Κοινωνική Σύμπραξη όλων των εταίρων και φορέων για την δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας
που θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση προτείνει η περιφέρεια Κρήτης! Στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο συζητήθηκε κι εγκρίθηκε η πρόταση δημιουργίας της Κοινωνικής Σύμπραξης για το πρόγραμμα “επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή” από το 2015-2020.
Μια σύμπραξη που θα συμπεριλάβει τα κοινωνικά παντοπωλεία, τις δομές παροχής συσσιτίων, τους ξενώνες, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους συλλόγους που βοηθούν απόρους κα.
“Θα συμπεριλάβουμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς που θα μπορέσουν να βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που θα έχουμε από τα κοινοτικά κονδύλια” τόνισε ο κ.Βαμβακάς που είναι κι ο εντεταλμένος σύμβουλος της περιφερειας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα συσσίτια που θα πραγματοποιούνται από τους φορείς που τα υλοποιούν σήμερα και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για να συνεχίσουν να λαμβάνουν τρόφιμα από την επισιτιστική βοήθεια θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα στο περιφερειακό και εθνικό μητρώο κοινωνικών φορέων και να διαθέτουν σχετική άδειαγια την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού.
Σε αυτή τη σύμπραξη η περιφέρεια με τις ενότητές της θα είναι ηγέτης του προγράμματος και απο κάτω θα βρίσκονται οι δήμοι που θα έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης, τη διανομή τροφίμων μέσω των παντοπωλείων και των προγραμμάτων βοήθεια στο σπίτι κλπ
-Η εκκλησία με τις μητροπόλεις και τις ενορίες  θα συνεχίσει να δίνει προϊόντα και θα κάνει συσσίτια
-Τα κέντρα ψυχικής υγιεινής θα κρατούν τα στοιχεία και θα στηρίζουν επιστημονικά τις δομές και τους απόρους
-Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα προχωρήσει σε οργάνωση ημερίδων, υποστήριξη εκπαιιδευτικών συνεδρίων
-Σύλλογοι πολυτέκνων  και τριτέκνων θα διανέμουν προϊόντα, θα παρέχουν χώρους κλπ
-Οι ενώσεις καταναλωτών και οι ΜΚΟ θα ενημερώνουν τις ευαισθητες ομάδες, θα στηρίζουν τους πολίτες, συνεργασίες με ΑΜΕΑ κα.

Πηγή : Creta live