Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Οργή "μαθητικού λαού" κατά υπουργείου

Σε αποκλεισμό σχολείων το επίμαχο τριήμερο της αναπλήρωσης μαθημάτων, δηλαδή αύριο, μεθαύριο και την Παρασκευή προσανατολίζονται οι καθηγητές που καλούνται να ανοίξουν τα 71 εμπλεκόμενα στη σχετική υπουργική απόφαση σχολεία της Κρήτης, ώστε βάσει της απόφασης που έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές που είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις...


Σε επίπεδο Ηρακλείου, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα, οπότε στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου η ΕΛΜΕ Ηρακλείου η Ένωση Γονέων και η Ομοσπονδία Γονέων  για να ανακοινώσει τη μορφή των κινητοποιήσεων, με πιθανότερο σενάριο επιπλέον τρίωρες στάσεις εργασίας...


Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση χαμένων λόγω καταλήψεων μαθημάτων μέσα στις γιορτές του Πάσχα έχει αποτελέσει "κόκκινο πανί" για την εκπαιδευτική κοινότητα.


Οι καθηγητές σε όλη τη χώρα, όπως και εδώ στην Κρήτη, αντιδρούν στην αναπλήρωση ωρών διδασκαλίας μέσα στις γιορτές, στα σχολεία που ορίζουν οι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης, εξαιτίας των καταλήψεων, και προχωρούν σε κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει με παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια και όχι να εργαστούν σε θεσμοθετημένες αργίες.


Στην κατεύθυνση ακριβώς αυτή, οι καθηγητές, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), προχωρούν σε στάσεις εργασίας 8-11 το πρωί και τις τρεις πρώτες ώρες κάθε επόμενης βάρδιας για το τριήμερο αυτό, 23-25 Απριλίου.


Μαθητές και γονείς


Στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας αντιδρούν και οι μαθητικές κοινότητες των σχολείων που προχώρησαν σε καταλήψεις τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, αλλά και οι γονείς που την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν και σύσκεψη στο Καπετανάκειο, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργείου να οδηγήσει τους μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων στα θρανία για πρώτη φορά στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.


Τα σχολεία που αναμένεται να ανοίξουν τις ημέρες αυτές σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στα 500 και, σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο, πρόκειται για εκείνα που έκαναν ως 3 ημέρες κατάληψη. Τα υπόλοιπα θα κληθούν να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.


Στην Κρήτη η υπουργική απόφαση της πασχαλιάτικης αναπλήρωσης μαθημάτων αφορά σε 71 συνολικά σχολεία και ειδικότερα σε Ηράκλειο 42 σχολεία, Λασίθι 12, Ρέθυμνο 4 και Χανιά 13.


Οργή ΟΛΜΕ: «Κροκοδείλια δάκρυα» για τις χαμένες ώρες


«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον του υπουργείου Παιδείας να αναπληρωθούν, ακόμα και με λογιστικό τρόπο, τα μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες των μαθητικών καταλήψεων. Δεν ενδιαφέρεται όμως για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του ευθύνης να μην καλύπτει τα κενά των εκπαιδευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν απαντά πώς θα αναπληρωθούν τα μαθήματα όταν το Δεκέμβρη του 2013 υπήρχαν πάνω από 2.000 κενά εκπαιδευτικών. Δεν απαντά, τέλος, πώς θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις κατηργημένες ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. και των ΕΠΑ.Σ., όπου χιλιάδες ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν. Με τι εφόδια θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτοί οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ.;», αναφέρει καυστικά η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της.


«Στην πραγματικότητα μια τέτοια ρύθμιση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και αντιπαραθέσεις από αυτά που υποτίθεται ότι επιδιώκει να λύσει. Επίσης, είναι και ανεφάρμοστη στο σκέλος που προβλέπει παράταση διδακτικού έτους, αφού σε όλα τα σχολεία τα μαθήματα λήγουν με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων», προσθέτει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία.



Βάλια Μπούη - Σαββίδης Μπάμπης
 
Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας