Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Καθυστερεί η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που θα σώσουν τη χώρα

Καμπανάκι κινδύνου από τον Φώσκολο μέσω της “Π”


Της Κατερίνας Μυλωνά

Παρατείνεται για δύο μήνες η προθεσμία υποβολής προσφορών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, όπως αποφάσισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Οι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν» γιατί ο ελληνικός λαός πεινάει», σχολιάζει με νόημα στην «Π» ο γνωστός καθηγητής και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης, δρ. Αντώνης Φώσκολος.
Δίμηνη παράταση
Οι προσφορές για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης θα υποβληθούν στις 14 Ιουλίου αντί για τις 14 Μαΐου που προέβλεπε η διακήρυξη που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ η παράταση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες και οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες του υπουργείου και της ΕΔΕΥ (Διαχειριστική Υδρογονανθράκων), με στόχο να καταστεί ακόμα πιο έντονο και πιο ευρύ το ενδιαφέρον χωρών και εταιρειών για την ενεργειακή αξιοποίηση των συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών.
Στην κατεύθυνση αυτή θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης χωρών και εταιρειών σε διευρυμένο διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολύπλευρων και πολυδιάστατων διεθνών ενεργειακών σχέσεων της Ελλάδας.
Εξάλλου, το υπουργείο διαμορφώνει νέο θεσμικό πλαίσιο στους τομείς της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, το οποίο θα εφαρμοστεί στις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.
Ήδη την περασμένη Κυριακή συγκροτήθηκε η επιτροπή αξιολόγησης για τις προσφορές που έχουν υποβληθεί για την έρευνα υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που είχαν προκηρυχθεί νωρίτερα (Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα).
Καθηγητής Φώσκολος «Πρέπει να μπει ένα τέλος στα πολιτικά παιχνίδια»
Ο δρ. Αντώνης Φώσκολος δεν κρύβει με δηλώσεις του στην «Π» ότι φοβόταν μήπως καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η διαδικασία της αξιοποίησης των κοιτασμάτων της χώρας πέραν της δίμηνης παράτασης.
«Το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει λίγο παραπίσω έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Ο πλούτος της Κρήτης θα σώσει οικονομικά την Ελλάδα , αυτό είναι το γεωπολιτικό μας χαρτί. Η Ευρώπη ενεργειακά εξαρτάται από την Κρήτη , όταν το καταλάβουμε θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», τονίζει.
Θεωρεί πως οι κυβερνώντες πρέπει να σταματήσουν να προβαίνουν σε ατυχείς δηλώσεις, όπως «ενεργειακή μπανανία της Ευρώπης» και να προχωρήσουν γρήγορα σε έργα που θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο κράτος.
Σχολιάζει πως για ακόμα μια φορά στο αρμόδιο υπουργείο τοποθετήθηκαν άτομα που δεν είναι γνώστες του θέματος και ελπίζει να ακολουθηθεί ο δρόμος που χάραξε ο πρώην υπουργός, κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος και πρώτος είχε κινήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της χώρας.
Ο καθηγητής τονίζει πως είναι λάθος να παρομοιάζεται η εκμετάλλευση του πετρελαίου με του φυσικού αερίου. Το πετρέλαιο έχει χαμηλή τιμή που δεν επιτρέπει την εκμετάλλευσή του καθώς βρίσκεται σε βαθύτερα στρώματα, από την άλλη το φυσικό αέριο είναι σε ανώτερα γεωλογικά στρώματα και η εκμετάλλευση του είναι πιο οικονομική.
«Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου κοστίζει 5 δολάρια ανά γιγατζάουλ και πουλιέται μεταξύ 10 και 12 δολαρίων ενώ οι Ρώσοι μας το πουλάνε 16 δολάρια, συνεπώς, τα περιθώρια κέρδους είναι τεράστια. Αυτό οι σύμβουλοι δεν το καταλαβαίνουν», λέει χαρακτηριστικά.
Εμμένει τη θέση του ότι «η Κρήτη γεωλογικά έχει πάρα πολύ φυσικό αέριο, έχει πετρέλαιο σε βαθύτερα στρώματα , μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε αφού τελειώσουμε με το φυσικό αέριο».
Τονίζει πως «η Κρήτη μπορεί να καλύψει το 45% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ. Πότε θα το εκμεταλλευτούμε αυτό;
Οι αγωγοί από την Κρήτη είναι που θα σώσουν την Ευρώπη, εκεί παίζεται το πολιτικό παιχνίδι, όταν αρχίσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κρήτης.
Πρέπει όλοι να σταματήσουν να λένε ότι δεν είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα».
Όσο αφορά τις απόψεις των κυβερνώντων, σχολιάζει πως «δε σταματάμε μια εκμετάλλευση γιατί αρέσει σε κάποιον να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Το πρόβλημα είναι η ανεργία και η φτώχεια. Στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα δουλέψουν 1 εκ άνθρωποι, οι Έλληνες θα βρούνε δουλειά, δεν είναι τα ποσοστά που θα πάρουμε σημαντικά, αυτά είναι δευτερεύοντα».
Όσο αφορά τη δήλωση του υπουργού Άμυνας, κ. Πάνου Καμένου, για συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ σε ποσοστό 70%- 30%, ο κ. Φώσκολος αναφέρει πως και στην Κύπρο υπάρχει η αμερικάνικη εταιρεία Noble , η οποία θα δίνει στην Κύπρο 1.300.000 ευρώ την ημέρα, μισό δις το χρόνο για 25 χρόνια.
«Θεωρώ πως θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία 60%- 40%, είναι πιο λογικό. Όμως, τα ποσοστά τα διαπραγματεύεσαι αφού κάνεις το διαγωνισμό. Ουσιαστικά νοικιάζουμε τα οικόπεδα για 30 χρόνια και παίρνουμε τα κέρδη» εξηγεί.
Ο καθηγητής θεωρεί ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας και τονίζει πως οι Αμερικανοί έχουν τεράστια τεχνογνωσία και χρήματα.

Πηγή : Πάτρίς

Συνολικες προβολες σελιδας