Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Χιλιάδες άριστα...στην Κρήτη από τα παιδιά της

Χαμόγελα πλημμύρισαν χθες τις αίθουσες των κατά τόπων λυκείων μετά την ανακοίνωση των βάσεων για τις πανελλαδικές 2014.
Και φέτος τα παιδιά που αρίστευσαν ήταν χιλιάδες. Οι υποψήφιοι από το Ηράκλειο αλλά και από όλη την Κρήτη κατέγραψαν σημαντικές πρωτιές, συγκεντρώνοντας αρκετά υψηλές βαθμολογίες, και πέτυχαν την εισαγωγή τους στις σχολές πρώτης επιλογής τους, μεταξύ αυτών στις ιατρικές, νομικές, μηχανολογικές και φιλολογικές σχολές.

Τα συναισθήματα των παιδιών, όταν είδαν το όνομά τους να φιγουράρει ανάμεσα στα πρώτα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, περιγράφονται μόνο με τις λέξεις, όπως λένε και τα ίδια τα παιδιά, «ικανοποίηση και δικαίωση των κόπων». Την ίδια στιγμή όμως μεγάλη είναι η χαρά, αλλά και η συγκίνηση των γονέων, των φίλων, των συγγενών αλλά και των καθηγητών τους, που τους στάθηκαν σε όλη αυτή τη δύσκολη και επίπονη πορεία προς την επιτυχία και την κορυφή. Μια πορεία προς την επίτευξη του στόχου της εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, η οποία συνοδεύτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από σκληρή μελέτη, μεθοδικότητα, αλλά και πολλές φορές θυσίες και στερήσεις, μακριά από την ανεμελιά της εφηβικής περιόδου.

Όσον αφορά τώρα στα παιδιά που δεν κατόρθωσαν να εισαχθούν σε κάποια σχολή που επιθυμούσαν, όπως λέμε κάθε φορά, τίποτα δε σταματάει εδώ. Υπάρχει το δικαίωμα της δεύτερης προσπάθειας, όπως επίσης και η επιλογή μας άλλης σταδιοδρομίας.
Συγκεκριμένα, με τις χθεσινές ανακοινώσεις των βάσεων, άνοιξαν οι πόρτες των πανεπιστημίων για 72.763 μαθητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικό ανέρχεται σε 99.958, δηλαδή μειώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι. Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εισήχθησαν 72.763, ενώ το 2013 είχαν εισαχθεί 71.761, αυξήθηκε δηλαδή ο αριθμός των εισακτέων, ενώ έμειναν 1.164 θέσεις κενές. Οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ ανέρχονται σε 47.053, στις στρατιωτικές σχολές σε 1.913 και στα ΤΕΙ σε 23.797, ενώ το ποσοστό επιτυχίας στα Γενικά Λύκεια έφτασε το 81%.

Λήξη αγωνίας

Η αγωνία για τους υποψήφιους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έλαβε τέλος χθες στις 10 το πρωί, οπότε και αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας τα αποτελέσματα βάσεων. Λίγο αργότερα τα αποτελέσματα εστάλησαν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία, στους πίνακες των οποίων αναρτήθηκαν επίσης τα αποτελέσματα, με τους υποψήφιους να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και από εκεί. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο-όνομα-πατρώνυμο-μητρώνυμο).

ΑΙΣΘΗΤΗ ΣΕ 3 ΑΠΟ ΤΑ 5 ΠΕΔΙΑ  

Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα AEI και τα ΤΕΙ που παρατηρήθηκε φέτος φαίνεται να οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων, καθώς καταγράφηκε διπλασιασμός των αριστούχων, αν και δεν μπαίνουν όλοι στην πρώτη σχολή προτίμησής τους, όπως και στην επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφής και σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Συμπερασματικά, σε 30 σχολές είχαμε άνοδο πάνω από 1.000 μόρια και σε 129 σχολές άνοδο από 500 έως 1.000 μόρια. Σε 31 σχολές είχαμε πτώση πάνω από 1.000 μόρια, ενώ εκτοξεύτηκαν οι βάσεις σε πολυτεχνικές, φυσικομαθηματικές και αστυνομικές σχολές.

Η άνοδος των βάσεων είναι αισθητή σε τουλάχιστον τρία από τα πέντε επιστημονικά πεδία και εντυπωσιακή σε ορισμένα τμήματα των πανεπιστημίων της περιφέρειας, τα οποία εξασφαλίζουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, καθώς και στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων. Στις περιπτώσεις αυτές, μάλιστα, καταγράφηκε εκτόξευση των βάσεων ακόμη και κατά 2.000 μόρια, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Κοζάνη, μέσω του οποίου πολλοί υποψήφιοι προσδοκούν την εγγραφή τους στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.


Στη Νομική Αθήνας οι βάσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% (18.714 μόρια η βάση εισαγωγής), στη Νομική Θεσσαλονίκης κατά 1,2% (18.615) και στη Νομική Κομοτηνής κατά 2,2% (18.303).Οι ιατρικές σχολές επέστρεψαν στα ύψη του 2012, με την άνοδο να κυμαίνεται από 400 έως 600 μόρια. Λιγότερες από 1.000 ήταν οι κενές θέσεις κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο, στο οποίο πέτυχε μόνο ένας υποψήφιος. Πτώση των βάσεων παρατηρήθηκε αντιστοίχως στις αρχιτεκτονικές σχολές της περιφέρειας, στα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, στα τμήματα μουσικών σπουδών και στις ξένες φιλολογίες.


της Μαρίας Αντωνογιαννάκη
Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας