Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Προσεχώς το ραντεβού των κτηνοτρόφων με τον υπουργό


Ως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει τελικά η περιβόητη συνάντηση, στην Αθήνα, ανάμεσα στους προέδρους των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης
και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Καρασμάνη, μετά από προσπάθεια του βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη. Όπως λέει στη "Ν. Κρήτη" το στέλεχος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος, αν δεν κλειστεί το ραντεβού ούτε τότε «δε θα έχει πλέον νόημα οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια και για μας υπάρχει μείζον θέμα ή για τους βουλευτές μας ή για τον υπουργό»!

«Η υπομονή έχει και τα όριά της», λέει στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής. «Αν δε γίνει και τώρα, τότε κάτι δεν πάει καλά με το κατά πόσον υπολογίζουν οι κυβερνώντες τους δικούς μας βουλευτές. Εκτός κι αν ο υπουργός απαξιοί να μας δει. Οπότε, ας βγουν και ας το που δημοσίως, ότι "εμείς προσπαθούμε, αλλά ο υπουργός δε θέλει να δεχτεί τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων της Κρήτης"».

Τα ζητήματα

Το βασικό ζήτημα της συνάντησης αυτής θα είναι η εξισωτική αποζημίωση. Αλλά δε θα μείνουν μόνο σε αυτό οι συνδικαλιστές. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βάλουμε στο τραπέζι και ζητήματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των αποκλεισμών που προβλέπει σε βάρος μας. Αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με το μεγάλο κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων». Ο κ. Σμπώκος για την εξισωτική μάς λέει ότι «μετά την πρώτη πληρωμή, έγινε μια νέα πληρωμή με δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Και σε αυτή την πληρωμή, πληρώθηκαν σε επίπεδο χώρας 25.000 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είχαν προβλήματα λόγω αγροζημιών για τις οποίες έχουν καταγγελίες σε βάρος, αλλά δεν έχουν τελεσιδικήσει για να καταδικαστούν και να αποκλειστούν από την εξισωτική. Και οι εν λόγω κτηνοτρόφοι είχαν πληρωθεί στην πρώτη πληρωμή για την εξισωτική του 2012».

Σύμφωνα με τον Βασίλη Σμπώκο, τώρα οι κτηνοτρόφοι περιμένουν άλλη μία πληρωμή και την εκκαθάριση του 20% της εξισωτικής και την πληρωμή των ενστάσεων που έχουν γίνει. «Σε αυτό το ζήτημα εμείς έχουμε βάλει τα αιτήματά μας, που είναι τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο Κρήτης. Τα δύο ζητήματα για την Κρήτη έχουν σχέση με τις αγροζημιές και με τον όρο που αποκλείει τον κτηνοτρόφο από την ενεργοποίηση δικαιωμάτων, αν ο βοσκότοπος που έχει είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα από την έδρα της εκμετάλλευσης»!

Για τα άλλα ζητήματα που θα βάλουν οι συνδικαλιστές των κτηνοτρόφων, ο κ. Σμπώκος λέει: «Εμείς θα πάμε με αντικείμενο την εξισωτική. Αλλά βλέποντας τον υπουργό δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στο ζήτημα αυτό. Όπωσδήποτε θα γίνει συζήτηση και για την παραγωγική διαδικασία και το κόστος παραγωγής που είναι υψηλό. Και βέβαια το μεγάλο κομμάτι που αφοράει τη νέα ΚΑΠ και τον τρόπο εφαρμογής της».

Πηγή : Νέα Κρήτη


Συνολικες προβολες σελιδας