Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η αυξημένη ζήτηση σπρώχνει προς τα πάνω τις τιμές στο λάδι


Το "πάνω χέρι" στην εμπορία ελαιολάδου θα έχει φέτος η Ελλάδα έναντι της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπως γράφαμε πριν από μία ακριβώς εβδομάδα και επιβεβαιώνει μόνο λίγες μέρες μετά το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Έτσι, όπως ανακοινώνεται και επίσημα, «σε αντίθεση με την περσινή περίοδο, που η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου υπερέβη τη ζήτηση κατά 170.000 τόνους, η κατάσταση κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο θα είναι διαφορετική».
Πιο αναλυτικά, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου προβλέπει ότι «η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά», και κάνει λόγο για μια αύξηση των τιμών παραγωγού σε σχέση με πέρυσι κατά 37% στην Ιταλία, όπου οι τιμές ήδη ξεπέρασαν τα 4 ευρώ, φτάνοντας στα 4,10 ευρώ το κιλό στο τέλος του περασμένου μήνα.
Για την Ελλάδα, τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου αναφέρουν ότι, μετά τη διατήρηση στα 2,51 ευρώ το κιλό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν σε 2,63 ευρώ το κιλό στο τέλος του Σεπτεμβρίου, τιμή η οποία συμπίπτει με το υψηλό που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2014 και δείχνει 5% αύξηση για την ίδια περίοδο του 2012/13.
Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, έχουν ως εξής:
Ισπανία: Από τις αρχές του Ιουνίου του 2014, οι τιμές παραγωγού έχουν την τάση να αυξάνονται συνεχώς, ίσως ως αντίδραση στις προβλέψεις για μειωμένη συγκομιδή το 2014/15. Στη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είχαν φτάσει στα 2,74 ευρώ το κιλό, αν και μειώθηκαν σε 2,66 ευρώ το κιλό στο τέλος του Σεπτεμβρίου, καθώς η αγορά φάνηκε να επιδιώκει μια ισορροπία. Ακόμα κι έτσι, το επίπεδο αυτό είναι 5% υψηλότερο απ' ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα και 36% υψηλότερα από το χαμηλό που καταγράφηκε το Μάιο του 2014 (1,96 ευρώ το κιλό). Κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, οι τιμές έφτασαν στο υψηλότερό τους επίπεδο στις αρχές του Μαρτίου 2013, όταν "χτύπησε" τα 3,02 ευρώ το κιλό.
Ιταλία: Κατά τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία ήταν σε σαφή ανοδική τάση. Κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, που έσπασε το φράγμα των τεσσάρων ευρώ, και μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου ήταν στα 4,10 ευρώ το κιλό, που ισοδυναμεί με 37% αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και 55% αύξηση σε σύγκριση με το χαμηλό που καταγράφηκε κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2013 (2,64 ευρώ το κιλό).
Τυνησία: Στο τέλος του Οκτωβρίου του 2013, οι παραγωγοί πληρώθηκαν 2,53 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό τους. Μετά από αυτό, οι τιμές άρχισαν να κινούνται προς τα κάτω, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013, όταν σταθεροποιήθηκε μετά από κάποιες διακυμάνσεις. Στο τέλος του Σεπτέμβρη 2014 συσπειρώθηκαν σε 2,89 ευρώ το κιλό και έχουν παραμείνει σε αυτό το επίπεδο κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τιμή η οποία είναι 12% υψηλότερη απ' ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Καλή χρονιά
Στο φύλλο της περασμένης Τρίτης γράφαμε στη "Νέα Κρήτη" ότι φέτος μόνο η Ελλάδα θα έχει αύξηση στην παραγωγή ελαιολάδου, και μάλιστα μεγάλη, ενώ αντίθετα τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία θα έχουν μείωση της παραγωγής τους σε σχέση με πέρυσι. Και αποκαλύψαμε ότι έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον των ιταλικών και ισπανικών εμπορικών οίκων για την αγορά του κρητικού εξαιρετικού-παρθένου ελαιολάδου, αφού οι χώρες τους θα έχουν μείωση, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που φέτος έχει "βεντέμα" ή "μεσοβεντέμα" στα ελαιόδεντρά της και ήδη τα δεδομένα δείχνουν μια τιμή εκκίνησης για τον παραγωγό στο νησί μας, που δε θα πέφτει κάτω από τη σημερινή μέση τιμή των 2,60 ευρώ το κιλό.
Αυτό το ενδιαφέρον αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ο υπεύθυνος ελαιολάδου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Ζαχαρίας Χιωτάκης, που βρίσκεται σε επαφές και συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εμπορικών οίκων ελαιολάδου σε Ιταλία και Ισπανία.

Θα ξεπεράσει τα 2,60 το κιλό
Σε ό,τι αφορά την τιμή, τόσο ο Ζαχαρίας Χιωτάκης όσο και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η μέση τιμή εκκίνησης για τον παραγωγό ελαιολάδου θα είναι ίσως και πιο πάνω από τα 2,60 ευρώ το κιλό, αν συνεχιστεί ο σημερινός καλός για τις ελιές καιρός, που διασφαλίζει ποσότητες και ποιότητες ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι.
Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του ελαιοκάρπου στην Κρήτη προδιαθέτουν μια χρονιά πολύ καλή για τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών, των τυποποιητών και του ίδιου του προϊόντος μας στην εξωτερική αγορά, μετά την περυσινή δραματική χρονιά που βίωσε ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης του ελληνικού ελαιολάδου!
Η σημερινή κατάσταση στα λιόφυτα της Κρήτης, σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική έλλειψη λαδιών στις εγκαταστάσεις των συνεταιριστικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου, δημιουργεί συγκρατημένη αλλά έκδηλη αισιοδοξία σε όσους γνωρίζουν από λάδι και ασχολούνται με αυτό.
Τα πρώτα λάδια στο νησί μας αναμένεται να παραχθούν προς τα τέλη Νοεμβρίου.
Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας