Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

3ο Φεστιβάλ Προώθησης και Ανάδειξης των Τοπικών Προϊόντων του Δήμου Σητείας

3ο Φεστιβάλ Προώθησης και Ανάδειξης των Τοπικών Προϊόντων του Δήμου Σητείας
Το 3ο Φεστιβάλ Προώθησης και Ανάδειξης των Τοπικών Προϊόντων του Δήμου Σητείας θα πραγματοποιηθεί στη Σητεία από την Παρασκευή έως την Κυριακή.

Το πρόγραμμα προβλέπει τα εξής:
* Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου:
18.00 Έναρξη φεστιβάλ: Παρουσίαση εκθεσιακών περιπτέρων στην κεντρική πλατειά της Σητείας: Τοπικές επιχειρήσεις- Παράγωγοι και έμποροι του Δήμου Σητείας - Συνεταιρισμοί και Φορείς παρουσιάζουν τα προϊόντα και την τεχνογνωσία τους σε μια γιορτή διαφήμισης για το τόπο μας.
Περιήγηση στην ιστορία της πόλης και της παλαιάς επαρχίας της Σητείας, μέσω οπτικοακουστικού υλικού.
18.30- 20.00 Μαθήματα μαγειρικής παραδοσιακής κουζίνας. Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Ζάκρου μας ταξιδεύει στις παραδοσιακές γεύσεις των γλυκισμάτων του τόπου μας. Πολιτιστικοί σύλλογοι της Σητείας μας «μεθούν» με ρακόμελο. Αναπαράγοντας την παραδοσιακή συνταγή και αναπλάθοντας τους ιαματικούς μύθους και τις ευεργετικές ιδιότητες του τοπικού μας ηδύποτου.
20.00- 22.30 Μαθήματα παρασκευής νέων ηδύποτων με βάση τα τοπικά μας προϊόντα.
Ο Γιάννης Βαβαδάκης (Cocktail Solution) και ο Γιώργος Δενδράκης (The Art Of Cocktail) μας εισάγουν στον χώρο των πειραματικών γεύσεων της διασκέδασης.
* Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου:
10.00-14.00 Επιστημονική ημερίδα με θέμα:
«Τα τοπικά προϊόντα της Σητείας» στο κεντρικό αμφιθέατρο του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας. Ο Κοσμήτορας/ Διευθυντής της Σχολής ΣΤΕΓΤΕΤ και οι καθηγητές από την Γεωπονική Σχόλη του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, μας εισάγουν στην επιστημονική ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τοπικών μας προϊόντων μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και επιστημονικών ερευνών.
Οι παραγωγικοί φορείς, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μεταποίησης και προώθησης των τοπικών προϊόντων, οι εκπρόσωποι των τοπικών συνεταιρισμών και οι επενδυτές παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις και τους στόχους τους για την ορθή προώθηση και προβολή των προϊόντων της περιοχής.
Εξειδικευμένοι επαγγελματίες και επιστήμονες στα πεδία του Εναλλακτικού Τουρισμού / Αγροτουρισμού / Γευσιγνωσίας / Πιστοποιήσεων / Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Δημοσιογράφοι, παρουσιάζουν – παρεμβαίνουν στην ημερίδα, με σκοπό να μας διαφωτίσουν και να μας ενημερώσουν σχετικά με τα συντονισμένα βήματα προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων.
14.00 – 14.45 Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα συζητούν και παρουσιάζουν-προτείνουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο μιας νέας επιχειρηματικής πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού για την προβολή, ανάδειξη και προώθηση των τοπικών μας προϊόντων.
14.45 – 15.00 Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Τμήματος
15.00 - 17.30 Περιήγηση και ξενάγηση σε πιστοποιημένες και πρότυπες μονάδες παραγωγής και μεταποίησης των τοπικών μας προϊόντων: Bio Sitia, Βιοκαλλιεργητές Σητείας, ΦΟΡΚΥΣ Α.Ε., Ιχθυοκαλλιέργειες, SI-MEL, Πρότυπη Μονάδα Παραγωγής, Συσκευασίας & Εμπορίας Μελισσοκομικών Προϊόντων
18.00 - 20.30 Μαθήματα μαγειρικής και Γευσιγνωσίας: Οι Σεφ Μανώλης Κορνάρος, Στέλιος Παναγιωτάκης και οι φίλοι τους, μας ταξιδεύουν σε ντόπιες συνταγές και δοκιμάζουν νέες γεύσεις με βάση τα τοπικά μας προϊόντα και ό,τι άλλο όμορφο και γευστικό παράγει η γη της Σητείας.
20.30 – 23.00 Μουσική βραδιά: Τρεις Στειακοί φίλοι, ο Μανώλης Φραγκούλης, ο Μηνάς Μανίκας και ο Γιάννης Ανωγιαννάκης μας ταξιδεύουν στις Στειακές κοντυλιές και στα μουσικά περάσματα της Σητείας του Χθες. Τα γλέντια του Τρύγου, του Λιομαζωχτού, του φουρνίσματος του Ντάκου, των Καζανεμάτων ζωντανεύουν ξανά μέσα από τους ήχους του Καλογερίδη, του Δερμιτζογιάννη και των άλλων μεγάλων μουσικών μορφών της μουσικής Σητείας.
Το Χορευτικό Συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας μας διδάσκει με τον πιο όμορφο τρόπο την αγάπη για την παράδοση και την χορευτική μας κουλτούρα. Η παραδοσιακή στολή και οι συμβολισμοί της σε μια συντονισμένη κίνηση υπό τους ήχους του βιολιού και της λύρας, σε μια ανοιχτή συζήτηση με το χθες και το σήμερα.
* Κυριακή: 21 Σεπτεμβρίου:
9.00 – 17.00 Περιήγηση στη Νότια Σητεία. Ταξιδεύοντας Νότια, στους δρόμους του Κρασιού και του Λαδιού, της θάλασσας και της φιλοξενίας
Στάση 1η Πισκοκέφαλο: Στα χνάρια του Κορνάρου και της ιστορίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πισκοκεφάλου μας ξεναγεί στην ιστορία και τα χαρακτηριστικά του χωριού. Στάση 2η Στον Δρόμο του Νερού: Εγκαταστάσεις Τυποποίησης Νερού και Αναψυκτικών της τοπικής εταιρίας «Ζαργιανάκης»
Στάση 3η Στον Δρόμο της Φιλοξενίας:
Στην περιοχή Άσπρος Ποταμός του Μακρύ Γιαλού ξαποσταίνουμε λιγάκι για να δροσιστούμε από μια εναλλακτική και επιτυχημένη απόπειρα τουριστικών καταλυμάτων με παγκόσμια προβολή.
Στάση 4η Στα Νότια του δήμου μας:
Καφεδάκι και συζήτηση στις όμορφες παραλίες του Μακρύ Γιαλού. Το Λιβυκό πέλαγος και τα κηπευτικά μας προϊόντα. Η Μονή Καψά και ο θρησκευτικός τουρισμός, η εναλλαγή του τοπίου και των προϊόντων μας. Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής μας φιλοξενούν και μας υποδέχονται με κεράσματα και μερακλήδικους μεζέδες της περιοχής.
Στάση 5η στις όμορφες Λιθίνες: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιθινών μας ξεναγεί και μας φιλοξενεί στο όμορφο και γραφικό χωριό τους. Ξενάγηση στα σοκάκια του χωριού και στον ιστορικό ναό της Παναγίας. Ξενάγηση στον Ελαιοπαραγωγικό συνεταιρισμό και τις πρότυπες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις του.
Στάση 6η στους δρόμους του
Κρασιού και της Ιστορίας: Πορεία ανατολική και ανοδική για να συναντήσουμε το υπέροχο κτήμα Οικονόμου. Να μυηθούμε στα μυστικά του κρασιού και να γευτούμε τα σπάνια αρώματα του. Λίγο παρακάτω στον μεσαιωνικό οικισμό της Βόιλα θα μας περιμένουν τα αρωματικά βότανα των φίλων παραγωγών Βασίλη και Θεόφιλου για να μυρίσουμε μαζί την βαθειά ιστορία αυτού του τόπου.
Στάση 7η Ένας Τόπος Μια Ιστορία: Τελευταία στάση στην Αρχαία Πραισό. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Πραισού, με το τεράστιο έργο και προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, και την ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο, μας φιλοξενεί στον μοναδικό ξενώνα του, και μας ξεναγεί στο εξαιρετικό ιστορικό μουσείο του.
18.00 - 20.30: Διαγωνισμός μαγειρικής και Γευσιγνωσίας. Για να θυμούνται οι Παλιοί και να Μαθαίνουν οι Νέοι. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι συμμετέχουν σε έναν ιδιαίτερο διαγωνισμό γευσιγνωσίας παραδοσιακής κουζίνας. Στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις της κουζίνας μας στον χώρο της κεντρικής πλατείας, οι σύλλογοι αναπαράγουν τις συνταγές της γιαγιάς. Τα ιδιαίτερα πιάτα της τοπικής μας κουζίνας που θα μας προσφέρουν, θα τα βαθμολογήσουν και θα τα κρίνουν ειδικοί γευσιγνώστες με εμπειρία χρόνων στην ελληνική κουζίνα.
20.30 – 23.00 Μουσική βραδιά με τους Μιχάλη Σπυριδάκη, Κωνσταντίνο Βασιλάκη και Γιάννη Λιναρδάκη και το Χορευτικό Συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας.
18.00 - 22.30 Παραδοσιακά Καζανέματα από το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας. Τα ρακάδικα και τα καταστήματα εστίασης μας ζωντανεύουν τις μνήμες των παππούδων μας, μέσα από την απόσταξη της ρακής και την πλούσια ποικιλία των μεζέδων τους.
24.00 Λήξη Φεστιβάλ.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας