Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Επίσκεψη περιβαλλοντικών ομάδων στο Φυσικό Πάρκο Σητείας

6.00 shteia ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΤΕΙΑ1
Oι ομάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Α΄ και Β΄ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου από τα Χανιά, επισκέφτηκαν το Φυσικό Πάρκο Σητείας στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής.

Την πρώτη ημέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν το Κέντρο Ενημέρωσης και Φιλοξενίας του Φυσικού Πάρκου Σητείας, έγινε η παρουσίαση του φυσικού πάρκου και ενημερώθηκαν οι μαθητές για την γεωλογία, την οικολογία και την βιοποικιλότητα της περιοχής. Επίσης ενημερώθηκαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για το Γεωπάρκο της Σητείας και για την χρήση της εκπαιδευτικής μουσειοσυσκευής.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τη Ζάκρο, περπάτησαν στο εκπαιδευτικό μονοπάτι στην πηγή της Ζάκρου, ενημερώθηκαν για τους γεώτοπους, για τις γεωλογικές δομές και τα πετρώματα, για την χλωρίδα και τα ενδημικά φυτά και επισκέφτηκαν, τα Μουσεία υδροκίνησης και Φυσικής Ιστορίας της Ζάκρου.
Την επόμενη ημέρα έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ για το Φυσικό Πάρκο της Σητείας, στη συνέχεια αναχώρησαν για το Φοινικόδασος, όπου ενημερώθηκαν για το σύνολο των γεωτόπων της περιοχής, τον αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου και το ιστορικό Μοναστήρι της μονής Τοπλού.
Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές για την περιοχή μας, για τις υποδομές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Γεωπάρκου ήταν θετικές.
Το Γυμνάσιο του Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου είναι το 4ο σχολείο που επισκέπτεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το Φυσικό Πάρκο Σητείας. Επίσης πολλές ομάδες σπηλαιολόγων, ορειβατών και περιπατητών έχουν επισκεφτεί και αξιοποιήσει τις υφιστάμενες υποδομές.
Το φυσικό πάρκο Σητείας αποτελεί ισχυρό σήμα ποιότητας για την ευρύτερη περιοχή. Ευνοεί συνθήκες ανάπτυξης, στον τομέα του τουρισμού- οικοτουρισμού, προβάλει τον τόπο μας και συμβάλει στην δημιουργία συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, παραγωγών και συνεταιρισμών προκειμένου για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
Ο Δήμος Σητείας και ο Δ.Ο.Κ.Α.Σ. έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του φυσικού πάρκου, ώστε να αιτηθούν στην συνέχεια την ένταξη του Φυσικού Πάρκου της Σητείας στο δίκτυο των ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.
Με αφορμή την τελευταία επίσκεψη στο φυσικό πάρκο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις επιχειρήσεις ΚΑΦΕ-ΚΑΦΕ Κατσαμποξάκης και καφέ- ζαχαροπλαστείο Μητσακάκη για τα εδέσματα που προσέφεραν στους μαθητές, καθώς και τον Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο Σπανουδάκη, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγία Ακρωτηριανή για την φιλοξενία και ξενάγηση των μαθητών.
Τέλος, ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυδίου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Αικατερινίδη για την προσφορά γλυκών και αναψυκτικών και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καρυδίου για την πολύπλευρη βοήθεια του.
Ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Κ.Α.Σ.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΕΡΖΗΣ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας