Την έντονη αντίδραση επενδυτών και επιχειρηματιών που σχεδιάζουν  μονάδες βιομάζας προκαλεί η, αν μη τι άλλο περίεργη, απόφαση χθες Παρασκευή, της Επιτροπής Περιβάλλοντος να εγκρίνει επένδυση μονάδας παραγωγής ρεύματος , ενώ έχει απορρίψει όλες τις άλλες! Οι επενδυτές μιλούν για «παράδοξη όσο και ανεξήγητη απόφαση των μελών της επιτροπής» που έχουν πει τα μύρια όσα κατά της βιομάζας και γενικότερα επενδύσεων που εμφανίζονται ως ΑΠΕ- ή βαφτίζονται τέτοιες. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος συνεδρίασε για να συζητήσει μεταξύ άλλων και δυο επενδυσεις για βιομάζα, ενώ το προηγούμενο διάστημα έχει απορρίψει όλες τις υπόλοιπες.
«Πως απέρριψαν χωρίς δεύτερη κουβέντα όλες τις επενδύσεις, δεν έκατσαν καν να ακούσουν εμάς και τώρα με τέτοια πλειοψηφία λένε στην επένδυση που ετοιμάζεται στη βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου;» είπε επιχειρηματίας στο CRETALIVE που έπεσε από τα σύννεφα όταν...έμαθε την απόφαση της επιτροπής. Η οποία είπε ναι στη μία (και μοναδική) και απέρριψε τη δεύτερη!
Η απόφαση της επιτροπής ,με μεγάλη πλειοψηφία είναι αλήθεια, γίνεται ακόμη πιο...παράδοξη αφού:
-Μειοψήφισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής που σταθερός και συνεπής στις θέσεις του είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί καμία έγκριση χωρίς μελέτη για τη χωροθέτηση και όλα αυτά που έχει ζητήσει η Περιφέρεια!
«Δεν μπορεί ο καθένας να πάει να φυτεύει μια μονάδα όπου νομίζει» εχει πει ο κ.Καλογερής.
-Η έγκριση ήταν... διακομματική, μάλιστα πρωτοστάτησε το μέλος της επιτροπής κ.Αγοραστάκης που ήταν ένθερμος του «ναι» και ο οποίος προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις του οποίου ούτε θέλουν να ακούσουν για τέτοιες...επενδύσεις και...ΒΑΠΕ!
-Υπήρξε επίσης σοβαρή αντίδραση από επιχειρηματίες της ΒΙΠΕ Ηρακλείου που μιλούσαν για καταστροφή των επιχειρήσεών τους, αλλά όπως έλεγαν στο CRETALIVE «τα μέλη της επιτροπής δεν ήθελαν καν να ακούσουν»!
Εκείνοι πάντως που είναι κυρίως οργισμένοι είναι οι δεκάδες επενδυτές που βλέπουν δύο μέτρα και δυο σταθμά στις αποφάσεις της επιτροπής η οποία δεν μπόρεσε να σταθεί, όπως λένε στο ύψος των περιστάσεων και πήρε μια απόφαση την οποία θα τη βρει μπροστά της.
Στον αντίποδα μέλη της επιτροπής έλεγαν στο CRETALIVE ότι...δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς!
«Είχαμε μια εισήγηση θετική από την υπηρεσία, υπήρξε όπως είδατε διακομματική στήριξη και κύρια από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνήθως φωνάζει. Και στο κάτω κατω δεν μας είπαν ότι ετοιμάζεται μελέτη για τη χωροθέτηση όλων αυτών»!

Συντάσσεται με τον πρόεδρο της Επιτροπής ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζερβάκης

Σε δήλωση του προς το Cretalive ο κ. Ζερβάκης αναφέρει

"Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και κατά τη συζήτηση των δύο θεμάτων που αφορούσαν την έγκριση των ΜΠΕ των δύο μονάδων βιοαερίου, η πρότασή μου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ήταν η εξής:
Α) Η συναίνεσή μας προϋποθέτει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, η οποία αποτυπώνεται στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των οικείων δήμων, πράγμα για το οποίο συμφώνησε με την τοποθέτησή του ο παριστάμενος Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κος Μαμουλάκης.
Β) Οι συγκεκριμένες επενδύσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται και από τις υπηρεσίες και από τα πολιτικά όργανα με την ίδια υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα χωρίς ίχνος μεροληψίας για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στον κόσμο και τους επενδυτές.
Γ) Σε προηγούμενη απόφασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισε ομόφωνα πως όλες οι προαναφερόμενες δραστηριότητες πρέπει να εξεταστούν συνολικά σε ένα καθορισμένο πλαίσιο χωροθέτησης βάσει συγκεκριμένων όρων ( π.χ. χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλπ).
Δ) Την επανεξέταση της πρότασης της εταιρείας «ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ» στη Σητεία λαμβανομένου υπόψη της ομόφωνης αρνητικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και την αρνητική απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας λόγω γειτνίασης με το αεροδρόμιο Σητείας.
Για τους ανωτέρου λόγους, συντάσσομαι με την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη για συλλογική αντιμετώπιση όλων των συγκεκριμένων επενδύσεων αφού υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα του συνόλου των επενδυτικών προτάσεων".

Πηγή : Creta live