Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Λιμάνι, αεροδρόμιο Σητείας και αναπτυξιακή προοπτική

Λιμάνι, αεροδρόμιο Σητείας και αναπτυξιακή προοπτική
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας συζητήθηκε το τελικό κείμενο για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας (ΠΠΧΣΑΑ) Κρήτης.
Σε ότι αφορά κάποια εκ των βασικών σημείων του μακροσκελούς τελικού κειμένου, στα οποία υπάρχει σύμφωνη γνώμη με κάποιες παρατηρήσεις, περιλαμβάνονται τα εξής:
Ζητείται η διόρθωση των ορίων του Δήμου Σητείας που απεικονίζονται λανθασμένα στους χάρτες αφού δεν περιλαμβάνουν τις εδαφικές ενότητες των 4 κοινοτήτων του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού που έχουν προσαρτηθεί στο Δήμο Σητείας από το 2011. Επίσης το λιμάνι και το αεροδρόμιο Σητείας να χαρακτηρισθούν ως Διεθνούς ενδιαφέροντος κι όχι Εθνικής – διαπεριφερειακής σημασίας και να τονιστεί ο αναπτυξιακός ρόλος τους τόσο σε επίπεδο Νομού όσο και για την αποφόρτιση των αντίστοιχων υποδομών του Ηρακλείου. Ειδικά το λιμάνι της Σητείας να αποτελέσει κόμβο κρουαζιέρας –home port.
Ακόμη αναβάθμιση του ΤΕΙ Σητείας (Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ) με την δημιουργία δεύτερου Τμήματος και παράλληλα την ίδρυση Ερευνητικού Τμήματος Μεσογειακής Εμβέλειας – Ινστιτούτου Κρητικής και Μεσογειακής Διατροφής (όχι «μικρού»όπως αναφέρεται στα προτεινόμενα κείμενα). Να καταγραφεί η αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων Σητείας.
Να διατυπωθεί η αναγκαιότητα αναβάθμισης του Νοσοκομείου του οποίου η σημασία είναι τεράστια τόσο για τον μεγαλύτερο σε έκταση και πλέον απομακρυσμένο Δήμο της Κρήτης, όσο και για το νησιωτικό πληθυσμό της Κάσου και της Καρπάθου.
Σε ότι αφορά τα σημεία όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετίζονται με το ενεργειακό κομμάτι.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας