Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΕΣΠΑ σώζει την Κρήτη

Της Κατερίνας Μυλωνά

Μεγάλο μποναμά έφερε για την Κρήτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση
του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με θέμα «Ανάπτυξη & Επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ-Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις». Η εκδήλωση έγινε το περασμένο Σάββατο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.

Όπως είπε, το υπουργείο προχωρά στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την εφαρμογή των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, όπως θα ονομάζεται, συνολικής κοινοτικής συνδρομής 19,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (με δυνατότητα αύξησης κατά 2 δις ευρώ με την εφαρμογή της προβλεπόμενης ρήτρας αναθεώρησης το 2016) και το οποίο εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

«Ζεστό χρήμα» στην Κρήτη

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανακοίνωσε ότι στο ΠΕΠ Κρήτης θα διατεθούν κοινοτικοί πόροι συνολικού ύψους 348 εκατομμυρίων ευρώ (πρόκειται για το 4ο μεγαλύτερο περιφερειακό πρόγραμμα), ένα σημαντικό μέρος των οποίων πρόκειται να κατευθυνθεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Οι πόροι αυτοί ειδικότερα, αφορούν σε ένα μεγάλο μέρος τους δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου έχουν δεσμευτεί κοινοτικοί πόροι συνολικού ύψους περίπου 207 εκατ. Ευρώ (με πρόσθετα 13 εκατ. ευρώ το 2016 από το αποθεματικό επίδοσης).

Στη συνέχεια, είπε πως ενισχύονται οι παρακάτω κατηγορίες έργων:

Ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό, στη μεταποίηση και εμπόριο μέσω του αναπτυξιακού νόμου, που αφορούν 61 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού περίπου 142 εκατομμυρίων ευρώ.

Στήριξη δημιουργίας 171 επιχειρήσεων από νέους και γυναίκες με προϋπολογισμό 6,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Στοχευμένες επενδύσεις που προωθούν την ποιοτική ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στον τουρισμό, τη μεταποίηση και το εμπόριο/υπηρεσίες με έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη. Αφορούν συνολικά 322 επιχειρηματικά σχέδια ύψους 25,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπρόσθετα, 73,1 εκατομμυρια ευρώ έχουν δεσμευθεί για 1.100 επιχειρήσεις ενταγμένες στη δράση ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) μέσω ΠΕΠ για την Περιφέρεια Κρήτης (σημείωσε ότι η Κρήτη βρίσκεται στην τρίτη θέση στις εγκρίσεις προτάσεων στη δράση μετά την Αττική και τη Κεντρική Μακεδονία).

Τέλος, στο πλαίσιο του Εθνικού Αποθεματικού Απροβλέπτων ενισχύονται τα παρακάτω δύο σχέδια:

Ενίσχυση στην Περιφέρεια Κρήτης αφορά σε 250 επενδυτικές προτάσεις για ίδρυση επιχειρήσεων (από ανέργους και νέους επιχειρηματίες) με πρόσληψη ενός ατόμου και υποστήριξη επιχειρήσεων για κατάρτιση εργαζομένων και συμβουλευτική με στόχο την ανταπόκρισή τους στις νέες συνθήκες, συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ με 100% δημόσια επιχορήγηση.

Το δεύτερο σχέδιο είναι στοχευμένο στη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας (start-up και ενίσχυσης υφιστάμενων επιχειρήσεων στα πρώτα βήματα με πρόσληψη ενός ατόμου). Στο πρόγραμμα αυτό η Κρήτη καταλαμβάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 26% των πόρων που διατίθενται στο σύνολο 8 Περιφερειών της Χώρας (έχουν ενταχθεί 445 γυναίκες στο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 14 εκατομμυρίων ευρώ και με 100% δημόσια επιχορήγηση.

«Συγκεντρωτικά στην Κρήτη και μέχρι τις 31/12/2015 είναι διαθέσιμοι και βρίσκονται σε απορρόφηση πόροι συνολικού ύψους 322 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη μεγάλη «ανάσα» ρευστότητας και ανάπτυξης για όλη την Κρήτη για τους επόμενους 15 μήνες δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη…» είπε.

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας