Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Με προβλήματα η δακοκτονία στο νομό Λασιθίου

Με προβλήματα η δακοκτονία στο νομό Λασιθίου
Σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα αναθεωρεί την αρχική εκτίμησή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου, για παραγωγή 24.000 – 25.000 τόνους την ερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου στο νομό Λασιθίου, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτή της ελαιοκομικής περιόδου 2014-2015. Η νέα εκτίμηση, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η γεωπόνος Αγγελική Καραταράκη η οποία εποπτεύει το πρόγραμμα δακοκτονίας στο Λασίθι, κινείται μεταξύ 18.000 – 22.000 τόνους, εξηγώντας ότι είναι σύνθετοι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις τελικές ποσότητες, βασικές εκ των οποίων είναι οι καιρικές συνθήκες και ο δάκος...
Προβλήματα σοβαρά προκύπτουν και φέτος σε ό,τι αφορά την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας. Σε μια μεγάλη περιοχή με εκτεταμένη ελαιοκαλλιέργεια, του Κάτω Χωριού και της Ιεράπετρας, δεν έχει καταστεί εφικτή μέχρι σήμερα η ανάθεση σε εργολάβο των ψεκασμών, μέσω του προγράμματος. Η ζώνη αυτή παραμένει ακάλυπτη, αφού δύο διαγωνισμοί απέβησαν άγονοι επειδή η ανώτατη τιμή (με βάση την κατακύρωση σε προηγούμενες περιόδους, όπως ορίζει ο νόμος), διαμορφώθηκε, λόγω ανταγωνισμού μεταξύ υποψηφίων εργολάβων σε πολύ χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα φέτος να θεωρείται ασύμφορη.
Ολοκληρώνεται, άμεσα, η επανάληψη της διαδικασίας και υπάρχει μία προσφορά, χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα καταστεί εφικτή η ανάθεση, μιας και το τεράστιο γραφειοκρατικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες αυτές, είναι εξαιρετικά περίπλοκο, γίνεται ηλεκτρονικά σε όλα τα στάδια και είναι «άτεγκτο» ακόμη και στην ελάχιστη, τυπική, παράλειψη στα δικαιολογητικά που κατατίθενται, είπε η κ. Καραταράκη. Προσδιόρισε δε ως απερίγραπτη τη γραφειοκρατία που διέπει το πρόγραμμα δακοκτονίας και ως το βασικό πρόβλημα και εμπόδιο για έναν έγκαιρο προγραμματισμό και για την ομαλή και αποτελεσματική υλοποίησή του.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας