Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

«Η Κρήτη σύντομα θα έχει τεράστιο πρόβλημα ενέργειας»

Στη διάρκεια της ημερίδας “Ενεργειακός Σχεδιασμός Κρήτης- Αναπτυξιακές Προοπτικές”, που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, παρουσιάστηκαν από έγκριτους ομιλητές, γνώστες του αντικειμένου, σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης,
γεγονός που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του ακροατηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια των εισηγήσεων.
Σχετικά μας μίλησε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης:
«Συμπερασματικά και χωρίς να θέλω να δημιουργήσω φοβικές διαθέσεις ή να δώσω ένα τόνο απαισιοδοξίας, πρέπει να αναφέρω ότι εάν δεν γίνουν παρεμβάσεις στο ενεργειακό σύστημα της Κρήτης μέχρι το 2019, το αργότερο 2020, τότε το νησί θα έχει τεράστιο πρόβλημα ενέργειας.
Αν ληφθεί ως δεδομένο ότι πλέον η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή σε ό,τι αφορά τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα κι επιβάλλει σύντομα μεγάλους περιορισμούς στα είδη των ρύπων που εκπέμπονται από τα εργοστάσια, τότε η Κρήτη θα βρεθεί στη θέση, που όχι μόνο δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της, αλλά και το ποσό της ενέργειας που θα παράγεται δεν θα επαρκεί ούτε θα είναι αυτής της ποιότητας που θα διασφαλίζει μία αξιοπιστία στο σύστημα. Αν δεν βρεθεί λύση θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα που αφορούν την ανάπτυξη του νησιού, σχετικά με τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τις μεταφορές, οτιδήποτε έχει σχέση με την οικονομική ζωή του νησιού.
Το ζήτημα αναδείχτηκε μέσω των εισηγήσεων που έγιναν με μεγάλη ένταση. Ο κάθε εισηγητής από την πλευρά του, στηριζόμενος στη νομοθεσία που υπάρχει και τις απαιτήσεις, που είναι απόρροια των οδηγιών της Ε.Ε., κατέθεσε προτάσεις σχετικά με αυτό που πρέπει να γίνει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις».

Η διασύνδεση με την κεντρική Ελλάδα
«Το δεύτερο συμπέρασμα», συνέχισε ο Δήμαρχος, «είναι ότι πρέπει να γίνει η διασύνδεση της Κρήτης με την κεντρική Ελλάδα. Το δεύτερο αφορά το μεσοδιάστημα, όπου με ψύχραιμη, ρεαλιστική λογική πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την παραγωγή ενέργειας στην Κρήτη.
Ετέθη και το εξής ερώτημα: Να μπουν άλλα 100 MW στον Αθερινόλακο με ορυκτό καύσιμο ή να δοθεί η δυνατότητα μίας λελογισμένης ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας; Εάν δεν δοθούν λύσεις σε αυτά τα ερωτήματα, θα δημιουργηθούν προβλήματα.
Όμως και με τη διασύνδεση με το μικρό -όπως λέγεται- καλώδιο, το οποίο θα ξεκινάει από τον κόλπο Κισάμου στα Χανιά και θα καταλήγει στην Πελοπόννησο, πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται ολοκληρωτικά. Απέδειξαν οι ομιλητές με καθαρά τεχνικές προσεγγίσεις κι εξηγήσεις ότι θα πρέπει να γίνει και μία δεύτερη διασύνδεση -η πρόταση είναι από τον Κορακιά προς την Αττική- με ένα μεγαλύτερης δυνατότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καλώδιο ώστε να δοθεί λύση για το διάστημα μέχρι και το 2030.
Μέχρι τότε υπάρχουν υπολογισμοί για τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης και τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστούν. Αυτή λοιπόν είναι η πρόταση της ΑΔΜΗΕ, η οποία δεν βρήκε άρνηση από κανέναν.
Απλά ετέθη στο τραπέζι και η συζήτηση για μία άλλη διασύνδεση που ξεκινάει από το Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Αττική, το EuroAsia Interconnector -όπως λέγεται, που είναι ένα τεράστιου κόστους έργο, το οποίο με βάση τα λεγόμενα του ομιλητή εντάσσεται στην κατηγορία των έργων της Ε.Ε. που ονομάζονται έργα κοινού ενδιαφέροντος. Είναι ένα έργο που θα δώσει τη δυνατότητα ενεργειακής διασύνδεσης του Ισραήλ μέσω Κύπρου με την κεντρική Ευρώπη και θα διασφαλίζει ενεργειακά τις περιοχές που διασυνδέονται.
Το ερώτημα που ετέθη ήταν ποιό από τα δύο καλώδια διασύνδεσης θα γίνει πρώτο. Του EuroAsia, που θα συνδέει Ισραήλ με Κύπρο, ή εκείνο που θα συνδέει την Κορακιά με την Αττική, που ήταν και η πρόταση της ΔΕΗ. Είναι ένα θέμα που εξετάζεται. Ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της κάθε πρότασης θα επιλεγεί η λύση.
Το σίγουρο πάντως είναι -κι αυτό είναι το συμπέρασμα- ότι θα τοποθετηθούν δύο καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την κεντρική Ελλάδα, άσχετα τί θα γίνει με Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη. Το ένα καλώδιο θα είναι συνεχούς ρεύματος και το άλλο -η μικρή διασύνδεση από τα Χανιά προς την Πελοπόννησο- εναλλασσόμενου ρεύματος.»

Η διαβούλευση για τον ενεργειακό σχεδιασμό
«Σίγουρα υπάρχουν προβληματισμοί γύρω από το θέμα. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τις τυχόν επιβαρύνσεις του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κρήτη. Όμως, εάν δεν γίνει ένα μείγμα λύσεων, το οποίο να διασφαλίζει την αναγκαία ποσότητα ενέργειας για την Κρήτη, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα μπορούμε να ικανοποιούμε τις αναπτυξιακές ανάγκες του νησιού, κάτι που όλοι απεύχονται άσχετα από την προσέγγιση που έχει ο καθένας.
Τώρα στην ουσία ξεκινάει η διαβούλευση που αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης. Πρέπει όλοι μας με περισσή περισυλλογή, ρεαλισμό να καταθέσουμε τις προτάσεις, να συμμετέχουμε στη διαβούλευση ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις, να λάβουν τις σωστές και να μην καταλήξουμε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Κρήτη να μην έχουμε δώσει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της, επειδή κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια φοβήθηκαν να αποφασίσουν σωστά.
Είναι η τελευταία μας ευκαιρία και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί, ρεαλιστές στην άποψη που θα εκφράσουμε, η οποία πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και να λαμβάνει υπ’ όψιν την νομοθεσία  στην Ελλάδα και την Ε.Ε. και να διασφαλίζει σταθερότητα και αξιοπιστία στο ενεργειακό σύστημα της Κρήτης», πρόσθεσε ο Δήμαρχος.
Εντός των ημερών η αρμόδια Διεύθυνση της ΔΕΗ καταθέτει στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το σχεδιασμό που αφορά την διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και την Αττική. «Εάν η RAE εγκρίνει τον προγραμματισμό αυτό, τότε άμεσα ξεκινάνε κι όλες οι διαδικασίες για να υλοποιηθούν οι διασυνδέσεις. Σύμφωνα με την άποψη της ΔΕΗ η πρώτη διασύνδεση θα ολοκληρωθεί έως το 2019», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας