεται στους φορείς που είχαν ταυτιστεί με την αγγλική εταιρεία και το Ίδρυμα, παρότι η στάση της αυτή είχε οδηγήσει ως γνωστόν στη παραίτηση του Νομαρχιακού Συμβούλου και επί 8 χρόνια Δημάρχου Ιτάνου του Γιάννη του Περάκη. Σας είχα ερωτήσει και δεν έχω πάρει ποτέ απάντηση, γιατί η απόφαση αυτή που οδήγησε σε μια κρίση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν προχώρησε, δεν υλοποιήθηκε από τους δικηγόρους του Ιδρύματος και της Αγγλικής εταιρείας. Ακόμη περιμένω την απάντηση. Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ σε αυτήν σας τη στάση, γιατί ήθελα και θέλω ακόμα ν’ αλλάξουμε σελίδα, να κοιτάξουμε μπροστά.
Αν ήταν στο χέρι μου θα ήθελα η Νομαρχία να ήταν πρωταγωνιστής του συνεδρίου. Όμως επειδή καταλαβαίνω τις δυσκολίες από προηγούμενες στάσεις και αποφάσεις, είπα ότι είναι προτιμότερο να είναι οργανωτές τα τρία επιστημονικά επιμελητήρια της Κρήτης, έτσι ώστε να γεφυρώσουν μπροστά στην επόμενη μέρα τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων, των τοπικών φορέων, αλλά και της Εκκλησίας ώστε να κοιτάξουν οι καλοπροαίρετοι όλων των πλευρών το καλύτερο για την περιοχή. Ένα καλύτερο που πρέπει να βασίζεται στη νομιμότητα βεβαίως. Κλείνω την παρένθεση συνεχίζοντας με το τι έλεγε ο Τύπος συνολικά για την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ: «Κατά την εισηγήτρια, κ. Κατερίνα Χριστοφορίδου, η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η σχεδιαζόμενη από την αγγλική εταιρεία και το μοναστήρι αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κρητικής εφημερίδας «Πατρίς» στην εισήγηση της η κ. Χριστοφορίδου διαπίστωνε σοβαρές πλημμέλειες στις περιβαλλοντικές μελέτες» αυτές τις μελέτες που εν χορδαίς και οργάνοις είχε εγκρίνει το ΝΣ, που επιβλήθηκαν περισσότερο απ’ τον όγκο τους χωρίς να έχουν εξεταστεί διεξοδικά, γιατί ίσως δεν υπήρχε η δυνατότητα, η εξειδικευμένη γνώση, «που εντούτοις πήραν το πράσινο φως της υλοποίησης, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καν πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση τον χωροταξικό σχεδιασμό.
Για το λόγο αυτό πρότεινε στην Ολομέλεια να κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης των 294 πολιτών, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση του 2007. Ήταν η απόφαση με την οποία εγκρίνονταν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη πέντε παραθεριστικών χωριών και 7000 κλινών μαζί με γήπεδο γκολφ και άλλες εγκαταστάσεις. Επίσης, η κ. Χριστοφορίδου εισηγούνταν την απόρριψη των παρεμβάσεων που έκαναν υπέρ της διατήρησης της υπουργικής απόφασης η βρετανική εταιρεία, η Μονή Τοπλού, το ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή, η Μητρόπολη Σητείας, τοπικοί φορείς, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εμπορικοί σύλλογοι, ξενοδόχοι, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λ.π.». Παρακαλώ και πάλι να μου πείτε γιατί δεν αναφέρει τη Νομαρχία. Είναι υποδεέστερη από αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους; Συνεχίζω με τα δημοσιεύματα «Ακόμα για θέμα της δημιουργίας εργοστασίου αφαλάτωσης προκειμένου να ποτίζονται τα γήπεδα, η εισηγήτρια αποφαίνεται ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι απαγορευτικό καθώς θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα των ακτών». Γράφηκαν και άλλα να μην σας τα λέω. Είναι σαφές ότι απορρίπτει το συγκεκριμένο έργο και τα συγκεκριμένα πλάνα της αγγλικής εταιρείας, αλλά δημιουργεί και δεδικασμένο για παρεμφερή επενδυτικά σχέδια. Αυτό που πιστεύω βαθύτατα και προσπάθησα μέσα από αυτή τη δουλειά να σας πείσω είναι ότι για τον τόπο αυτό υπάρχει και άλλος δρόμος καλύτερος πέρα από μεγαθήρια στις ακτές και γκολφ που το καθένα θα’ χει τη μαρίνα του. Μπορεί εκεί να μην επαναληφθεί αυτό που έχει γίνει στην Ελούντα. Μπορεί από κει να ξεκινήσει η αποκατάσταση των πολλαπλών πληγών της Κρήτης και ζήτησα να το δείτε με ανοιχτό μυαλό, χωρίς να ανατρέξουμε στις προηγούμενες αντιπαραθέσεις. Υπάρχει καινούριο φως σε αυτή την ιστορία, υπάρχουν καταξιωμένοι άνθρωποι, επιστήμονες διαθέσιμοι. Υπάρχουν οργανώσεις, το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο, δεν σας λένε τίποτα; Δεν μιλάω σε όλους. Μιλάω σε εκείνους που προσπαθούν με τρίπλες, με πράγματα χαμηλά και μικρά να σκοτεινιάσουν αυτή τη προσπάθεια».
Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος του Ν.Σ. διέκοψε το Νομαρχιακό Σύμβουλο λέγοντας του να χρησιμοποιεί κόσμιες εκφράσεις.
«Αναφέρθηκε η Ημερίδα που κάναμε στη Σητεία 27- 1-2006 για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, στην οποία πρωταγωνιστήσαμε εμείς για να γίνει, γιατί εμείς είμαστε που επιδιώκουμε το διάλογο και στην οποία θέλαμε να ακούσει η τοπική κοινωνία όλες τις απόψεις, να ακούσουν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι πριν αποφανθούν για τη ΜΠΕ και άλλα επιχειρήματα και να μην επηρεαστεί μονάχα με ένα μπαούλο μελετών το οποίο κανένας δεν διάβασε και που φαντάζομαι στην Αγγλία τέτοια πράγματα δεν θα μπορούσαν ποτέ να περάσουν έτσι. Αργότερα όταν συζητήθηκε αυτό το θέμα εδώ κ. Νομάρχη νομίζω ότι κάνατε ένα φάουλ. Η ομόφωνη απόφαση αφορούσε τους φορείς διαχείρισης. Θεωρώ προβοκάτσια να λέτε σε μένα που ανέπτυξα όλο το σκεπτικό μου και πρωταγωνίστησα σ’ αυτή την υπόθεση να λέτε ότι ψήφισα υπέρ της επένδυσης. Θέλω να επαναλάβετε την τοποθέτηση μου. Σας ερωτώ κ. Νομάρχη «λέτε ότι ψήφισα υπέρ της επένδυσης;».
Ο Νομάρχης διευκρινίζει: «Δεν είστε απ’ αυτούς που τη στηρίζετε, δεν είπα εγώ ότι τη στηρίζετε».
"Χαίρομαι για τη διευκρίνιση. Ο κ. Ζαχαρόπουλος έκανε μερικές πάρα πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Κύριε Ζαχαρόπουλε, εγώ καταθέτω μια δουλειά, συμμάζεψα όπως συμμάζεψα τον κόπο, την αγωνία, τις ιδέες και τους ανθρώπους την οποία θα παραδώσω στα επιμελητήρια. Είναι σαφές ότι αυτή η δουλειά είναι ανοιχτή σε νέες συμβολές. Π.χ. δυο καθηγητές της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, η Μπούκη Μπαμπάλου και ο Δημήτρης Φιλιππίδης συζητούν γι΄ αυτό το θέμα με το πνεύμα το δικό σας. Ποιο δηλαδή, να χρηματοδοτηθεί μια ομάδα από το ΤΕΕ για να ερευνήσει επί τόπου το οικιστικό θέμα. Είναι ανοιχτά αυτά. Όταν έχουμε τη διάθεση μπορούν να βελτιωθούν αυτά τα πράγματα. Επίσης να σας πω κ. Ζαχαρόπουλε ότι ήδη έχω στείλει επιστολή στο ΤΕΙ, και έχω απ’ τον κ. Φραγκιαδάκη του τμήματος Διατροφής και Διαιοτολογίας Σητείας την θετική γνώμη και μου είπε ότι θα εξεταστεί στο συμβούλιο του ΤΕΙ. Δεν θέλω να κάνω κάτι κλειστό, ούτε θέλουμε να τη φέρουμε σε κανένα. Θέλουμε να κάνουμε κάτι για τον τόπο μας καλό.
Για την Εκκλησία που ρώτησε ο κ. Νομάρχης. Βεβαίως η οργανωτική επιτροπή θα καλέσει και τους ιδιοκτήτες και τους πάντες. Το συνέδριο όμως είναι κατά αρχήν επιστημονικό συνέδριο και η Εκκλησία δεν είναι οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης. Πιστεύω κ. Πατεράκη να μη θεωρείτε τον εαυτό σας ως μέλος του Ιδρύματος, ως ένα ιδιοκτήτη που κοιτάζει μονάχα το κέρδος. Αναφέρεστε στο όνομα της Εκκλησίας, είστε μέλος ενός εκκλησιαστικού Ιδρύματος, στο οποίο σημειώνω ότι δεν είναι ακόμα μέλος ο Δήμαρχος Ιτάνου, το οποίο λέει ότι θέλει το καλύτερο, και το πιστεύω, για την περιοχή. Γιατί λοιπόν αν ακουστούνε κάποιες καλύτερες προτάσεις να μην τις θέλει. Γιατί αυτό που εγώ θεωρώ δεδομένο, την ακυρωτική απόφαση, λέτε ότι δεν ξέρουμε την απόφαση ή ότι άλλα θα λέει η απόφαση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είναι διορθωτικό όργανο της Δικαιοσύνης, είναι ακυρωτικό δικαστήριο, δέχεται ή ακυρώνει ένα έργο και αυτό το ακυρώνει. Μα δεν ξέρει ο π. πρόεδρος του Ε’ τμήματος κ. Δεκλερής και η νυν σύμβουλος Επικρατείας κ. Καραμανώφ που δηλώνουν συμμετοχή στο Συνέδριο ότι το ΣτΕ ακύρωσε το έργο; Και το σκεπτικό της εισηγήτριας κ. Χριστοφορίδου που πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης αφορά κατ’ εξοχήν τα περιβαλλοντικά θέματα. Άρα βεβαίως να έρθε η Εκκλησία και μάλιστα θέλω να έρθει με την ύψιστη εκπροσώπηση, τον Πατριάρχη. Ο λεγόμενος και πράσινος Πατριάρχης που έφτασε ως τονΑμαζόνιο για να καταδείξει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος μπορεί να ’ρθει και στον Κάβο Σίδερο και να δώσει νέα πνοή, ώστε η επόμενη μέρα για την περιοχή, για όλους να είναι καλύτερη. Με ένα εντελώς νέο περιεχόμενο, όχι ως μια επιχειρηματική παρωδία, όπως αυτή, από μια εταιρεία πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με το συγκεκριμένο έργο, μια εταιρεία που δεν έχει φτιάξει ποτέ πουθενά τίποτα, μια εταιρεία που επιχείρησε να παρουσιαστεί ως πολυπράγμων με έργα στη Σαρδηνία και αλλού. Έχω μπροστά μου τα πρακτικά από τη σχετική συνεδρίαση του ΤΕΕ-ΤΑΚ και το πως απήντησε σε ερώτηση για την εμπειρία της εταιρείας στο σημερινό πρόεδρο του ΤΕΕ-ΤΑΚ ο εκπρόσωπος της Αγγλικής Εταιρείας. Σ’ αυτή την εταιρεία παραδίδουμε τον τόπο για 80 χρόνια. Δεν ξέρω τι άφησα αναπάντητο. Ακούγονται διάφορα για πονηρές μεθοδεύσεις, γιατί τα Μέσα ενημέρωσης είναι εδώ. Μα τα Μέσα είναι εδώ γιατί τα κάλεσα εγώ, είχα πριν τη συνέντευξη τύπου. Αλλά σας ρωτώ γιατί ενώ σας έστειλα γραπτή επιστολή εγκαίρως να καλέσετε το ΤΕΕ που έχει πάρει θέση υπέρ του Συνεδρίου για να εξηγήσει αυτή τη θέση δεν το καλέσατε. Γιατί δεν το κάνατε εσείς που θέλετε τον ελεύθερο διάλογο γιατί δεν δώσατε στο Ν.Σ. τη δυνατότητα να ακούσει τι λέει το ΤΕΕ».
Σε αυτό το σημείο ο Νομάρχης ανέφερε ότι πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Μιχάλη Χωραφά. «Πότε τον πήρατε; Εγώ μίλησα µε το Χωραφά και μου είπε ότι δεν τους έχει σταλεί πρόσκληση, ούτε στη Διοικούσα ούτε στη Νομαρχιακή στείλατε πρόσκληση. Εντάξει πήρατε την τελευταία στιγμή τον Χωραφά, ο οποίος όμως θα έλειπε σε ταξίδι του μέλιτος. Εδώ μπορούμε να έχουμε έντονες αντιδικίες. Θέλω όμως να πιστεύω ότι κινούμαστε µε αγνά αισθήματα. Έχει περάσει χρόνος από τότε που σας ζήτησα να κινηθεί η νομική υπηρεσία, ώστε η μήνυση που έχω υποβάλει και βρίσκεται στη Νεάπολη σ’ αυτούς που έστειλαν την απειλητική επιστολή να διαλευκανθεί για να μη λένε κάποιοι ότι τη βάλαμε εμείς. Ρωτώ και σήμερα γιατί δεν το κάνατε;
Θυμάμαι πως ξεκίνησα τη δευτερολογία μου. Να κρατήσω αυτή την ιδέα ζωντανή για το καλό του τόπου. Δείτε το με ανοιχτό μυαλό. Αν νομίζετε ότι δεν θεωρείτε ώριμη την απόφαση σήμερα να στηρίξετε απλώς μια εκδήλωση ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όχι να πρωταγωνιστήσετε και θέλετε να περιμένετε και την τυπική απόφαση του ΣτΕ κάντε το. Όμως, θα σας εκθέσει νομίζω αν αποφασίσετε να πείτε όχι σ’ αυτό το Συνέδριο».
Ο Αντινοµάρχης κ. Θεόδωρος Πατεράκης δευτερολογώντας ανέφερε τα εξής: «Συνολικά η τοποθέτηση του κ. Ανηψητάκη ήταν σε ένα στιλ που προσέγγιζε τον άκρατο εγωισμό. Γιατί θέλετε να επιβάλετε άρον άρον την άποψή σας; Γιατί τόση επιθετική στάση στην αντίθετη άποψη σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης μιας περιοχής; Εγώ δηλαδή που έκανα μια διαφορετική τοποθέτηση λερώνω το συνέδριο και είμαι πληγή; Επιμένετε σε μια συγκεκριμένη άποψη. Υπάρχει μια διαδικασία την οποία ως Νομαρχιακό Συμβούλιο ακολουθήσαμε. Όταν έχουμε μια ΜΠΕ για την οποία έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται στο σύνολό της και άρα αναζητούμε άλλες λύσεις. Δεν μπορούμε να τα ακυρώσουμε όλα. Ας περιμένουμε πρώτα την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα µε τον κ. Ανηψητάκη η αλλαγή σελίδας που προτείνει θα γίνει μόνο αν ευθυγραµµιστούµε µε την άποψή του. Δηλαδή εμείς θα πρέπει να έχουμε µια θέση απαγορευτική απέναντι σε οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια; Δεν μπορώ να αναιρέσω τον εαυτό μου. Ως Νομαρχιακό Συμβούλιο έχουμε πάρει μια συγκεκριμένη θέση και δεν θέλω να συρθώ πίσω από τον οποιονδήποτε Αλαβάνο, Τσίπρα κ.λ.π., οι οποίοι έχουν μια ξένη λογική προς την περιοχή της Σητείας. Επιμένω στην άποψή μου για τη μη διεξαγωγή του συνεδρίου».
Η Νοµαρχιακή Σύµβουλος κ. Ειρήνη Ζουραράκη – Παπαδάκη ανέφερε τα εξής: «Όταν άκουγα τον κ. Ανηψητάκη να μιλάει, σκέφτηκα ότι δεν θα ψηφίσω την πρότασή του, γιατί ήταν απόλυτος. Όταν όμως άκουσα και τον κ. Πατεράκη, είδα ότι και εκείνος από την πλευρά του ήταν απόλυτος. Θεωρώ ότι δεν είναι κακό να αναθεωρούμε παλιότερες απόψεις μας. Νομίζω ότι στο συνέδριο θα ακουστούν και θα συζητηθούν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις ανάπτυξης της εν λόγω περιοχής».
Σε αυτό το σημείο αποχώρησε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Νικολαράκης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Νοµαρχιακού Συµβουλίου κ. Νικόλαος Πάγκαλος έθεσε σε ψηφοφορία τις τρεις προτάσεις: του κ. Αντώνιου Ανηψητάκη, του κ. Βασίλειου Ζαχαρόπουλου και του κ. Θεόδωρου Πατεράκη. Ο Πρόεδρος προχώρησε σε ονοµαστική ψηφοφορία. Την πρόταση του κ. Αντώνιου Ανηψητάκη ψήφισαν οι Νοµαρχιακοί Σύµβουλοι: κ. Ειρήνη Ζουραράκη – Παπαδάκη, κ. Γεώργιος Πλεξουσάκης και κ. Αντώνιος Ανηψητάκης. Την πρόταση του κ. Βασίλειου Ζαχαρόπουλου ψήφισε ο ίδιος. Τέλος, την πρόταση του κ. Θεόδωρου Πατεράκη ψήφισαν οι Νοµαρχιακοί Σύµβουλοι: κ. Μαρία Πρατσίνη – Μανιδάκη, κ. Ιωάννης Λαθουράκης, κ. Εµµανουήλ Βασαρµίδης, κ. Εµµανουήλ Γιανναδάκης, κ. Μαρία Χανιωτάκη – Μυλωνάκη, κ. Εµµανουήλ Κλώντζας, κ. Νικόλαος Πάγκαλος και κ. Θεόδωρος Πατεράκης.
Κατόπιν των παραπάνω, το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία: Αποφασίζει:
Διαφωνεί με τη διεξαγωγή του προτεινόμενου συνεδρίου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία – η απόφαση του ΣτΕ εκκρεμεί – που να καταδεικνύουν την ανάγκη συζήτησης εναλλακτικών προτάσεων ανάπτυξης στην περιοχή Τοπλού Κάβο Σίδερο.
Με αυτά τελείωσε η συνεδρίαση και συντάχθηκε το παρόν Πρακτικό που υπογράφεται από τον Πρόεδρο, το Γραμματέα και τα Μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Συνολικες προβολες σελιδας