Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Θ. Πατεράκης: «Παράνομη» η απόφαση για δέσμευση των χρημάτων των δήμων

Θ. Πατεράκης: «Παράνομη» η απόφαση για δέσμευση των χρημάτων των δήμων
«Παράνομη, καταχρηστική και αντισυνταγματική» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης την κίνηση της κεντρικής κυβέρνησης να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης -πλην των ασφαλιστικών ταμείων- μεταξύ των οποίων και των Δήμων.

Ο κ. Πατεράκης επεσήμανε ότι «πρόκειται για μία πράξη που ακυρώνει την αυτονομία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί μέχρι στιγμής. Ακυρώνει τις συλλογικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και Επιτροπών ΟΤΑ που είναι απαραίτητες για να υλοποιηθεί οποιαδήποτε οικονομική κίνηση αφορά τα οικονομικά των Δήμων. Είναι πέρα για πέρα αντιδημοκρατική διότι είναι μία κίνηση που δεν είναι αποτέλεσμα μίας συζήτησης, διαβούλευσης με τους Δήμους, οι οποίοι εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες στην ουσία, άρα γίνεται κάτι ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Υπάρχει ο κίνδυνος μία τέτοια κίνηση να δημιουργήσει μία αρνητική ψυχολογία για τη συμμετοχή σε εργολαβίες και εκτελέσεις έργων, προμήθειες που έχουν ανάγκη οι ΟΤΑ.
Οι ΟΤΑ είναι το τελευταίο οχυρό του πολίτη. Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχουμε στην ουσία μία στάση πληρωμών του δημοσίου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η πράξη αυτή Νομοθετικού Περιεχομένου μας οδηγεί σε μία άλλη έμμεση στάση πληρωμών σε περιφερειακό επίπεδο από τους ΟΤΑ, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Εάν δεν κατορθωθεί να αναιρεθεί η προσπάθεια αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης να μας δεσμεύσει τα χρήματα, τότε φοβάμαι ότι ίσως υπάρξουν εξελίξεις που κανένας δε θα ήθελε, πολύ δε περισσότερο ο πολίτης του οποίου τα χρήματα -πληρώνοντας διάφορες οφειλές προς το Δήμο- εισπράττει ο Δήμος και μεταφέρονται στην ουσία στον κρατικό κορβανά.
Ερωτηθείς για το ποσό των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Σητείας δε θέλησε να το ανακοινώσει. Ωστόσο έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ υπερβαίνει τα 3,5 εκατομ. ευρώ.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας