Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ένα ξεχωριστό «ταξίδι» για το «Θέατρο Σητείας»

Ένα ξεχωριστό «ταξίδι» για το «Θέατρο Σητείας»
Ένα ξεχωριστό «θεατρικό ταξίδι» βίωσαν οι συντελεστές του έργου «Καθώς Ψυχορραγώ» του Ουίλλιαμ Φώκνερ που παρουσίασε το Θέατρο της Σητείας σε θεατρική διασκευή- σκηνοθεσία Νάσου Ζαγκότη. Οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα πριν λίγο καιρό, δίνοντας την ευκαιρία -εκτός των άλλων- και σε πολλούς Σητειακούς που διαμένουν στην Αθήνα να δουν και να χειροκροτήσουν θερμά την προσπάθεια της Σητειακής θεατρικής ομάδας, η οποία συνάμα έζησε μία πολύ ωραία εμπειρία.
Το έργο παρουσιάστηκε αρχικά στην Τοπική Κοινότητα Μυρσίνης, όπου δόθηκαν πέντε παραστάσεις. Ακολούθησε μία παράσταση στη Σητεία, στον Άγιο Νικόλαο, στο Ηράκλειο και τέλος τρεις παραστάσεις στην Αθήνα.
«Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο, προχωρήσαμε λοιπόν στην θεατρική διασκευή του. Κάναμε τη δραματοποίηση του κειμένου, το οποίο είναι εξαιρετικά στρυφνό, έχει ιδιαιτερότητες και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ήταν μία μεγάλη πρόκληση η διασκευή του και ασχοληθήκαμε πολύ με αυτό. Βοήθησε πολύ η Λίνα Βέλιου, φιλόλογος, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Μάλιστα ανέλαβε και το τιτάνιο έργο να μεταγράψει το κείμενο στα αγγλικά. Χρησιμοποιήθηκε ο πρωτότυπος λόγος του Φώκνερ στα αγγλικά, προκειμένου να γίνουν υπέρτιτλοι. Αυτό ήταν κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Ήταν μία αισθητική επιλογή, αλλά ταυτόχρονα δώσαμε την δυνατότητα στο αγγλόφωνο κοινό να το παρακολουθήσει, κάτι που έγινε αποδεκτό με πολύ ενθουσιασμό. Ειδικά από την αμερικάνικη κοινότητα, οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής του Μόχλου, της Ψείρας και της Παχειάς Άμμου παρακολούθησαν το έργο με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Φώκνερ εξάλλου είναι για τους Αμερικανούς πολύ σημαντικός, όπως είναι για εμάς ο Καζαντζάκης ή ο Σεφέρης. Τον διδάσκονται στα σχολεία, στα πανεπιστήμια.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας