Ο ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε την διάθεση πολεμικού πλοίου το οποίο θα συνοδεύει το το αμερικανικό σκάφος, πάνω στο οποίο και εν πλω θα γίνει η υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, υπό διεθνή έλεγχο.

Πληροφορίες του Onalert αναφέρουν ότι το ΠΝ θα διαθέσει ένα υποβρύχιο το οποίο θα ακολουθεί το αμερικανικό πλοίο . Προφανώς ο κ. Βενιζέλος δεν έχει ενημερωθεί ακριβώς και από την άλλη πλευρά είναι αλήθεια ότι η ανακοίνωσή του αιφνιδίασε το ΥΠΕΘΑ, που δεν ανέμενε ότι ο ΥΠΕΞ θα ανανκοίνωνε αυτή την εξέλιξη σε επιστολή του προς φορείς της Κρήτης!

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιστολή του παραθέτει τις κινήσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς προς την διεθνή κοινότητα και όλα τα αρμόδια όργανα  για την διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την διαδικασία αυτή του ΟΗΕ που έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό,  ανησυχία για ρύπανση στους κάτοικους της Κρήτης.

Ο κ Βενιζέλος τονίζει ότι  "Διεθνής Σύμβαση Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων απαγορεύει ρητά τη ρίψη στη θάλασσα οποιουδήποτε χημικού υλικού ή καταλοίπου" και ότι "ο  ΟΗΕ, ο ΟΑΧΑ, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ και όλες οι άλλες εμπλεκόμενες κυβερνήσεις διαβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να ριφθεί στη θάλασσα και ότι θα εφαρμοστεί πλήρως η σχετική Διεθνής Σύμβαση".

Στην μακρά επιστολή του επισημαίνεται ότι ήδη ζητήθηκε η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού  στην επιχείρηση και το πλοίο αποφασίσθηκε να διατεθεί. Ο κ Βενιζέλος παραθέτει όλες τις εγγυήσεις των διεθνών οργάνων και τονίζει ωστόσο ότι παρά τις εγγυήσεις αυτές, η Ελλάδα, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, θέτει συνεχώς το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο στον ΟΗΕ, τον ΟΑΧΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και, ιδίως, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ώστε να μην υπάρξει κενό ή χαλάρωση.

Την ώρα δηλαδή που η κρητική κοινωνία ενώνει τη φωνή της ενάντια στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, μια διαδικασία που έχει προγραμματιστεί να γίνει εν πλω, στη Μεσόγειο θάλασσα, φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει αμέτοχη σε αυτή την επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το onalert.gr, το ελληνικό υποβρύχιο ΤΡΙΤΩΝ θα είναι πιθανότατα αυτό που θα αναλάβει και την αποστολή προστασίας του αμερικανικού πλοίου πάνω στο οποίο θα καταστρέφονται τα χημικά όπλα της Συρίας.

Το υποβρύχιο ΤΡΙΤΩΝ είναι το πρώτο υποβρύχιο που επιτέλους μετά από πέντε χρόνια θα έχει νέα μπαταρία και συνεπώς νέες δυνατότητες, αφού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έπλεε με …”πατέντες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert η ταχύτητα με την οποία τοποθετήθηκε η πρώτη μπαταρία δεν έχει να κάνει με την αποστολή στην Μεσόγειο.

Το βέβαιο είναι ότι η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας είδησης, προκαλεί ερωτηματικά όπως είχε δημιουργήσει άλλωστε και η αρχική σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης, για το ζήτημα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε φορείς, συλλογικότητες αλλά και βουλευτές της Κρήτης.

Πηγή : Creta live