Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Το αέριο που διχάζει...

Χωρίς απόφαση, αλλά μέσα σε κλίμα έντασης και διαφωνιών, ολοκληρώθηκε χθες η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στην οποία εισήχθησαν 4 από τις δεκάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για ίδρυση μονάδων βιοαερίου και βιομάζας στην Κρήτη. Κι αυτό παρά τη βιασύνη των επενδυτών για το "πράσινο φως" από τη ΡΑΕ, που όπως έχει ξαναγράψει η "Ν.Κ." θα δώσει μόνο 15 Μεγαβάτ στην Κρήτη παρά τα 200 που σχετίζονται με τις υποβληθείσες αιτήσεις. Μάλιστα, τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν από τους επενδυτές ότι τελικά αποσύρθηκε η αίτηση για την περιοχή της Πόμπιας, χωρίς να υπάρξει σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πάντως, ο Νίκος Καλογερής δεσμεύτηκε ότι η επιτροπή πριν τις 27 Αυγούστου θα συνεδριάσει ξανά και θα καταλήξει σε απόφαση. Στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση και ανέβηκαν οι τόνοι όταν τοποθετήθηκε και ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, ο οποίος είπε ότι, «ενώ μίσθωναν χωράφια και ετοίμαζαν επενδύσεις, δεν είχαν ενημερώσει τον κόσμο για τις μονάδες που θα κατασκευάσουν και τι όχληση προκαλούν».

200 αιτήσεις!

Έτσι, λοιπόν, γίνεται πλέον εμφανές ότι, μετά τις πρώτες... 200 αιτήσεις, οι νέες αιτήσεις επενδυτών για κατασκευή μονάδων βιοαερίου-βιομάζας έρχονται να κάνουν ακόμα πιο εκρηκτική την όλη κατάσταση, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται αντιμέτωπη και με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, μέσω των οποίων δημιουργούνται προβλήματα στη συνολική επενδυτική προσπάθεια στο νησί μας. Έτσι, νέες αιτήσεις έχουν έρθει τώρα και αφορούν τις περιοχές Κεντρουλάκι του οικισμού Σκινιά, Τσιγκρινιά του οικισμού Χουστουλιανών και μία ακόμη περιοχή της Σητείας!

Αρνούνται...

Η κατάσταση αυτή απασχολεί κυρίως τη Μεσαρά από το νομό Ηρακλείου και το Λασίθι. Και προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η μία και μοναδική μονάδα στη Σητεία που έχει πάρει θετική γνωμοδότηση για να προχωρήσει σε αυτή την επένδυση ήδη έχει συναντήσει θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία. Κατηγορηματικό "όχι" εκφράστηκε από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Σητείας, που σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Εκφράζουμε την απόλυτη άρνησή μας στη συγκεκριμένη επένδυση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ενέργειας από βιοαέριο της εταιρείας "ΑΝΙΟΝ-ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.", στη συγκεκριμένη θέση, στο "Νταούσο-Γκέλα", στα όρια της πόλης της Σητείας (δηλαδή ακριβώς δίπλα από τα σπίτια μας)».

Το 1/6...

Έντονες αντιδράσεις καταγράφονται και στη Μεσαρά. Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης στις αρχές Αυγούστου έπεσαν στο τραπέζι 4 προωθούμενες μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. Συνολικά μέχρι τότε είχαν κατατεθεί ήδη 200 επενδυτικά αιτήματα για τέτοιες μονάδες, με επίκεντρο τη Μεσαρά και τη Σητεία, τη στιγμή που η εγκεκριμένη ισχύς για τέτοιες μονάδες σε όλο το νησί είναι 15 Μεγαβάτ. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την υλοποίηση περί των 25-30 επενδύσεων, αντί για τις 200 που είναι στα σκαριά.
Είναι φανερό πως επίκειται επενδυτική "σφαγή" εν μέσω προβληματισμού σε Περιφέρεια και τοπικούς φορείς, αλλά και αντιδράσεων τόσο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και τοπικών κοινωνιών, που δε θέλουν τέτοιες μονάδες κοντά στα σπίτια τους.


Στην προκειμένη πάντως περίπτωση, οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως η προ μηνών κίνηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να ανάψει το "πράσινο φως" για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν στην εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας ή βιοαερίου άνοιξε για τα καλά την όρεξη των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Διαδοχικά εταιρείες - οι περισσότερες μάλιστα κρητικές - έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναπτύξουν τέτοια δραστηριότητα ανά το νησί. Ήδη έχουν εγκριθεί σχετικά αιτήματα μονάδων που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Κρήτη, ενώ οι εταιρείες που έχουν προετοιμάσει μελέτες βρίσκονται εν αναμονή της γνωμοδότησης από τη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο αριθμός των επενδυτικών αιτημάτων για μονάδες ισχύος από 0,5 ως 1 μεγαβάτ έχει ήδη φτάσει τα 200! Και καταμαρτυρεί πως οι συγκεκριμένες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, που ουσιαστικά αξιοποιούν φυτικά και ζωικά απόβλητα από ελιές, ξύλα και κοπριά, μέχρι απορρίμματα, αποτελούν πόλο έλξης για τοπικούς και μη επενδυτές.



ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ

Τι είναι η βιομάζα

Τι είναι, όμως, η βιομάζα; Βιομάζα εννοείται κάθε οργανική ύλη που προέρχεται από το φυτικό κόσμο. Συμπεριλαμβάνει όλα τα προϊόντα, υπολείμματα και απόβλητα φυτικής και ζωικής προέλευσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, όπως τα γεωργικά και δασικά υπολείμματα (κλαδέματα, άχυρα, πριονίδια, κουκούτσια, ξύλα κ.ά.), τα ζωικά απόβλητα και υπολείμματα (κοπριά, αλιεύματα κ.ά.), τα ενεργειακά φυτά, τα αστικά υγρά απόβλητα και στερεά απορρίμματα, τα απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων και της αγροτικής βιομηχανίας.
Η βιομάζα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας και ανήκει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών είτε με απευθείας καύση, είτε με μετατροπή σε αέρια, υγρά και στερεά βιοκαύσιμα, μέσω θερμοχημικών διεργασιών (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση).


του Χριστόφορου Παπαδάκη

Πηγή : Νέα Κρήτη


Συνολικες προβολες σελιδας