Τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων με τα ποσά του υπόλοιπου των αγροτικών επιδοτήσεων (ενιαία ενίσχυση) και το διήμερο 29 – 30 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να πληρωθεί και η εξισωτική αποζημίωση των ετών 2013 – 2014.
Αυτή τη φορά οι επιδοτήσεις θα καταβληθούν χωρίς κρατήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και για την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασιάδη οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής χρειάζεται να στέλνουν καταστάσεις πληρωμών για τη βιολογική γεωργία ώστε να ξεκινήσει άμεσα η πληρωμή και αυτών των δικαιούχων καθώς το σύστημα έχει ανοίξει.
Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει το τι πρόκειται να γίνει µμε τη δεύτερη δόση του αγροτικού πετρελαίου και την επιστροφή του ΦΠΑ, που βρίσκονται «παγιδευμένα» στο θέμα των συμψηφισμών παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας από το Νοέμβριο για «άμεση» πληρωμή. Ωστόσο, το γεγονός ότι μπαίνουμε σε εκλογική περίοδο, φαίνεται ότι επιταχύνει τις διαδικασίες.
Αντίστοιχα, σε τροχιά πληρωμών βάζει -επιτέλους- τους βιοκαλλιεργητές η πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, µμε την οποία καλούνται οι κατά τόπους διευθύνσεις των περιφερειών που έχουν ολοκληρώσει τους φακέλους των δικαιούχων, να τις αποστείλουν στον Οργανισμό καθώς το πληροφοριακό σύστημα έχει ανοίξει, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών των παραγωγών.
Τις τελευταίες ημέρες του έτους τοποθετούν οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ την πληρωμή της εξισωτικής του 2013 και του 2014. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις δηλώσεις Μπαμπασίδη στην εφημερίδα Agrenda, η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων για την εξισωτική του 2013 θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου ενώ ενδέχεται η μεταφορά των χρημάτων να πραγματοποιηθεί και από το Σάββατο 27 του μήνα, εάν αυτό είναι εφικτό λόγω των αργιών.
Αντίστοιχα, μία μέρα μετά, στις 30 Δεκεμβρίου, ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετεί την πληρωμή της εξισωτικής του 2014, στους δικαιούχους παραγωγούς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι προβλήματα ενδέχεται να έχει, εξαιτίας του ζητήματος των επιλέξιμων βοσκοτόπων.
Πηγή : Πατρίς