Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Έφτασε και στην Κρήτη ο καταρροϊκός πυρετός

Το καμπανάκι του κινδύνου «πάρτε μέτρα για να μην έρθει και στην Κρήτη ο θανατηφόρος τις περισσότερες φορές καταρροϊκός πυρετός των προβάτων», που έκρουσε η "Ν. Κρήτη"
στο εκτενές της δημοσίευμα στις 26 Ιουνίου, φαίνεται πως δεν το έλαβαν υπ' όψιν τους αυτοί που έπρεπε να το λάβουν, είτε πρόκειται για υπηρεσίες είτε πρόκειται όμως και για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.
Συνέπεια αυτού είναι ήδη να μιλάμε για ένα επιβεβαιωμένο και άλλα τέσσερα ύποπτα κρούσματα, όλα στο Μυλοπόταμο, του θανατηφόρου πυρετού, για τον οποίο η «Ν. Κρήτη» είχε γράψει, αφού την περίοδο εκείνη η κατάσταση στη Λακωνία είχε "ξεφύγει" και απειλούσε και την Κρήτη.
Όπως γράφαμε τότε, κοντά στην Κρήτη, στη Λακωνία συγκεκριμένα, αλλά και σε νησιά με τα οποία συνεργαζόμαστε στη μεταφορά των ζώντων ζώων, βρίσκεται ο θανατηφόρος καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων, που είναι "κίνδυνος - θάνατος" για τα ζώα, που κυριολεκτικά θερίζει, έχοντας ήδη προσλάβει διαστάσεις που κάποιοι θεωρούν πως πρόκειται για επιδημία, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας, αν δεν υπάρξει άμεσα τεράστια κινητοποίηση του (αποδυναμωμένου βέβαια) κρατικού μηχανισμού.
"Τα μάτια μας δεκατέσσερα" καλούμαστε να έχουμε στην Κρήτη, για να την προφυλάξουμε από τη μολυσματική δράση της αρρώστιας που μεταδίδεται αστραπιαία ανάμεσα στα ζώα αποδεκατίζοντας κοπάδια και καταστρέφοντας στάνες, περιοχές και ολόκληρες περιφέρειες.


Φαίνεται πως δεν είχαμε τα μάτια μας δεκατέσσερα...
Η "Ν. Κρήτη" αποκάλυπτε, εξάλλου, στο ίδιο δημοσίευμα, ότι Κρητικοί βοσκοί το χειμώνα "ξεχειμωνιάζουν" τα ζώα τους στη Λακωνία, όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση και το κόστος μεταφοράς των κοπαδιών τους και των ίδιων για όλο το χειμώνα εκεί είναι πολύ μικρότερο από το κόστος των ζωοτροφών. Την ίδια ώρα όμως, δεν παύει και να φέρνουμε από την Πελοπόννησο, τη Λέσβο, την Κάρπαθο και αλλού μεγάλο αριθμό ζώντων ζώων στα λιμάνια του Ηρακλείου και της υπόλοιπης Κρήτης.
Μάλιστα, επειδή "ενοχοποιείται" η Τουρκία ότι τα ζώα της έχουν τις περισσότερες περιπτώσεις καταρροϊκό πυρετό, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας για τις περίφημες "ελληνοποιήσεις" τουρκικών αιγοπροβάτων που έρχονται στη χώρα μας αφού "βαπτιστούν" σε τέτοιες νησιωτικές περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία...


Βεβαιωμένο κρούσμα
Και τελικά, να που ήρθε και στο νησί μας ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων. Χθες οι αρμόδιες Αρχές της Κρήτης έδωσαν στη δημοσιότητα επίσημη ανακοίνωση για την εμφάνιση της νόσου. Μιλώντας στη "Ν. Κρήτη" ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης δήλωσε ότι «υπάρχει μία διαγνωσμένη "θετικά" περίπτωση και υπάρχουν και τέσσερις ύποπτες άλλες περιπτώσεις, με συμπτώματα που έχουν εκδηλώσει τα ίδια τα ζώα, άρα θα βγούνε κι αυτά μάλλον "θετικά". Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει πάρει αίματα, τα έχει στείλει στο εργαστήριο για να δούμε τι γίνεται ακριβώς. Όλες αυτές οι περιπτώσεις εντοπίζονται στο Μυλοπόταμο. Το θέμα είναι ότι, δυστυχώς για την Κρήτη, ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια πραγματικότητα».
Στο σημείο αυτό ο κ. Στεφανάκης ξεκαθαρίζει ότι η ασθένεια αυτή δεν ενοχλεί τον άνθρωπο, δεν επηρεάζει τα τρόφιμα, αλλά έχει πολύ μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στα κοπάδια. «Για την κτηνοτροφία της Κρήτης ήταν ό,τι χειρότερο».
Από σκνίπα
Στο ερώτημά μας πώς μεταφέρεται ο ιός αυτός, ο κ. Στεφανάκης εξηγεί: «Μεταφέρεται από σκνίπες. Έχουν μια βιολογία παρόμοια με κουνούπια. Και η σκνίπα τσιμπάει και πίνει αίμα από ένα μολυσμένο ζώο και μεταφέρει τον ιό στο επόμενο ζώο στο οποίο θα πάει για να πιει αίμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ξέρουμε ακόμα όμως αν ο ιός έφτασε στην Κρήτη από μολυσμένο πρόβατο. Τι κι αν απαγορεύεται να έρχονται ζώντα ζώα στην Κρήτη από τις μολυσμένες περιοχές; Ο κ. Στεφανάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να έχει γίνει παράνομα. Ούτε όμως αποκλείει και το ενδεχόμενο η σκνίπα-φορέας να μεταφέρθηκε σε κάποιο φορτίο με τριφύλλι. «Και το κακό είναι», λέει ο γνωστός επιστήμονας, «ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για τις ιώσεις. Άρα είμαστε στην ουσία άοπλοι σε μια αρρώστια η οποία μειώνει την παραγωγικότητα και έχει και θανάτους ζώων, άρα έχουμε απώλειες και στο ζωικό κεφάλαιο».
Άμεσα μέτρα
Τι πρέπει όμως να κάνουν αμέσως τώρα οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης; Ο κ. Στεφανάκης απαντά ότι θα πρέπει πρώτα οι κατά τόπους δήμοι και μετά οι κτηνοτρόφοι να προβούν σε ψεκασμούς των στάσιμων νερών, όπου υπάρχουν, για να καταπολεμήσουν τα κουνούπια και τις σκνίπες, χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα. Επίσης και ο ασβέστης με τον οποίο γίνεται η απολύμανση του στάβλου κάνει δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά συμπληρωματικά με τους ψεκασμούς.
...................................................................
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Τι πρέπει να ξέρετε για την ασθένεια
Ανακοίνωση για την ενημέρωση σχετικά με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου λόγω εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου στην Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσαν οι υπηρεσίες.
Όπως επισημαίνουν σε αυτήν, η ασθένεια οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών στα πρόβατα και πολύ σπάνια στις γίδες, δε μεταδίδεται όμως στον άνθρωπο.
Επιπτώσεις
Οι επιπτώσεις της ασθένειας είναι οικονομικές, καθώς ο ιός προκαλεί απώλειες ζώων και μείωση στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.
Συμπτώματα
● Πυρετός - απώλεια βάρους
● Πρήξιμο στην περιοχή του στόματος, οφθαλμών και αφτιών
● Ρινικό έκκριμα το οποίο φράζει τη μύτη
● Σιαλόρροια
● Πρήξιμο και μπλε χρωματισμός της γλώσσας (σπάνιο)
● Κουτσαμάρα
● Αποβολή
● Πνευμονία
● Εάν δε συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας μαλλιού, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης
Προφύλαξη
● Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα αλλά και στο περιβάλλον τους (ψεκασμός του στάβλου και του αύλειου χώρου).
● Παραμονή μέσα στο στάβλο κατά τη νύχτα.
● Προστασία των προβάτων από την ηλιακή ακτινοβολία (ιδιαίτερα των ασθενών).
● Αποφυγή βόσκησης κατά τις απογευματινές ώρες λόγω έντονης κυκλοφορίας εντόμων.
● Σωστή διαχείριση των εκτροφών (ορθολογική διατροφή, αποπαρασιτισμοί, εφαρμογή κατάλληλου εμβολιακού προγράμματος για βασικά νοσήματα κ.ά.).
Θεραπεία
Δεν υπάρχει καμιά αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα, παρά μόνο ανακουφιστική-συμπωματική θεραπεία και χορήγηση βιταμινών με βάση τις οδηγίες κτηνιάτρου.
του Χριστόφορου Παπαδάκη

Πηγή : Νέα Κρήτη
 

Συνολικες προβολες σελιδας