Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ειδικό διαχειριστικό σχέδιο για το Βάι με στόχο την προστασία από το σκαθάρι

Ειδικό διαχειριστικό σχέδιο για το Βάι με στόχο την προστασία από το σκαθάρι
Σε κανάριο φοίνικα δίπλα ακριβώς στην περίφραξη του Φοινικοδάσους στο Βάι έφτασε το σκαθάρι, όπως έγινε γνωστό στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.
Η είδηση προκάλεσε έκπληξη και τρόμο. Ο κίνδυνος πλέον για το φοινικόδασος είναι όχι απλά ορατός, αλλά τεράστιος.
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παλαικάστρου κ. Δημήτρης Αγγελετόπουλος μετέφερε την έντονη αγωνία του για τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα καταλογίζοντας καίριες ευθύνες παράλληλα στους αρμοδίους. «Το σκαθάρι έφτασε στο Βάι, τα ευρήματα είναι πολλά κι ανησυχητικά. Η προστασία του δάσους είναι μηδενική. Καμία υπηρεσία δεν μας έχει δώσει μέχρι τώρα ικανοποιητικές απαντήσεις, οι οποίες είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Εμείς όμως βλέπουμε τους κανάριους φοίνικες να ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο και να μένουν εκεί χωρίς την μέριμνα της πολιτείας, να κοπούν, να θαφτούν ώστε το σκαθάρι να εγκλωβιστεί και να πεθάνει. Το αφήνουν να εξελιχθεί μέσα στο φοίνικα και να μεταπηδήσει από τον έναν στον άλλο και να εξαπλωθεί ευκολότερα. Το σκαθάρι ξεκίνησε από πολύ μακριά, αλλά με την αδιαφορία μας έφτασε και στο Βάι. Επαναπαυόμαστε ότι δεν προτιμά τους φοίνικες τους Θεόφραστου», τόνισε.
δημ σητ
Κατόπιν πρότασης του Δημάρχου -θα μεταβεί άμεσα στο υπουργείο- αποφασίστηκε στο Δ.Σ., ο Δήμος Σητείας να αιτηθεί στην κυβέρνηση την χρηματοδότηση ενός ειδικού διαχειριστικού σχεδίου αντιμετώπισης του θέματος, χρησιμοποιώντας τους αρμόδιους επιστήμονες για να το υποδείξουν καθώς και την τεχνογνωσία που έχει εφαρμοστεί ως τώρα σε άλλα κράτη κι έχει αποδώσει. Εάν η κυβέρνηση έχει αδυναμία, να αποταθεί στην Ε.Ε. όπως προβλέπεται από το νόμο. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει χρονικό όριο, δεδομένου ότι μπορεί η δράση του σκαθαριού να «αδρανεί» το χειμώνα, όμως από τις αρχές της άνοιξης το πρόβλημα θα είναι τεράστιο.
ΜΑΡΊΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας