Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Έρχονται 1.759 θέσεις εργασίας για Κρητικούς

"Ποδαρικό" με το... δεξί θα κάνει το 2015 στην Κρήτη στο μέτωπο της εργασίας! Στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ,
που αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, τον Ιανουάριο θα προσληφθούν 1.759 άνεργοι σε όλους τους Δήμους της Κρήτης, παίρνοντας μια "ανάσα", έστω βεβαίως για ένα 5μηνο και με καθαρές αποδοχές κάτω των 500 ευρώ...
Μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς, που περιλαμβάνει πανελλαδικά 50.000 προσλήψεις 5μηνιτών συμβασιούχων, θα ανοίξουν μάλιστα και άλλες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο, τόσο στην Περιφέρεια όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Συνολικά στις 13 αιρετές Περιφέρειες θα απορροφηθούν 3.500 άνεργοι.
Ωστόσο, η ακριβής κατανομή ανά Περιφέρεια τελεί ακόμα υπό διαβούλευση ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και την Ένωση Περιφερειών. Για τις θέσεις τους Δήμους της χώρας, πάντως, η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και προβλέπει 32.000 προσλήψεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 1.759 στην Κρήτη.
Οι θέσεις που έχουν να κάνουν με 5μηνη απασχόληση, με πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη, αντιστοιχούν και στους 24 Δήμους της Κρήτης, με την κατανομή να γίνεται αναλογικά, βάσει πληθυσμού.
Έτσι, τη μερίδα του λέοντος σε επίπεδο προσλήψεων κατέχει ο Δήμος Ηρακλείου, όπου θα πιάσουν δουλειά από τις αρχές του 2015 310 άτομα. Ακολουθούν ο Δήμος Χανίων με 280 θέσεις και ο Δήμος Ρεθύμνου με 180 θέσεις. Από 110 θέσεις εργασίας θα ανοίξουν στους Δήμους Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, ενώ μεγάλος αριθμός προσλήψεων, και συγκεκριμένα 96, προβλέπεται για το Δήμο Χερσονήσου.
Το νέο πρόγραμμα "Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2015" παρουσίασαν χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης.
Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ, και αφορά 50.000 άνεργους συμπολίτες μας σε 110 ειδικότητες. Οι 36.000 θα απασχοληθούν για 5 μήνες, με πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη, σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες) και οι υπόλοιποι 14.000 σε υπηρεσίες του Δημοσίου (νοσοκομεία, υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.).

Βελτιώσεις
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην κάλυψη των θέσεων από άνεργους χαμηλών τυπικών προσόντων. Μάλιστα, όπως τόνισαν τόσο ο υπουργός κ. Βρούτσης όσο και ο υφυπουργός κ. Πλακιωτάκης, δεν πρόκειται για πρόγραμμα-καρμπόν με τα προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, αλλά για μια βελτιωμένη εκδοχή του!
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πλακιωτάκης, «η νέα δράση διαθέτει πολλά αναβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις αντίστοιχες δράσεις του παρελθόντος. Πέρα από την αύξηση των θέσεων για άνεργους χαμηλών τυπικών προσόντων, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στις ειδικότητες εκείνες που παρουσίασαν υψηλό βαθμό σύζευξης προσφερόμενων και ζητούμενων θέσεων εργασίας. Ενώ αποσαφηνίστηκε και το εργασιακό καθεστώς των ωφελουμένων σε ό,τι αφορά θέματα αδειών ασθενείας, ασφαλιστικές καλύψεις σε ειδικότητες που αφορούν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά και συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών ωφελουμένων που υπάγονται σε άλλα ταμεία ασφάλισης πέραν του ΙΚΑ».

Οι αποδοχές και οι ωφελούμενοι
Και στο καινούργιο Πρόγραμμα Κοινωφελούς θα ισχύσουν οι ίδιες μηνιαίες αποδοχές που είχαν εφαρμοστεί και στα προηγούμενα προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι οι καθαρές αμοιβές ορίζονται σε 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες από 490 ευρώ το μήνα για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω. Αντίστοιχα, οι καθαρές αμοιβές ορίζονται στα 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 427 ευρώ το μήνα για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών.
Ωφελούμενοι του προγράμματος μπορούν να είναι:
- Άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Άεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Άνεργοι χαμηλών τυπικών προσόντων (ΥΕ/ΔΕ) και πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Πηγή : Νέα Κρήτη
Η κατανομή των 1.759 προσλήψεων


Δήμος Θέσεις
Αγίου Βασιλείου
24
Αγίου Νικολάου
110
Αμαρίου
22
Ανωγείων
18
Αποκορώνου
28
Αρχανών-Αστερουσίων
46
Βιάννου
16
Γαύδου
8
Γόρτυνας
48
Ηρακλείου
310
Ιεράπετρας
110
Καντάνου-Σελίνου
15
Κισσάμου
29
Μαλεβιζίου
76
Μινώα Πεδιάδος
51
Μυλοποτάμου
40
Οροπεδίου Λασιθίου
35
Πλατανιά
47
Ρεθύμνου
180
Σητείας
85
Σφακίων
12
Φαιστού
73
Χανίων
280
Χερσονήσου
96

Συνολικες προβολες σελιδας